Normalnie, nawet sam megs tak twierdzi. Testowałem z colli i leżało na nim bardzo dobrze może nie tak jak na gołym jałowym lakierze ale nie miałem zastrzeżeń na 3miechy starczało.
Printable View
Normalnie, nawet sam megs tak twierdzi. Testowałem z colli i leżało na nim bardzo dobrze może nie tak jak na gołym jałowym lakierze ale nie miałem zastrzeżeń na 3miechy starczało.
Koś ma dobry patent na czyszczenie zabrudzonych zacisków hamulcowych ? Mam na myśli nie malowane - czysty odlew zabrudzony pyłek z klocków.
Pytam oczywiście o chemiczne działanie, szczotka na wiertarce została już wypróbowana, ale okazała się za miętka, a i łatwo też tym uszkodzić gumowe osłony cylinderków zacisku.
Piaskowanie
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Piaskowanie, a do zacisków bardziej bym obstawiał skiełkowanie to działanie jednak mechaniczne, a nie chemiczne :P Spróbuj któregokolwiek mocnego płynu do felg typu Iron-x. W usuwaniu brudu jeśli to aluminium dobry jest też Nielsen Aluminium Cleaner. W poprzedniej alfie używałem tego do czyszczenie FMIC'a oraz kiedyś nawet EGR tym czyściłem i spisało się lepiej niż płyny do mycia silników.
Kolega italiano troche to po wlosku napisal, ciezko zrozumiec o co mu chodzi xD jak sa nie malowane to poprostu szczotka druciana, gumki sciagnac a kolo tloczkow nie czyscic. Bedzie czysciej jak po kazdej chemi bo raczej nic tego nie ruszy i bardziej sensownie bo nie widze sensu myc rdzy.
A czy Piaskowanie to proces chemiczny ? = przecież do tego będę musiał ściągać zaciski, a nie o to chodzi.
W takim przypadku wolał bym sodownie, bo raz nie uszkodzi mi gumy dwa można robić na aucie, tylko to dalej nie to o co mi chodzi.
Nie wiem czego tu nie zrozumiałeś, pytałem o chemiczne czyszczenie zacisków .. Tam nie ma rdzy - jest brud z klocków hamulcowych .
Widzę, że sam będę musiał sobie z tym poradzić, bo częściowe oczyszczenie mnie nie interesuje, a mechanicznie szczotką próbowałem, za twarda pozostawi zarysowania, a nie o to chodzi.
Sry ale dalej nie czaje, ty sie boisz zarysowan na golych nie malowanych zaciskach hamulcowych ? XD ok...
Moze inaczej, jakiego efektu oczekujesz po tej czynnosci? Bo po zadnej chemi te zaciski nie beda wygladac dobrze. Goly metal ma to do siebie ze oksyduje i pomimo ze ty umyjesz je z pylu hamulcowego to zaciski tak czy siak beda pokryte oksydacja. Idac dalej tym tokiem myslenia jakich rys sie obawiasz na z natury nierownych, zapieczonych pylem i rdza zaciskach ?
Co innego gdyby na calosci byla farba, ale gdy jej nie ma to nie mozesz nic popsuc... Tego nie rozumiem, sensu calej tej czynnosci.
Kolego czy ja pisałem coś o oksydacji :confused: Nie.
Wiem jak wygląda utleniona a jak wygląda brudna powierzchnia tego odlewu, tam gdzie użyłem silnego środka do wytrawiania spawów ze stali nierdzewnej ukazała się czysta powierzchnia, problem w tym, że ten kwas wypali gumowe osłony tłoczka.
Skoro nie rozumiesz to po co się wypowiadasz ? Każdy odlew ma swoją fakturę zewnętrzną, miętka szczotka jej nie uszkadza - twarda ją zdziera.
Dajmy sobie spokój bo widzę, że nie ma tu o czym rozmawiać.
Zrobię fotki z przed i po to może ogarniesz o co mi chodziło - na razie dziękuje .
Skoro sam twierdzisz ze szczotka na wiertarce tego nie rusza to wychodze z takiego zalozenia
Cytat:
Napisał italiano_83
O tej pieknej i rownej powierzchni mowisz ?Cytat:
Napisał italiano_83
Załącznik 224234
To uwazaj zebys za mocno nie szczotkowal bo ci zacisku zabraknie skoro taki mietki. :edziahaha:
Racja, nie powinno byc tematu o patyczkowaniu/obawianiu sie o strukture powierzchni niemalowanych i zapyzialych zaciskow hamulcowych. :oCytat:
Napisał italiano_83
Chcesz sposob chemiczny na zapyziale zaciski? Elektroliza.