Nie trzeba wywalac halogenów. Jak znajdę czas wrzuci się fotki wykonanej roboty w alfie której wykres kolega Tomek wrzucił kilka postów wyzej. Cooler na jedną stronę, halogeny na miejscu jak i wszystko inne, z zewnątrz żadnej wsi nie ma.
Printable View
na własne oczy widziałem montaż u dżordża IC 550/180/65 ale dwustronnego do 2.4 ale nie 20V i niestety halogeny trzeba było pruć bo po prostu pod zderzakiem było mało miejsca
w przypadku 20 V i IC jednostronnego być może nie trzeba - nie wiem , nie widziałem , nie znam się ale jak Marcin pisze , że nie trzeba to widocznie tak jest
koszty :
IC jednostronny 550/180/65 od fmic'a - 525zł
do tego złączki sili - liczmy 150
rurki stal - o ile byś takie chciał pewnie ok 250-300 , plus robocizna za spawanie , gięcie itp = ok500 bym policzył
opaski zaciskowe ( cybanty ) - a z 5zł :-)
wychodzi na to że okolice +1000zł trzeba by szykować
ale warto wg mnie :cool:
Mnie tez radzi wymiane IC, do 20V Marcin mi wyliczył więcej, może niedługo wpadnę do niego przelotem by wszystko obgadac.
Wysłane za pomocą myśli z i9100
liczyłem tak na szybko i bez większego doświadczenia w kwestii kosztów w zakładach
mi rurki np robił kolega z forum ( bardzo dobrze i fachowo i tanio :-) i oczywiście pod wymiar - kilkukrotne pasowanie na aucie i dopiero po osiągnięciu efektu spawanie na gotowo i dzięki temu wsio pasuje bez cudów że za wysoko , za nisko itp )
montaż miałem u george'a - też na pewno nie po kosztach zakładów moto
jedynie koszt samych gratów ( IC , rury , złączki , cybanty ) miałem zwykły ( bo nie mam jeszcze znajomych w takich sklepach :-) )
zobacz jak wygląda twój IC fabryczny i sam pomyśl na ile to coś schłodzi ...
w GT ic fabr to też jakiś żart chyba (silnik niby 150 a icek jak w 156 105kunia :lol: )
po samym IC 550/180/65 już koniów przybywa ( tak wyszło w kilku znanych mi przypadkach )
Jak napisałem co kto lubi. Mocny dół jest bardzo przyjemny nie tylko w mieście,a 300Nm jest dobrym wynikiem ,ale przy min 1800obr.Przeniesienie przeniesieniem,jest i na to recepta.
Chciałem tylko podkreslic,że jednostronny IC w tym przypadku jest tak samo " lagowy" jak dwustronny i tyle,może inaczej było by przy większym turbo,choć nie sądzę.
Mask-Większy cooler w 1,9 140/150/175 jest konieczny przy większej mocy,chocby dla bezpieczeństwa silnika,a to czy 1,9 czy 2,4 mają moc rzędu 230km nie robi dla nich róznicy,kwestia mądrego softu i doboru rozrzadu.
No właśnie tak jak się obawiałem, koszty rosną lawinowo, jeśli zechce się coś dłubnąć :( Z ok. 1000 za samo strojenie zrobiło się przynajmniej 2500 :( A miało być tak pięknie... Jak jeszcze chciałby mocniejszy rozrząd, to i 4 kloce może być mało na to wszystko. Będę póki co niestety musiał spasować, bo tyle to przeznaczyć funduszy nie da rady, są pilniejsze cele. Może uda się dozbierać i w przyszłym roku o tym pomyślę.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i rozjaśnienie tematu.
Spokojnie,nie od razu Kraków zbudowano.Nie musisz ,aż takiej gotówki wykładac. Cooler to super sprawa,a i moc mozna wykrzesać większa wraz z ciekawymi krzywymi.Jesli nie masz nawyku szalonej,ostrej jazdy,lub non stop 200 na autostradzie/ekspresówce,to zrób sobie program na te cirka 200km i też będziesz miał fun,tyle ,ze będzie to wymagało większej uwagi i świadomości.Moc nie oznacza od razu ścigania się,a przyjemnosc łatwiejszego wyprzedzania jest taka sama.Rób program i będziesz zadowolony.
A no to może nie do końca się zrozumieliśmy :P
Mimo dość mocnego silnika, który mam w aucie, ja w ogóle nie preferuję sportowej jazdy :) Lubię za to mieć zapas pod nogą, właśnie w celu łatwiejszego wyprzedzania czy po prostu samej przyjemności podeptania chwilę. Nigdy nie żyłuję i nie męczę swoich pojazdów, jazda autostradą do 160 raczej zamęczaniem też nie jest :P
Warto wtedy w ogóle robić program?:)
Warto chociażby dla zmiany charakterystyki silnika i mniejszego spalania,poza tym,gdy wsiądziesz w auto juz "po" sam się postukasz w czoło i pomyslisz " czemu tak późno to zrobiłem" :). Daj sobie spokój z większymi modyfikacjami.Zrób sam soft u Cinka i zobaczysz,że będziesz zadowolony.Spytaj twardego czy kenobiego ;).
Jak już ktoś napisał,za te kilkanaście stówek warto dać nowe życie belli.