Są również ludzie, którzy uważają, że ziemia jest płaska, tak więc szanujemy Twoją opinię jak każdej innej osoby.
Printable View
Witam.
Po raz kolejny temat oleju jaki wybrać. Alfa 2.4 210 KM z DPF i częściowo zaślepionym EGR przebieg prawie 240 tys. Ostatniej wymiany w marcu zdecydowałem się po wcześniejszym przejrzeniu postów na Selenię WR 5W40. W warsztacie mi powiedzieli ze to jeden z gorszych olejów obecnie (nie pamiętam czemu) ale mimo to zalałem nim auto. Nie wiem na jakim oleju auto jeździło wcześniej ale obecnie oprócz ciężkiego zapalania nie widzę żadnych problemów ( chyba że faktycznie silnik może się z czasem niszczyć). Problem odpalania dalej nie rozwiązany pomimo wymiany świec i regeneracji wtrysków.
Zbliża się kolejna wymiana i nie wiem czy dalej kupić ten sam olej czy wybrać cos innego. Zależy mi żeby silnik lepiej odpalał i był dobrze chroniony niż ciszej chodził jeśli faktycznie jakaś jest różnica.
Proszę o wasze opinie jakie oleje stosujecie. Zastanawiałem się nad Millersem, Castrolem, Motulem i Liqui Moly wszystkie 5W40 jak zaleca producent, czy może coś innego.
Pomocy :)
Myślę że, tu żaden olej nie pomoże, bo przyczyna po prostu złego odpalanie jest gdzie indziej. A co do polecanego oleju, to może taki https://www.kolegaberlin.pl/product-...n-5W40-5L.html
I tak wszystko sprowadza się do ceny. Chyba nie zapłacisz za litr oleju 250 zł? Bo będzie opisany
Super hiper lux miód malina olej z pierwszego tłoczenia z dodatkiem złota z Dubaju.
Wymieniaj co 8-10 tys. Bo to jest najważniejsze dla Twojego samochodu.
5w40 millers lub motul i będziesz Pan zadowolony.
Pozdrawiam
Zakupiłem online olej Shell Helix Ultra 5W30 5l, martwi mnie że z tyłu nie ma on naklejki jest tylko z przodu. Może to być podróbka?
Ale nie do 2.4?
Wrzuć zdjęcie.
Shella kupuję tylko w autoryzowanym sklepie (jest też na Allegro).
Tak do 2.4, auto od nowości zalewane w oficjalnych serwisach AR we Włoszech Selenią 5W30 potem gdy je zakupiłem lany był tylko i wyłącznie Millers Oils 5W30 zawsze full syntetyk. Nigdy nie stosowane żadne płukanki i inne zbędne badziewia. Olej wymieniany regularnie co 10-12tyś km filtry zawsze UFI. Przebieg 400tyś+, DPF wycięty i EGR też zrobiony. Potrzebowałem teraz oleju na szybko do dolewki bo muszę wymienić chłodnicę oleju z wężami a u makaroniarzy ciężko kupić dobry olej. Miałem do wyboru Shella albo Motula więc zamówiłem ten 1 z ebay no i mam wątpliwości czy to nie jakaś podróbka.
Załącznik 276455 Załącznik 276456 Załącznik 276457 Załącznik 276458
Czyli instrukcja jedno, a ASO drugie ;)
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
Olej powinien mieć etykietę również z tyłu. Ten śmierdzi podróbką.
Mieszkasz za granicą że zamawiasz z eBay? Bo to loteria. Wybieraj oficjalnych dystrybutorów.
I generalnie nic nie mam do stosowania 5W30, każdy leje co uważa. Tyle że każdy 5W40 to po prostu lepszy olej, również na przykładzie Shella.
- - - Updated - - -
Swoją drogą gratuluję przebiegu. Ale widać że auto zadbane pod kątem serwisu.