Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Dorobienie kluczyka do 156 przed FL

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie Dorobienie kluczyka do 156 przed FL

W mojej AR 156 (1998) zamontowany jest centralny zamek, który działa niestety tylko "manualnie" - żeby go uruchomić muszę włożyć kluczyk w drzwi i przekręcić. Na kluczyku (czerwona obudowa) mam zerwaną gumę i nie ma czarnego przycisku, który (chyba) tam powinien być.
    Pytanie moje jest więc następujące:
    Jak dorobić kluczyk, żeby wszystko dobrze działało? Wiem, że grot mógłbym przełożyć/ dorobić z surówki, ale co z elektroniką? Dorobią mi w jakimś punkcie? Jakie są tego koszty (około)?
    Jest jakaś możliwość, żeby elektronikę z kluczyka z wersji sprzed FL (czerwony) włożyć do kluczyka w wersji FL (scyzoryk)? Jest to wykonalne?
    Myślę, że chciałbym rozwiązać to w ten sposób, że ten kluczyk, który teraz mam zostawiłbym sobie jako awaryjny, a na co dzień używałbym kluczyka nowego = dorobionego.

Użytkownik Ogier
    Auto
    Brak

Domyślnie

Pozostaje Ci jedynie albo dorobienie całego nowego kluczyka (koszt ok. 700 PLN) albo kupno uniwersalnego sterownika zamka.
    Kiedyś był fajny zestaw na Allegro z firmy Karmax:
    http://allegro.pl/sterownik-zamka-al...155471206.html
    ale niestety chyba już ich nie będzie (sprzedawca nie odpowiedział mi na pytanie o dostępności tego sterownika).

Niedawno mnie też zepsuł się ten przycisk ale dokupiłem podobny na Allegro, wlutowałem w płytkę i działa.
    Natomiast szykuję się do kupna tego sterownika:
    http://allegro.pl/sterownik-alfa-fia...313968532.html
    i dorobienie zwykłego kluczyka (u mnie w mieście dorobienie kluczyka z kodowaniem immo to koszt 230 PLN).

Edit:
    Znalazłem może coś dla Ciebie:
    Musisz tylko dokupić odpowiedni grot i przełożyć płytkę z immo.
    Ostatnio edytowane przez Erwin ; 22-06-2014 o 16:11

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie

Czyli że jeśli dorwałbym gdzieś zestaw Karmax, to kupuję całość, centralkę podpinam u siebie w aucie, a kluczyki oddaję do punktu dorabiania, gdzie wstawiają mi odpowiedni grot i elektronikę? Wtedy oczywiście działa tylko otwieranie i zamykanie drzwi, bez klapy? A może da się jakoś wtedy podłączyć otwieranie klapy/ wlewu paliwa z kluczyka?
    Alarmu u siebie w aucie nie mam.

A może da się kupić oryginalną centralkę + np. 2 kluczyki (obojętnie chyba czy wersja FL czy przed FL)? Jak duże to wtedy są koszty i czy to będzie działać? U mnie centralka raczej powinna być dobra, brakuje tylko tego przycisku.

Użytkownik Ogier
    Auto
    Brak

Domyślnie

Nie musi być zestaw Karmax. Zobacz ostatni link.
    Nie przekładasz elektroniki z kluczyka. Dostajesz całkowicie nowy sterownik z własnym pilotem (przekładasz tylko tą czarną płyteczkę obok grota (immobiliser). Jeśli masz sterowanie klapą z kluczyka (swoją drogą nie wiedziałem, że 156 przed FL to ma) to sterownik też to umożliwia.

Możesz kupić oczywiście używany zestaw ale licz się z tym, że musisz wymienić moduł sterownika, pętlę i komputer immo a także wkładkę w stacyjce, klamkach i w bagażniku. Podejrzewam, że koszty i czas nie byłby tego wart.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie

Nie, sterowania klapą nie mam.
    Czyli jeśli kupuję ten drugi zestaw (http://allegro.pl/sterownik-alfa-fia...313968532.html) to to już są wszystkie koszty jakie ponoszę (oczywiście nie licząc skopiowania grotów), nie potrzeba żadnego programowania?

Pytam czysto teoretycznie: Moduł, pętla (czym to jest?), komputer i wkładki z wersji FL podejdą pod wersję sprzed FL?

EDiT: A gdyby tak kupić cały kluczyk od innej 156, przełożyć do niej swój grot i swoje immo, a żeby elektronika cała została z tego "nowego" kluczyka? Wystarczyłoby tylko podjechać do ASO i go zaprogramować i by to działało?

EDiT2: Tutaj: http://allegro.pl/sterownik-zamka-fi...342673237.html jest identyczny sterownik jak ten, co podałeś pierwszy, również Karmax, tylko do Fiata, ale napisałem do sprzedającego czy da się umieścić logo AR.
    Ostatnio edytowane przez Czipsu ; 22-06-2014 o 17:59

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Ty się nie martw logiem. Nie wiem jak w Alfie,ale w Lybrze dorobienie kluczyka było możliwe praktycznie tylko w ASO i to z kartą kodowa. Bez niej należało dopłacić ok 200zł co razem z kluczem dawało coś ponad 1000zł. Inaczej, zwykle punkty które programuja i dorabiają klucze nie chciały się tego podjąć. Być może, że z alfa jest łatwiej.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie

Właśnie dlatego porzuciłem pomysł dorobienia oryginalnego kluczyka. Kartę kodową niby mam ale nie uśmiecha mi się płacić 800zł za jeden kluczyk. Dlatego chcę zrobić ten "uniwersalny" centralny.

I powtarzam pytania:
    Czyli jeśli kupuję ten drugi zestaw (http://allegro.pl/sterownik-alfa-fia...313968532.html) to to już są wszystkie koszty jakie ponoszę (oczywiście nie licząc skopiowania grotów), nie potrzeba żadnego programowania?
    EDiT: A gdyby tak kupić cały kluczyk od innej 156, przełożyć do niej swój grot i swoje immo, a żeby elektronika cała została z tego "nowego" kluczyka? Wystarczyłoby tylko podjechać do ASO i go zaprogramować i by to działało?

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Ile masz kluczy które odpalają auto ? w sensie mają sprawny grot i pastylkę immo.
    Jeżeli masz 2 sztuki to dokup uniwersalny sterownik zamka - tego od karmaxa nie polecam, to samo można kupić taniej, groty nie pasują od starych kluczyków, na tych grotach nie da się wyfrezować kluczyka.
    Jak masz tylko 1 sztuke, to i tak musisz dorobić sobie pastylke immo do drugiego pilota wiec cena rośnie.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie

Mam jeden kluczyk. Zdaję sobie sprawę, że do drugiego dorobionego będzie trzeba dorobić immo.
    Jeśli nie Karmax, to co?

Użytkownik Ogier
    Auto
    Brak

Domyślnie

Ja w przyszłym miesiącu będę kupować ten zestaw:
    Zastąpi on kluczyk. Później dorobię sam kluczyk z kodowaniem immo (już pisałem, cena 230 PLN w Bielsku - Białej). Wymagany jest tylko jeden klucz i samochód (nie trzeba karty kodów).
    Co prawda nie jest to 2w1 (pilot w kluczyku) tylko osobny brelok ale mnie to wystarczy.
    Jeśli wytrzymasz miesiąc czasu to napiszę Ci, jak to działa.