Uuu Panie, ale kiedy to było :) Chyba porównanie ze 156 jednak bardziej miarodajne.
Printable View
Uuu Panie, ale kiedy to było :) Chyba porównanie ze 156 jednak bardziej miarodajne.
156 i 147 sprzedano w sumie w ponad milionie egzemplarzy (po ok 600k kazdy). Watpie aby w czasach tamtej Giuli poszlo wiecej egzemplarzy.
FCA i PSA - Dogadali się.
Chciałem podlinkować wspólne oświadczenie , ale nie ma 10 postów i jeszcze nie mogę ;)
PSA nie ma żadnej marki Premium, DS ma dopiero taką zostać za naście lat ciężkiej pracy, co zresztą sami Francuzi przyznają. Połączenie z PSA może przynieść Alfie same korzyści - tak duża grupa miała by właściwie tylko Alfę jako premium i Alfę jako sportowo nacechowana marka, bo samo PSA ze sportem nie ma wiele wspólnego. Maserati to już Luxury a nie Premium i nie ma się czego obawiać, nikt pieniędzy jej nie będzie żałował. Za to Alfa - teraz kompletnie odpuszczona po słabych wynikach sprzedaży Giulii/Stelvio - może dostać kolejna szansę.
FCA zależy na technologiach związanych z elektryfikacją gamy a PSA dostała by dostęp do rynku amerykańskiego. Plus dzielenie się płytami i silnikami. I każdy zadowolony :)
FCA i PSA łączą siły. To już oficjalne.
https://www.wnp.pl/motoryzacja/fuzja...ly,356236.html
W mojej osobistej opinii będą coś wygaszać. Nie wiem czy AR, Fiata czy coś innego ale ten mega koncern będzie miał nawet więcej marek z tych samych segmentów niż VW? Bardziej by mi się widziało połączenie z Renault-Nissan, bo w przypadku tego koncernu oferta w Europie (a przynajmniej takie odnoszę wrażenie) jest nieco mniejsza.Cytat:
Fuzja ma przynieść 4,1 mld dol. synergii rocznie, bez zamykania fabryk - poinformowano. Połączone koncerny będą mogły podzielić między sobą koszty rozwoju pojazdów elektrycznych i autonomicznych - zauważa AP.
Decyzja zapadła po około pięciu miesiącach od załamania się negocjacji o fuzji Fiata Chryslera z innym francuskim koncernem Renault.
No kompletnie nic:
Załącznik 263186
To co powiesz o Alfie? :)
DS jest takim samym premium jak Alfa - tak mówi koncern i tyle z tego jest. Francuzi przynajmniej są realistami i przyznają że marka potrzebuje czasu żeby się w tym segmencie umiejscowić. A wg FCA Alfa jest i uj, a jak się ktoś nie zgadza to lamer. Pomijam że premium to taka trochę sztucznie wykreowana półka, żeby móc sprzedawać samochody drożej niż są warte - ale to temat na inną dyskusję.
PSA nie ma nic wspólnego ze sportem, ty tak serio czy się nabijasz? Sami miłośnicy motoryzacji, co drugi ze sportową duszą niemal żyje na torze a tu takie coś. Może Skoda też nie ma nic wspólnego ze sportem?
To są trudne porównania, bo wtedy jednak rynek był ogólnie mniejszy, no i Giulię produkowano -naście lat. Natomiast to był samochód, który miażdżył konkurencję, świetnie się sprzedawał i można go było mieć w prawie każdej możliwej kombinacji. Oczywiście, sukcesu 147 i 156 nie można odmówić, ale za jakość wykonania tych samochodów Alfa płaci dzisiaj srogą cenę.
EDIT: Czyli z tym Peżotem to nie był głupi pomysł - wszystkie samochody mam z jednego koncernu xD.
Chodziło mi o ofertę modelową, a przyznacie chyba, że wiele modeli sportowo nacechowanych w niej się nie uświadczy. Wprawdzie wypuścili ostatnio niezłe 208 GTI i udane 308 GTI ale nie można porównywać tych rodzynków nawet z tak ubogą jak teraz ofertą Alfy. Do tego Alfa zawsze będzie kojarzona z szybkim, dobrze prowadzącym sie wozem a Peugeot np. w Wielkiej Brytanii jest uważany za idealny dziadkowóz. W tej sytuacji PSA nie powinna szkodzić Alfie, gorzej z Lancią, która niegdyś miała podobny target jak obecnie DS.
208 GTi i 308 GTi są lepsze, niż Mito i Giulietta kiedykolwiek były... No, powyżej jest bieda i tak pewnie zostanie.
No nie wiem może się nie znam, ale PSA jest w sporcie zacna, ale to głównie chyba rajdy, no nie wiem ja jestem chyba jednak dobrej myśli, bo mi się jednak wydaje, że Alfa to jednak nieco odbiega od marek pozostałych może właśnie, w to pójdą takie sportowe troszkę premium. Bardziej dla budżetówki fiata moim zdaniem bardziej źle wróżące
508 GTi wyglądało spoko, ciekawe czy zaczną je produkować.
Fiat przetrwa, Włosi w życiu się nie zgodzą żeby ta marka upadła. Prędzej by spuścili w klopie Lancię, Alfę i Maserati niż Fiata. Nie wiem, czy jakby mieli wybór to nie wybraliby Fiata przed Ferrari.
Jak PSA przejmowało Opla nie robiło drastycznych ruchów - zlikwidowali tylko niszowe i mocniejsze wersje, które Oplowi i tak nie wychodziły. Większość oferty przetrwała i ma się dobrze, gorzej że Francuzi wszędzie gdzie mogli to kładli swoje rozwiązania - silniki, skrzynie, podłogi itd. Do silników nikt się mocno nie czepiał ale testujący np. twierdzili że skrzynie manualne PSA chodziły dużo gorzej niż oplowskie w kwestii precyzji. Ciekawe czy podobnie będzie to wyglądało z Fiatem czy Alfą. Multimedia chętnie przytulimy ale francuskiej skrzyni w Alfie bym nie zdzierżył :) Całe pocieszenie w tym, że Opel został przejęty i nie miał nic do gadania a tu będzie równowaga głosów, tylko szeryf zostanie z PSA, więc może Włosi nie dadzą sobie zrobić zbyt dużej krzywdy ;)
Przy takiej ilości marek w portfolio będzie trudno znaleźć niszę dla każdej z nich, ale to nie jest niemożliwe. VAG pokazuje że się da.
Pytanie tylko czy będą chcieli, a jeśli tak to jaka nisza przypadnie Alfie?
Ciekawi mnie też co zrobią z Lancią.
No tak, zawsze możemy M32 powciskać :D
no proszę, jednak ma być 50/50 a nie przejęcie i to mnie mile zaskakuje
ktoś wspominał o sprzedaży marki DS - to całkowicie nieistotne bo to produkt poboczny, ma robić fejm a nie słupki
(tak jak w VW nikt się nie martwi stratą 1,5M euro na każdej sztuce Veyrona czy teraz Chirona)
cena wizerunku i tyle
w przypadku AR... AR nie jest marką poboczną jednak i tu sprzedaż (a raczej jej brak) jest problemem
stylistycznie PSA jest lata przed AR... Giulia vs 508 - nie czas na żarty, to nie wyszło i tyle
rynku nie obchodzą czasy okrążeń na torze
50/50 to brzmi dziwnie, bo ktoś musi tym molochem rządzić. A jak każda strona będzie ciągnąć w swoją stronę to wyjdzie włoski burdel pod francuskim patronatem. Teraz to się można zacząć martwić chyba.
Biorąc pod uwagę, że 508 przez pierwsze półrocze sprzedało się około 20000 sztuk to śmiem twierdzić, że się nie znasz :) Albo że Peugeot ze swoją ofertą lepiej trafia w gusta klientów niż Alfa co w sumie na jedno wychodzi.
Widać, że jeżeli chodzi o tą półkę cenową klienci wolą wyraziste wzornictwo i marki z własnym charakterem niż małpowanie stylu niemieckiej trójki.
Jak na tak popularną markę to 508 sprzedaje się słabiutko. 508 do Giulii nie ma startu, wyprzedza ją tylko wykończeniem wnętrza, multimediami i wyposażeniem . Tyle, że dla wielu kupujących te cechy są kluczowe.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mi się akurat 508 spodobał. I cena była lepsza a to spory plus.
Przecież wygląd to tylko i wyłącznie kwestia subiektywna, a Wy sobie wytykacie, ze jednemu się to auto podoba bardziej, a drugiemu tamto. Fakt jest taki, ze 508 wygrywa w tym co interesuje większość klientów.
Wygrywa głównie w cenie , co już można było tu wyczytać. Prymitywna ośka jest dużo tańsza w produkcji, więc i musi być tańszy samochód. Do tego plebejska marka więc nic w tym dziwnego.
Tylko ludzie nawet kupujący Alfe nie koniecznie się jarają karbonowym wałem, RWD i rozkładem 50/50 co pokazałem na przykładzie najlepiej sprzedających się modeli 147 i 156. FWD, standardowe osiągi, bez karbonowych wałów i rozkładu 50/50. Bez rekordu na ringu itp sprzedażą biły Giulie i Stelvio. Dobra stylistyka, dobre wyposażenie i przyzwoite prowadzenie, tego chcą ludzie :)
Cena 508 startuje od 125K zł, Giuli od 129K zł. Widać celują w "plebs" z podobnym portfelem bo "szlachta" to raczej ani Puga ani Alfy nie wybiera :)
Bo były ładne, dość tanie i prowadziły się lepiej niż 90 % uwczesnej konkurencji.
Giulia prowadzi się najlepiej z CAŁEJ konkurencji ale przez zaawansowanie techniczne nie jest tania. To główny powód rozczarowującej sprzedaży, choć nie jedyny.
Przypomnę tylko, że ponoć Alfa Romeo to marka premium stawiana obok Mercedesa, Audi, czy BMW więc rozumiem, że 156 z "prymitywnym" napędem na przód jak to napisałeś prowadziła się lepiej od E46 czy W203 albo Audi A4? Proszę jej nie stawiać obok konkurentów na rynku wtórnym ;)
Ty porównujesz Giulię z 508 :) 156 prowadziła się najlepiej z przednionapędowców klasy średniej z tamtego okresu, czyli od około 90% konkurencji.
Gdzie ja porównałem 508 do Giuli? Napisałem tylko o cenie bo ta jak ze Pezota jest dość wysoka. Ja zawsze porównuje auta tam gdzie sam producent chce się stawiać, a Alfa się nigdy nie chciała stawiać przy Peżocie czy Reno ale niestety tylko przy nich wypadała konkurencyjne dlatego pojawiają się takie porównania tym bardziej, ze 99% użytkowników tego forum posiada używane Alfy i kupując je nie zastanawiają się nad wyborem Alfa vs Mercedes/BMW tylko Alfa vs Renault/Citronen/Peugeot. 159 na rynku wtórnym rzadko zestawia się z E90 czy W204, a częściej z Laguna czy C5tką :) Giulietta nadal sprzedaję się w miarę przyzwoicie jak na Alfe bo cena po 10 latach spadła do poziomu realnej konkurencji i jest adekwatna do "prymitywnego" FWD i "turbopierdziawek" ;)
Katastrofą to jest sprzedaż Talismana, po prostu takie auta w takich cenach się ciężko sprzedają. Tym bardziej, ze w tej klasie jest spora konkurencja i jak ktoś ma wydać ponad 150k zł to się już mocno zastanawia. Po prostu niektórzy niepotrzebnie chcą się pchać w klasę, w której nikt ich nie chce kupować. Mało kto wyda prawie 200K zł na Talismana, 508 czy na Giulie jak w tym zasięgu jest BMW 3 czy C klasa
Portfolia zaprezentowane dziś inwestorom czyli pewnie PSA chyba nie wymaga komentarza :)
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/10/202.jpg
Talismana kupują taksówkarze z CDG, ORY i paru innych lotnisk :D
508 to nie żaden lift tylko całkowicie nowa karoseria, bezramkowe szyby i świetny w swojej klasie design - wyrazisty, silniki sobie zmienią jak będą chcieli
jakośc wykonania - wracam do tandety w przednim zderzaku Giulii i polecam obejrzeć 508, sorry, nie wolno tak dawać dupy w tej klasie, to nie Dacia
156 nie była tania, w zasadzie była droższa niż Giulia, proszę tylko zrobić porównanie cena w salonie 156 vs pensja w 1997 roku i to samo dla Giulii w czasach współczesnych
No i ta grupa docelowa jakaś mało liczna......:)
Jakoś ta grupa docelowa chętniej kupowała, jak był FWD....:) modelu 159 sprzedano przez 6 lat około ćwierć miliona sztuk.
Modelu 156 zdaje się, z pół miliona czy więcej?
Przypomnij mi, ile przez 3 lata sprzedano Giulii?
No a Lancia...
Lancia była masowa? Naprawdę, Radek???
To może ja tak moim przykładem z życia polecę.W 2001 moja mama kupowała w salonie 156 1.8 TS za 68.000.W tym samym czasie jej wspólniczka kupiła Passata 1.8 za 82.000.Auta praktycznie w tym samym wyposażeniu.Oba kupione w tym samym mieście, w lutym 2001-produkcja 2000.Teraz Passata w podobnym wyposażeniu kupisz taniej od Giuli.Oczywiście można się przerzucać cennikami, ale ja mówię o realnej wzięitej z życia sytuacji.
P.S Auta oczywiście nowe.