Kiedyś w necie wyczytałem...
Kiedyś w necie wyczytałem...
Rozdział 2: Pojazdy samochodowe i przyczepy przeznaczone do łączenia z tymi pojazdami
§ 10. 1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:
[...]
9) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokości nie mniejszej niż szerokość opony, (...);
ponadto błotniki samochodów osobowych i motocykli, przy masie własnej pojazdu, powinny odpowiadać następującym warunkom:
a) kąt opasania koła przez błotnik powinien być taki, aby obejmował co najmniej z przodu 30° i z tyłu 50° od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś koła,
b) odległość między zewnętrzną krawędzią błotnika a osią koła w wymaganym kącie opasania nie może być większa niż dwukrotna wartość statycznego promienia opony,
c) najniższy punkt przecięcia tylnej krawędzi błotnika lub innego elementu pełniącego jego funkcję w płaszczyźnie symetrii opony nie może znajdować się wyżej niż 150 mm ponad poziomą płaszczyzną przechodzącą przez oś koła;
Czyli wszystko zależy od policjanta, czy dobrze pamięta :-P
Pisze o szerokości opony więc na chamca można wozić miarę i pokazać szerokość opony a ta powinna się zgadzać z danymi z opony pierwszy parametr - wg mnie bieżnik... :cool:
No można polemizować na ten temat bo przepisy nie znają pojęcia "naciąg" i opona równa jest szerokości podawanej przez producenta . Tylko jest też taka zależność jak parametry kół przewidzianych przez producenta - dotyczy to i felg i opon i tu mamy następną dyskusje z przedstawicielami prawa . Dlatego lepiej temat zostawić a kierować się rozumem . Można coś upiększyć i zrobić to ze smakiem a zarazem balansując na krawędzi przepisów . Tyle ,że każdy ma prawo interpretować przepisy według swojego uznania tyle ,że Policjanta interpretacja może nas słono kosztować:D
Może ktoś zabierze głos jak się te przepisy mają u naszych zachodnich sąsiadów. Tam fela konkretnie wystaje jest naciąg to jest git, byle bieżnika nie było. Z tego co wiem jak ktoś chce modowac to jedzie na tuv i tam można otrzymać takie dane jak parametry felgi i do tego opony... Potem to ci nawet w dowód wbijaja że na takim rozmiarze jest dopuszczone do ruchu... Z ciekawości do znajomego napiszę zobaczymy co mi odpisze.
Dobrze, forum edukuje! :) (nieśmiało tylko przypomnę, jak Nazar jakieś 10 miesięcy temu pisał o lusterkach wchodzących w skład obrysu i również o bieżniku)
heheheh ja nie mówie ,że nie . Tak wyczytałem gdzieś i tego się trzymałem ( pamiętam ,że było "jak składane to po złożeniu " ) . Ja nie twierdze ,że tak nie jezdziłem . Zawsze lubiłem szerokie koło . I jestem zdania ,że Policja powinna się czepiać bardziej stanu technicznego niż takich bajerów . Tymbardziej ,że jak ktoś ma na dobre koło i tunerskie pierdoły to i auto raczej przy takim setupie prezentuje godny poziom techniczny . No chyba ,ze ktoś stosuje sprężyny obniżające typu " black & decker ":D
Ja w swojej alfie przy 8,5J miałem wszystko na styk. Koło równo z błotnikiem prawie że było.
Ciekawe jakie ET... Bo przy 19 mnie ciut w głąb nadkola idzie... Możliwe że ET 30. Jak masz ten felunek to sprawdz, inni będą Ci dozgonnie wdzięczni. B-)