Tak sobie myślę nie lepiej jechać do ASO aby tam ustawili według normy?
Printable View
Tak sobie myślę nie lepiej jechać do ASO aby tam ustawili według normy?
No dobra, byłem w zakładzie co mają super sprzęt, ale nikt nie pytał o wagę auta i ilość paliwa LOL
To gdzie do cholery jechać ustawić? :| Przecież nie pojadę na drugi koniec kraju.
Jak się nie da zrobić porządku z geometrią, to coś masz do wymiany. U mnie dopiero po wymianie zwrotnicy dało się zrobić porządek z prawym przednim kołem.
Tył zbieżnie? Na czym to było ustawiane? Wygląda na to, że gdzieś jakaś baza ma takiego babola (wartości bezwzględne się zgadzają), bo ASO też tak podaje, powołując się na wewnętrzne systemy. Instrukcja i eLearn mówią, że +13' (plus minus 4') dla pojedynczego koła. Pewien dość znany warsztat w UK też tak ustawia.
No chyba, że jest jakieś uzasadnienie ustawiania -13' na tyle...
Dodano po 18 minutes:
Jeśli popieprzyłem pojęcia (w zależności od +/-), to niech mnie ktoś poprawi ;)
I mała poprawka, bo oczywiście ze złego źródła wartości wziąłem... Tak się kończy pisanie na forum jak się robi piętnaście innych rzeczy...
Ludzie łeb mi już pęka w końcu zbieżny to + a rozbieżny to - to chyba jasne a jak ma byc to już nie wiem.
Wiem za to że dwóch niezależnych diagnostów jednomyślnie wyłapało prawe przednie koło leży za mocno na -1*30 Wahacze mam wymienione dolne na SIDEM ,górne jeszcze ori.Wiem też jedno że w tej chwili mam przód na 00 z powodu tego prawego koła że leży za mocno i żeby mniej cięło to tak zrobił .Kazał wymienić górne wahacze.
Wiem też że dzisiaj przejechałem może nie za wiele bo 40 km i już coś mogę powiedzieć o prowadzeniu .Droga nr 696 czyli taki sobie stary asfalt z nalanymi łatami z prędkością około 110-130 i auto się prowadzi powiedzmy rawie idealnie aczolwiek nie mam porównania z innymi .Nikt nie chce mi dać się przejechać ha ha ha .A na poważnie nie mam nikogo kto ma 159.Więc juz nie wiem czy prawidłowe dane to te co mają w aso czy na stacjach .Wiem też jedno że pierwsze słyszę aby auto przednio napędowe miało z przodu na plus czyli było zbieżne.
Z instrukcji do mojej 159 (rocznik 2006):
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=154328&stc=1
Mnie też łeb pęka, więc najwyraźniej plusy z minusami mi się w definicjach przestawiły. Przód na minusie (czyli rozbieżnie), tył na plusie (czyli zbieżnie).
no i tak mam i chyba dobrze bo auto jedzie ,zajrzę jeszcze w tygodniu do górnych wahadeł .O matko piękna Bello ale ty kapryśna jesteś, z łopelkiem nie miałem tyle bujania, tyle że nie za...dał tak jak alfa.
Kolego Magil nie zrozumiałem na początku tego co napisałeś z tym dodatnim czyli wartość na minus .
Koledzy!!
Koła do wewnątrz (wartość minus) to koła zbieżne.
Koła do zewnątrz (plus) to koła rozbieżne.
Dla auta z napędem na przednią oś:
Przód to koła z minusem - zwrócone do środka.
Tył to koła z plusem - zwrócone do zewnątrz.
Mechaniki nie oszukasz :)
Pisałem już kiedyś - uwaga na urządzenia pomiarowe Jean Bean 3D. Domyślam się, że to zależy jeszcze od softu, który je obsługuje. Ale dwa razy spotkałem się, że program miał tylko jedno ustawienie dla 159 (niezależnie od napędu), przy czym ustawienie dla tylnej osi ma zbieżne (koła do środka), co jest nieprawidłowe!!