-
Sterownik umożliwia podłączenie się pod zamek bagażnika, jednak ja na chwilę obecną nie mam takiej możliwości.
Jak już koledzy zauważyli, trzeba dokupić osobny siłownik. Ta modyfikacja jest u mnie w planach i na pewno ją opiszę.
Jeśli ktoś już ma fabrycznie otwieranie bagażnika z pilota to musi odnaleźć przewody i pod nie się podłączyć. Wystarczy użyć zwykłego miernika lub fazera.
-
Czy logika nie nakazuje szukać ich w pobliżu sterownika od zamka centralnego?
-
Tak, będą znajdować się one w tej samej kostce.
-
Szukamy w następujący sposób:
- bierzemy miernik cyfrowy
- ustawiamy na zakres na 200m lub 2000m
- czerwony przewód pomiarowy wkładamy do kostki (podłączonej oczywiście) w przewód, który chcemy zmierzyć
- czarny przewód pomiarowy do masy (np. śrubki od mocowania pasa od poduszki powietrznej) lub czarnego przewodu w kostce
- pilotem otwieramy otwieramy bagażnik i sprawdzamy na mierniku, czy pojawi się przez chwilę napięcie ok. 200mV (najlepiej widać to na miernikach analogowych)
- może być też tak, że kolor przewodu w siłowniku zamka jest taki sam, jak kolor w kostce sterownika (ale lepiej na tym nie polegać - jedynie może to pomóc szukać)
Jak już znajdziemy przewód to podpinamy pod niego sygnał wyjściowy z uniwersalnego sterownika i testujemy.
Jeśli ktoś chce, to mogę pokazać, jak szukać sygnału na przewodach (niestety nie mam w swoim samochodzie otwierania bagażnika z pilota więc u mnie będzie wiązało się to z przeciąganiem kabli przez całe auto).