Tak dokładnie. Bierze większą dawkę paliwa i wypala. Dlatego fes jest niezbędny. Szkoda tylko ze na windowsie 8 nie działają wszystkie funkcje. Muszę jakoś 7 zainstalować.
Printable View
Tak dokładnie. Bierze większą dawkę paliwa i wypala. Dlatego fes jest niezbędny. Szkoda tylko ze na windowsie 8 nie działają wszystkie funkcje. Muszę jakoś 7 zainstalować.
A co się stanie gdy zapomnimy "wyczyścić DPF"? ECU wypali pustą puszkę? Widziałem w necie spalone konsole środkowe...może pusta puszka nie wytrzymuje temperatury..
wypala większą dawke paliwa tyle. Czyli dpf to wielka sciema.
Myslałem, że tam są czujniki ciśnienia "przed i po" i że gdy wywalę wkład to ecu zwariuje, a tym czasem okazuje się , że to algorytmach jedzie.
a no widzisz. ja myslalem ze mam dpf-a a tu zonk. dlatego jak przyszpieszam to zakopci mi auto.
czujnik temperatury spalin ?
Czujnik różnicy ciśnień [mBar]. Zrób screena ze wszystkimi parametrami DPF.
Mam wyciągnięty DPF i widzę czujnik temperatury, obok niego rurkę pewnie do czujnika ciśnienia. Gdzie znajduje się druga rurka? Przed DPF czy za? Nie mam dostępu do auta i nie wyciagałem sam DPFa.
Wydaje mi się, że 7 - czujnik temperatury, 10 - czujnik różnicy ciśnień.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/271.jpg
Dla silnika zdrowiej jeśli układ wydechowy pozbawiony jest DPF-a.
Nie uważasz, że lepiej jest poświęcić te 3 stówki i pozbyć się kłopotu? Bo jeśli zapomnisz wyzerować stan zatkania to będzie taki mały zonk ;)
Mi elektronik powiedział, że za samo ECU od DPF chce 600 bez fizycznego usuwania.
Mnie w dalszym ciągu bardzo ciekawi skąd ECU wie, że ma zapchane na poziomie 60% skoro czujnik róznicy ciśnien tego nie potwierdza. Jeśli zapomni wyzerować DPF to wypali mu pustą puszkę i tyle. Może też tak być , że ma usunięty DPF, ale nieprawidłowo.
Może ma jakiś emulator podpięty, tylko coś nie zadziałało?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przydałby się screenshot z MES z części poświęconej DPF.
Pozwoliłem sobie wkleić cennik usług forumowego specjalisty http://www.conmir.pl/cennik/
Elektroniczne usunięcie filtra DPF ceni sobie na 300 zł (czasem występuje problem z połączeniem się z ECU przez OBD2 i wtedy trzeba rozbierać sterownik silnika). Możliwe nawet przez email. Sam wielokrotnie z usług Mirosława korzystałem i polecam.
Dzięki za link
Polecam kolege z linka usuwał mi egr. Konkret.
od czujnika różnicy ciśnień idą dwa węzyki jeden masz przed dpf (piszę tu o wkładzie ) a drugi za dpf i na tej podstawie masz obliczane nasycenie filtra. W parametrach mozesz zaznaczyć jakie ciśnienie w układzie widzi czujnik i jest ono wyrażane w mbar
W 1,9 widziałem, że druga rurka jest za filtrem ale w puszcze DPF. W 2,4 nie mogę zlokalizować tej drugie no ale gdzieś być musi. Domyślam się, że w rurze wydechowej za DPF
Dzisiaj podłączyłem pod kompa. Screnn w załącznikach.http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=175768&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=175769&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=175770&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=175771&stc=1
Masz zrzut ekranu z dolnej części listy parametrów? Tj. dotyczące DPF.
tylko tyle.moze jutro zrobie .
mam pytanie jak dlugo komputer sie adaptuje do nowej koncówki wtrysku?
Ile trzeba przejechac KM zeby sie ulozyło?U mnie w fesie nie ma opcji kasowania parametrów pracy
1. "ECU to debil" – ładne określenie i zgodne z prawdą. Przy przewierconym DPF i różnicy ciśnień 0 mbar Alfa 159 zwraca tylko niekrytyczny błąd (bez kontrolki na desce) związany z tym, że filtr nadaje się do wymiany. Widziałem takie auto na własne oczy przez dłuższą chwilę i obserwowałem jak się zachowuje.
2. W wyżej wymienionej sytuacji auto nalicza wypełnienie filtra zgodnie z przejechanymi kilometrami i wypala po ok. 1000 km, algorytm jak widać jest przygotowany na to, że czujniki mogą pokazywać głupoty (w tym sensie głupoty, że są to niemożliwe przy sprawnym DPF odczyty). Innymi słowy – do naliczania wypełnienia DPF nie są brane pod uwagę tylko odczyty różnicy ciśnień, ale też pewnie dane związane z przejechanymi kilometrami, pewnie też brane pod uwagę ilość odpaleń, rodzaj jazdy itp.
3. Nie widzę jakiegoś problemu w tym, że auto wypala DPF, którego nie ma. W jaki sposób ma to uszkodzić silnik? Przecież wypalanie jest rzadsze niż przy sprawnym DPF. A temperatura idzie w wydech i atmosferę. Od strony silnika takie wypalanie nie różni się wiele (dotrysk paliwa w innych fazach wtrysku, zwiększona temp. spalin).
4. Jeśli koledze dymi auto po przegazówce to może to być z jednej stronie normalne (bo nie ma DPF i pewnie jest EGR który zwiększa kopcenie właśnie w takich sytuacjach), ale z drugiej strony może być winny uszkodzony kolektor dolotowy (nieszczelne klapy wirowe). Przy nieszczelnych klapach auto będzie kopciło jak Ikarus.
5. Nie wiem czemu ta dyskusja w tym wątku.
jeśli korekta wtrysku na czwartym cylindrze pokazuje 1,40 i zamiana wtryskiwacza z pierwszego na czwarty i z czwartego na pierwszy niczego nie zmienia to gdzie szukać problemu? wtryski na maszynie wszystkie sprawne
Ja myślę, że wszyscy zauważyliby problem... Zmiana kąta wtrysku i nadmiar paliwa w cylindrach przy braku DPF-a = zasłona dymna na całego.
Dużo kilometrów zrobiłeś po zamianie wtryskiwaczy (wymieniałeś podkładki na nowe)? Czasem trzeba zrobić parę ładnych kilometrów, żeby sytuacja się zmieniła. Do tego możesz wyzerować parametry autoadaptacyjne. Jeśli to nic nie zmienia to wtedy trzeba się przyjrzeć silnikowi do strony mechanicznej.
Mój błąd nie zauważyłem, że kolega ma 8V, podświadomie przyjmuję zawsze 16V. Swoją drogą, muszę u siebie sprawdzić korekty po wymianie kolektora.
Wiem, że to nie ten wątek, ale....temat ciekawy.
A jakby tak usunąć czujnik temperatury z DPF i zaślepić otwór, a sam czujnik umieścić w "chłodniejszym" miejscu to ECU nie powinno rozpocząć procedury wypalania. Mylę się?
Pozostaje tylko zapomnienie o wyzerowaniu DPF tyle, że przy zerowym oporze moim zdaniem ECU nie powinien wejść w tryb awaryjny nawet przy 120% zapchaniu. Tak sobie kombinuję.
A co do korekty 1,4 przy wykluczeniu "zacięcia" wtrysku należy sprawdzić kompresję cylindra.
Czujnik różnicy ciśnień [mBar]. - 1 mBar
Witam
Śledzę wątek od jakiegoś czasu i po jego lekturze zdecydowałem się na samodzielną wymianę końcówki wtryskiwacza w mojej alfie. Korekta na 3 wtryskiwaczu wahała się w moim przypadku na poziomie +1,5, a ewidentnie wtryski 1 i 2 korygowały uszkodzony wtryskiwacz. Ponieważ nie byłem do końca przekonany czy na pewno wymiana pomoże, zakupiłem rozpylacz firmy SEVEN na 120zł wraz z wysyłką kurierem(włoski zamiennik Boscha, który kosztuje 200zł plus wysyłka)..
Do demontażu zabrałem się po wcześniejszym rozgrzaniu silnika i o dziwo wtryskiwacz wyszedł bez żadnego problemu. Sama wymiana również jest prosta, należy tylko uważać, aby nie zgubić tulejki ( domyślam się, że to zaworek zwrotny) oraz sprężynki. Po wymianie udało się uruchomić silnik i nastąpiła chwila prawdy. Na zimnym silniku korekta na 3 wtrysku spadła na -0,30, a pierwsze dwa wyrażnie spadły i wyrównały się. Po rozgrzaniu silnika i wyłączeniu wszelkich odbiorników ponowiłem test i korekta wahała się w granicach 0 do 0,03. Szczerze nie do końca wierzyłem, że wymiana samodzielna coś pomoże, a jednak. Polecam każdemu podjąc próbę samodzielnej wymiany zamiast wydawać kupę kasy za tzw. regeneracje, która w istocie niczym się pewnie nie różnim.
Jeśli chodzi o ECU tak jak pisałem u mnie od razu wyłapał różnice i nie było z tym żadnych problemów.
pozdrawiam i walczcie bo za 120 zł otrzymacie cichszą prace silnika, lepsze odpalanie i zero dymu w lusterku.
p.s. tydzień wcześniej czyściłem wtryski maszyną liqiud molly i faktycznie na sprawnych wtryskiwaczach zauważyłem poprawę natomiast na 3 uszkodzonym nie było rezultatu. Profilaktycznie jak najbardziej polecam, natomiast jeśli wtryski są już wyeksploatowane, lepiej zainwestować w nową końcówkę.
Gratuluję sprawnie przeprowadzonej operacji. Oryginalny Bosch dostępny w Polsce kosztował mnie 153 zł/sztuka. Zależy gdzie szukasz :-)
szefo79 jeśli pozwolisz to chętnie skorzystam z Twej wiedzy.
Wielkiej wiedzy to nie wymaga ale jesli moge pomoc nie ma problemu pisz.
Moja 159 stoi już 40 dni w warsztacie w celu zrobienia porządku z kolektorem dolotowym. Przed oddaniem miałem jedną korektę wskazującą na nieszczelność dolotu więc zobaczymy co będzie po. Łapię się na tym, że zapomniałem już jak to auto wygląda....
Jak dla mnie nie ma nic gorszego jak przedłużająca się wizyta u mechanika.
No ale czasem lepiej poczekać jeśli alfa ma chodzić jak zegarek niż wkurzać się, że nie chodzi jak powinna.
Chyba nie ma komplikacji. Nałożyło się na to mój urlop podczas którego rozbierali auto, potem czekanie na uszczelki, spawanie kolektora (chciałem mieć na wszystko oko bo miałem plan przywrócenia kolektora do funkcji fabrycznej) i jak już wszystko było to ....zamknęli warsztat bo mieli urlop :)
Panowie ktoś wie jaki jest numer końcówki wtrysku do alfy 159 2.4 200km, ustaliłem że numer wtrysku to 0 445 110 213, a jak jest z końcówką?