Temat: Jedyny temat o felgach i kołach, poprzednio "Co sadzicie o tych felgach???"

Użytkownik Rowerzysta Avatar azthec
    Mieszka w
    Strzebiń
    Auto
    Alfa 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Kiedyś w necie wyczytałem...

Mieszka w
    Strzebiń
    Auto
    Alfa 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Rozdział 2: Pojazdy samochodowe i przyczepy przeznaczone do łączenia z tymi pojazdami

§ 10. 1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:
    [...]
    9) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokości nie mniejszej niż szerokość opony, (...);
    ponadto błotniki samochodów osobowych i motocykli, przy masie własnej pojazdu, powinny odpowiadać następującym warunkom:
    a) kąt opasania koła przez błotnik powinien być taki, aby obejmował co najmniej z przodu 30° i z tyłu 50° od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś koła,
    b) odległość między zewnętrzną krawędzią błotnika a osią koła w wymaganym kącie opasania nie może być większa niż dwukrotna wartość statycznego promienia opony,
    c) najniższy punkt przecięcia tylnej krawędzi błotnika lub innego elementu pełniącego jego funkcję w płaszczyźnie symetrii opony nie może znajdować się wyżej niż 150 mm ponad poziomą płaszczyzną przechodzącą przez oś koła;

Czyli wszystko zależy od policjanta, czy dobrze pamięta :-P
    Pisze o szerokości opony więc na chamca można wozić miarę i pokazać szerokość opony a ta powinna się zgadzać z danymi z opony pierwszy parametr - wg mnie bieżnik...

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał azthec Zobacz post
    Pisze o szerokości opony więc na chamca można wozić miarę i pokazać szerokość opony a ta powinna się zgadzać z danymi z opony pierwszy parametr - wg mnie bieżnik...
    naprawdę tak sądzisz?

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No można polemizować na ten temat bo przepisy nie znają pojęcia "naciąg" i opona równa jest szerokości podawanej przez producenta . Tylko jest też taka zależność jak parametry kół przewidzianych przez producenta - dotyczy to i felg i opon i tu mamy następną dyskusje z przedstawicielami prawa . Dlatego lepiej temat zostawić a kierować się rozumem . Można coś upiększyć i zrobić to ze smakiem a zarazem balansując na krawędzi przepisów . Tyle ,że każdy ma prawo interpretować przepisy według swojego uznania tyle ,że Policjanta interpretacja może nas słono kosztować

Mieszka w
    Strzebiń
    Auto
    Alfa 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Może ktoś zabierze głos jak się te przepisy mają u naszych zachodnich sąsiadów. Tam fela konkretnie wystaje jest naciąg to jest git, byle bieżnika nie było. Z tego co wiem jak ktoś chce modowac to jedzie na tuv i tam można otrzymać takie dane jak parametry felgi i do tego opony... Potem to ci nawet w dowód wbijaja że na takim rozmiarze jest dopuszczone do ruchu... Z ciekawości do znajomego napiszę zobaczymy co mi odpisze.

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Dobrze, forum edukuje! (nieśmiało tylko przypomnę, jak Nazar jakieś 10 miesięcy temu pisał o lusterkach wchodzących w skład obrysu i również o bieżniku)

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał marekm Zobacz post
    Dobrze, forum edukuje! (nieśmiało tylko przypomnę, jak Nazar jakieś 10 miesięcy temu pisał o lusterkach wchodzących w skład obrysu i również o bieżniku)
    heheheh ja nie mówie ,że nie . Tak wyczytałem gdzieś i tego się trzymałem ( pamiętam ,że było "jak składane to po złożeniu " ) . Ja nie twierdze ,że tak nie jezdziłem . Zawsze lubiłem szerokie koło . I jestem zdania ,że Policja powinna się czepiać bardziej stanu technicznego niż takich bajerów . Tymbardziej ,że jak ktoś ma na dobre koło i tunerskie pierdoły to i auto raczej przy takim setupie prezentuje godny poziom techniczny . No chyba ,ze ktoś stosuje sprężyny obniżające typu " black & decker "

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Tymbardziej ,że jak ktoś ma na dobre koło i tunerskie pierdoły to i auto raczej przy takim setupie prezentuje godny poziom techniczny .
    Niestety w wielu przypadkach dbanie u takich konczy sie na wygladzie bo stanu reszty ziomale od lansu na dzielni nie beda widziec i z lansu technicznego nici
    :p

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 147 JTDm

Domyślnie

Ja w swojej alfie przy 8,5J miałem wszystko na styk. Koło równo z błotnikiem prawie że było.

Mieszka w
    Strzebiń
    Auto
    Alfa 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Ciekawe jakie ET... Bo przy 19 mnie ciut w głąb nadkola idzie... Możliwe że ET 30. Jak masz ten felunek to sprawdz, inni będą Ci dozgonnie wdzięczni. B-)