Pewnie masz czerwony, także na pewno nie dolewaj zielonego :)
Printable View
W weekend sprawdzę lepiej kolor, strzykawa to dobry pomysł - wcześniej próbowałem zamoczyć w płynie biały papier, ale w ten sposób nie ustaliłem koloru. Nabiorę płyn w strzykawkę, zrobię fotę na białym tle i będziemy dalej zgadywać jaki to kolor :) Moja AR to wersja poliftowa, ale nie wiem czy poprzedni właściciel nie kombinował z płynami więc w zasadzie wszystko możliwe.
W mojej Alfie - również 2008r. - miałem płyn czerwony. Tak więc lepiej sprawdzić dokładnie.
te płyny można mieszać, nic się nie stanie... zielony ma tylko niższą lepkość, producent zaleca wyczyszczenie układu bo jego zmieszanie z czerwonym spowoduje utratę jego właściwości i wymiana może nie odnieść oczekiwanego efektu w postaci braku wycia pompy na zimnym
Witam. Panowie u mnie w 159 z początku 2010r 1.9 JTDm 8v ostatnio zaczeła hałasować pompa wspomagania. Dźwięk to jakby dziwny szum. Przelałem cały układ 2 razy i zalałem nowy czerwony. Poprzedni był w kolorze coli. Z tego co wyczytałem to zbiorniczek mam już po poprawkach. Płyn nigdzie nie ucieka i się nie pieni. Co to może być? Pompa?
witam wszystkich jestem szczesliwym posiadaczem ar 159 sw z 2006 1.9 jtdm od jakis 2 tygodni od kilku dni walcze z zapowietrzajacym sie sprzeglem i hamulem ktory podczas jazdy zaczyna mi blokowac wszystkie kola po wcisnieciu pedalu do konca problem znika jak narazie szukalem wycieku wspanialego eliksiru o nazwie dot 4 i znalazlem na jakiej rurce plastikowe cos obok serwa cale opocone ale co to jak sie nazywa nie mam pojecia i moj mechanik twierdzi ze widzi to pierwszy raz w zyciu Załącznik 199819prosze o pomoc i ewentalnie podanie nazwy tego ustrojstwa nawet sms-em 692582876
Czy ktoś mi powie czy mój zbiorniczek jest ten dobry czy wersja pierwsza w której wypadało sitko? . Jest delikatnie upocony daje zdjęcie
[spoiler]
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/05/481.jpg
[/spoiler]
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Zbiorniczek masz z marca 2006 roku, więc "przedzmianowy", ten w którym wypadało sitko.
8 miesiąc 2006 rok, wydaje mi sie ze przed zmianami dopiero
Nie widać żeby płyn bomblił, nagrałem wideo czyli chyba wszystko ok? Macie też delikatnie upocony czy sucho?
https://youtu.be/7cFhoK4ebTA
Panowie, mam taki oto problem ze wspomaganiem w swije 159:
youtube.com/watch?v=p1xyKI2q-Lk&feature=youtu.be
Płyn zachowuje się tak nawet bez kręcenia kierownicą.
Nie jest to wina sitka w zbiorniczku bo doraźnie przed zamówieniem nowego usunąłem sitko ze starego i nic to nie zmieniło.
Płyn wymieniany profilaktycznie niespełna rok temu.
Jakieś pomysły czym to może być spowodowane? Po wsłuchaniu się na postoju i kręceniu kierownicą słychać ciche wycie pompy.
Pompa zasysa powietrze. Sprawdź wąż od zbiorniczka do pompy.
Oba węże są ok zarówno ten do pompy jak i powrót.
Zamieszanie w zbioeniczku jest tak duże ze wybija plyn ze zniorniczka i jest caly tlusty.
Gdzieś na ssaniu musisz mieć uszkodzony wąż bądź opaskę. Możesz tego nie zauważyć gołym okiem, bo płyn nie będzie wyciekać - pompa tędy zasysa powietrze. Siła ssania jest bardzo duża.
Sprawdzałeś maglownicę pod kątem zapocenia/wycieków?
Jeśli i tam będzie sucho, to zacznij od wymiany płynu.
Koledzy, czy na gumowanie wspomagania pomoze wymiana zbiorniczka na pozmianowy i wymiana płynu ? Auto ma 140000km wątpię by to była maglownica. Pompa nie wyje, w zbiorniczku sie nie pieni, płyn koloru czerwonego raczej klarowny.
Witam. U mnie generalnie nic zlego sie nie dzieje. Wspomaganie nie buczalo...dopiero teraz bo mam troche ponizej minimum plynu. Ale czemu go ubylo? Poniewaz w zbiorniczku jest dosc duzy przeplyw i bulgotanie ale nic nie pieni, jednak przez zaworek w korku zawsze wydostawal sie plyn na zewnatrz. Sprawdze date zbiorniczka i sitko i dam znac. Bardziej mnie zastanawia jaki plyn mam dolac? Czerwony czy zielony? Auto z 2006 toku a na naklejce pod maska na macie wygluszajacej tutela gi/r czyli zielony. Ale niby w tym czasie wychodzily na czerwonym? Zglupiec mozna...
Najlepiej odessac trochę płynu strzykawka i zobaczyć na husteczce albo ręczniku kuchennym. U mnie na naklejce też jest GI/R a zalany był czerwony.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wyglada to tak:
https://drive.google.com/file/d/0B_N0Z6iS5nplV1BDejlGTFNETUk/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/0B_N0Z6iS5nplcGpXNDZLNERzS1E/view?usp=drivesdk
Jak na moje oko bardziej przypomina to czerwony niz zielony. Zbiornik z data 03.2006. A kiedy niby wchodzily te poprawione i po czym je poznac w 1.9jtdm?
Czy jeżeli że zbiorniczekiem jest wszystko ok to powinien być idealnie suchy? Czy może być delikatnie "upocony"?
kurcze wczoraj zaczela mi halasowac pompa i ciezej chodzic wspomaganie. zbiorniczek mam zamowiony i jutro mam odbierac. od razu wymienie plyn na nowy czerwony. mam nadzieje ze pompa mi nie padla bo dzis bylo jeszcze gorzej. generalnie musialem wrocic do domu a wstyd bylo jechac bo tak to buczalo i wylo :(
Pozmianowe zbiorniczki weszły chyba w 2009 roku.
Dzisiaj wymieniłem zbiorniczek i delikatny szum/pisk podczas skrętu kierownicą ustąpił.
Ale chce jeszcze wymienić olej mogłem od razu kupić ale zadałem się od złej strony :/
1. Ile oleju wchodzi do układu ?
2. Stary olej miał kolor czerwony ale taki jak by wpadający trochę w brąz po prostu wydaje mi się że swoje już przepracował, czyli musiał bym kupić Tutela GI/E
3. Wymieniając zbiorniczek robiłem tak że, odciągnąłem strzykawką stary płyn wymontowałem zbiornik włożyłem nowy zalałem płyn. Ale wiadomo że w wężach i w pompie jeszcze jest olej. Jak go spuścić w całości ?
Z góry dziękuje za odpowiedź, wertuje ostatnie 20 stron ale nie znalazłem odpowiedzi na pytania.
Pozdrawiam Paweł :)
Gdzieś była instrukcja. Ja kupiłem poprostu dwa opakowania płynu i codziennie odsysałem zbiornik zalewając go świeżym płynem.
Może znajdę bo temat długi jak rzeka będę siedział i czytał chyba że ktoś ma instrukcje bądź inny sposób na wymianę całego płynu, bo chyba samego w zbiorniczeku nie ma sensu wymieniać jak w układzie połowa jest starego to może podesłać. Jeszcze raz z góry dzięki po wymianie zbiorniczeka jest idealnie ale chciał bym na przyszłość już dopieścić sprawę :-)
Generalnie żadna filozofia, odpinasz wąż powrotny od zbiorniczka, odpalasz auto i krecisz kierownica, wypompuje Ci cały płyn z układu. Mój mechanik jednak odradzał ten sposób ponieważ pompa przez jakiś czas będzie chodzić na sucho podczas wymiany a to niedobrze dla niej. Zasugerował żeby kupić 2-3 butelki płynu i wymieniać w zbiorniczku dolewajac nowego. Koniec końców starego płynu zostanie w ukladzie niewiele. Czytałem w tym wątku że ktoś też tak robił.
Panowie opanowane. Wymienilem zbiorniczek. W starym sitko wypadlo ale raczej nie da sie go wsadzic spowrotem na miejsce. W zyciu bym nie pomyslal ze brak sitka tak bedzie wplywal na prace wspomagani bo tak wylo i buczalo ze wstyd. Nowy zbiorniczek sie nie rozni od starego. Sitko jest tak samo jak w starym.
Spuscilem olej odkrecajac zaworek na pompie. Nalezy go tez przeczyscic bo to on sie zatyka zassanym syfem rzez brak sitka i przez to sie zacina i pompa buczy. Potem zalalem nowym plynem i na chwile odpalilem auto. Znowu spuscilem i juz zalalem plynem docelowym. Czerwonym valvoline atf. Plyn nie buzuje juz w zbiorniczku a wspomaganie chodzi jak nalezy.
W którym miejscu jest ten zawór na pompie? Jest do niego dostęp bez zrzucania paska?
Jutro zrobie Ci zdjecie
Teraz tak czytam i wkradl sie blad. Nie mialem jak zrobic fotki ale zaworek jest na srubie przykrecajacej waz do maglownicy. Znajduje sie ona mniej wiecej na wysokosci fotela kierowcy na maglownicy.
Mam pytanie - kiedy zaczęła się produkcja poprawionego zbiorniczka albo jak mogę rozróżnić stary i nowy ? Mam niby wymieniony, ale mam podejrzenia, że na wadliwy.
Ja mam z 2015 i roznicy nie widze..sitko jest tak jak w tym z 2006. Moze po prostu nie wypadnie. Ale w budowie raczej roznicy nie ma.
witam mam pytanko na postoju lub wolnej jezdzie oczywiscie przy skrecaniu slysze delikatny swist czy warto byc tym zaniepokojonym?
Panowie problem ze wspomaganiem AR z roku 2009 zbiornik podejrzewam że był już wymieniany data jego produkcji to chyba 5.13r tak jest wybite 1strzałka skierowana na 5 potem 3,żadnego sitka nie widze potrząsają też nic nie lata w środku, niestety wspomaganie chodzi głośno czuć na kierownicy drgania, po rozgrzaniu płyn zaczyna się pienić i przelewać, dziś wieczorem wyjołem zbiornik i go wyczyściłem płyn cały zleciał auto odpaliłem i kręciłem pdzez pare sekund aż cały płyn zleci wyleciało ok 1.5 litr, jitro, aleje nowym zobaczymy jaki bedzie efekt. Teraz pytanie, jezeli to nic nie pomoże to zostaje albo pompa albo magiel, mam racje?Czy może coś jeszcze przeoczyłem?
Magil coś ostatnio wydłubał z auta nazywając to zaworkiem zwrotnym, który to się przycinal i logicznie rzecz ujmując miało to sens nie wydajnego przepływu płynu i smarowania układu
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Jutro go sprawdzę, a ten zbiorniczek to już poliftowy tak?
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka