no taki by spełniał normę C2 C3
Printable View
no taki by spełniał normę C2 C3
Jest sens zmiany oleju z 5W30 na 5W40? Obecnie mam Millers XF 5W30 a zastanawiam się nad Penrite HPR 5W40.
Silnik 1.9 8V bez DPF
Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Pozwolę się podpiąć pod dyskusję, jako że jestem w podobnej sytuacji.
Na podstawie Twojego posta #3483 można wywnioskować, że do 8V w każdej sytuacji sugerowałbyś lać 5W40. Przy posiadaniu DPF musiałby on jeszcze spełniać wymagania ACEA C3. Jednego z użytkowników wręcz uspokajałeś, że lejąc 5W30 krzywdy silnikowi nie zrobił. Zapewne jarek845693 oczekiwałby szeroko pojętego dobra dla swojego silnika :-)
Wracając do tematu, dla 8V pojawiła się propozycja MILLERS EE LONGLIFE 5W40. W moim przypadku poprzednio, tj. na moment zakupu, lany był Mobil (5W30 spełniający ACEA C3). Oleju od zalania nie ubywało (albo inaczej - czujnik na to nie wskazywał). Co wcześniej się działo - nie mam pojęcia.
I tu pojawia się pytanie - czy faktycznie 5W40 zawsze będzie lepszym wyborem dla 8V? Wybór Millersa upatrywałbym chyba jako droższą propozycję cenową. Czy zaproponowalibyście coś tańszego jako benchmark i weryfikację czy właściwie jest sens szukać tutaj oszczędności?
Będzie to moja pierwsza wymiana oleju. Czy sugerowalibyście mi zrobić płukankę celem wymazania ewentualnych grzechów poprzednich właścicieli?
Witam.
159 1.9 8v na olejach 5w30 ma tendencję do wycierania wałków rozrządu, tak wynika z naszych obserwacji. Na 5w40 nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją.
Jeśli poszukujesz tańszej alternatywy, to mogę polecić taki produkt: http://oilserwis.pl/1122,pl_pmo-5w40-c3-5l.html , oczywiście wcześniej warto zrobić płukankę.
Jeśli natomiast cena to drugorzędna sprawa, to jest kilka fajnych sprawdzonych pozycji.
To proste. 5w/30 ma mniejsza lepkość kinematyczna w 100 stopniach niż 5w/40 czyli zawsze 5w40 będzie lepiej chronić silnik w normalnej eksploatacji.
aha, to jesli mam pełną ekologie w 2.0 jtdm, to jaki konkretnie olej polecicie w lepkości 5w40?