koledzy zróbcie próbę przelewową i zobaczycie na ich podstawie w jakim stopniu zużyte są wtryski i to właśnie one mogą wpływać na większe spalanie jakie pokazuje komputer
Printable View
koledzy zróbcie próbę przelewową i zobaczycie na ich podstawie w jakim stopniu zużyte są wtryski i to właśnie one mogą wpływać na większe spalanie jakie pokazuje komputer
To ja jeszcze raz zapytam. Na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę po podpięciu do złącza diagnostycznego? A co do wtrysków to pozostałem objawy wskazujące na ich zużycie nie występują. Alfa odpala bez problemu na zimnym silniku oraz bardzo dobrze przyspiesza.
Najlepiej zrób logi według tego co jest napisane w poniższym linku:
http://www.forum.alfaholicy.org/gt/9...ml#post1210239
Swoją drogą moja Fuńka jeszcze nigdy więcej niż 10l nie wzięła nawet podczas prób spod świateł :)
Mam nadzieję, że po diagnostyce problem się ujawni albo faktycznie feralnie trafiłem ze od razu po zakupie auta zaczął sie wypalać dpf i stąd ten wzrost spalania....
Ja moją piękną maksymalnie spaliłem 8 l, tyle że pałowałem ją niemisłosiernie tzn. obroty po 4 tyś i dopiero zmiana biegu, agresywna jazda po mieście - nie wiem jak musiałbym jeździć żeby spaliła 10 l - tyle że ja nie mam DPF'a więc może tutaj leży problem ;)
obroty silnika, zmierzona masa powietrza, oczekiwana masa powietrza, zmierzone ciśnienie doładowania, oczekiwane ciśnienie doładowania, zawór EGR, otwarcie zaworu overboost.
Te wszystkie parametry zaznacz, przejdź w zakładkę wykres i zrób z nich próbę logowania tzn. droga ekspresowa lub autostrada bez ruchu ( czyli najlepiej późnym wieczorem lub w nocy ) wrzucasz 4 bieg, jedziesz bez gazu aż obroty spadną do ok 1000 i wtedy gaz w podłogę oraz klikasz START i bez przerwy aż do 4300obr/minuta. Gdy osiągniesz ten wynik klikasz STOP i masz ładny wykres który nam już coś powie.
Żeby JTD 16v mi spaliło 10l/100km musiałem się naprawdę mocno postarać a wyglądało to tak, że przez całe niemcy w 4 osoby i pełnym bagażnikiem leciałem z praktycznie maksymalną prędkością. 8l/100 spaliła mi podczas całego dnia pędzonego na torze co chwilę kręcąc silnik do ok 4550obr/min
Jak rozumiem ta procedura jest w pełni bezpiecznie dla samochodu? Nie mówię tutaj oczywiście o możliwości spowodowania zagrożenia na drodze.
Tak, jest bezpieczna dla samochodu.
Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk
tak FES pełna wersja