Tyle że oba przy pao nie stały...
Printable View
Tyle że oba przy pao nie stały...
Mobil1 0W-40 ma 50 - 60% PAO i kosztuje stówkę... Czyli ten musi mieć w okolicach 100% :).
Tak twierdzą że czysty pao/ester
jak byś porównał Amsoila AZO z Penritem 5w30 http://www.penriteoil.com.au/product...d_products=276 ,
oba są chyba 100% pao ester? Penrite wydaje się że ma całkiem niezłe parametry ale chyba u nas nie osiagalny?
Pewnie osiągalny ale to inne klasy oleju. Tego Penrite'a należy porównywać raczej z Millersem CFS albo Motulem 300V itp. To racing doładowany zddp a Amsoil to longlife doładowany szczególnie TBNem.
Swoją drogą Noack gorszy od Amsoila... ale w oleju racing nie o to chodzi aby trzymał parametry długo tylko aby miał jak najlepsze osiągi i ochronę ale na krótko.
@ wlyszkow
w watku o oliwie do 159 pisza ze 5w30 AEL trochę się rozni w wersji 1q i 5l ;) możesz rzucic swoim analitycznym okiem ?
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...oleju-109.html
Chociaz w sumie tego amsa można tez lac to starej wersji 2.0 w ropniaku. co tam się dzieje w 1.6 to nie sprawdzałem wiec w sumie wpis na temat ;)
Róźni się nie 5L od 1qt tylko wersja w szarej naklejce od najnowszej wersji z czerwoną naklejką. Pakiet dodatków ten sam w analizach ale szara wersja ma niższy Noack i na tej jeździłem.
To zależy do jakiego silnika bo jest odrobinę 'cieńszy' od szarego, który miał też rekordowy HTHS 3,7 ale to bywało za dużo np. dla Japońców. Ten obecny (niebieski a nie czerwony jak pisałem powyżej) ma trochę lepszą pompowalność.
Dostałem wyniki testu filtrowania obecnego Amsoil AZO 0W30 z filtrem WIXa po 2183km wspólnej pracy:
Załącznik 152833
Dla porównania poniżej wyniki filtra oleju Sędziszowa (test przy 2kkm na oleju Amsoil AEL 5W-30 low saps ale około 700km na świeżym filtrze oleju):
Załącznik 152834
oraz wcześniejsze wyniki filtra oleju OEM test przy 673km od zalania świeżego oleju - tego samego Amsoil AEL 5W-30 low saps:
Załącznik 152835
Widać gołym okiem, które wyniki są lepsze - im mniej cząstek zanieczyszczeń tym lepiej.
Dodatkowo, zużycie silnika na Amsoil AZO 0W-30 zdecydowanie najniższe odkąd mam auto a przy dwóch pomiarach na tym oleju przy 673km oraz 2183km wzrost poziomu żelaza w oleju to tylko niecałe 1,3ppm/1000km to przy tak niewielkiej misce olejowej silnika TB 170KM jeżdżonego głównie po mieście uważam za świetny wynik - szczególnie, że wzrostu zużycia na panewkach nie odnotowałem w ogóle w badanym okresie (czyt. ZERO ppm wzrostu poziomu miedzi i ołowiu).
Przed zalaniem Amsoila 0W-30 silnik został gruntownie kilkukrotnie umyty i dostał nanoceramikę Archoil AR9300 w poprzednim oleju co napewno też pomogło aż ~4-krotnie obniżyć zużycie w porównaniu z poziomem zastanym czyli kupionym zapuszczonym 'książkowo' silnikiem z przebiegiem ~93kkm.