Ja tak mam ostre ustawione i siepie niemiłosiernie na wolnych;D
A
Printable View
Hej, czy kojarzycie kogoś z południa Polski, kto może pożyczyć blokady do 3.2 Busso w AR 166? Może być z innych rejonów Polski, wtedy umówimy się na jakiegoś kuriera etc
Mój znajomy mechanik takowych nie posiada a też na jedną wymianę nie opłaca się takich kupować. Pozdrawiam
Witam Wszystkich
Odgrzeje po raz n-ty temat. Pytanie co do szczegółów przy ustawianiu rozrządu, a dokładnie pytam o ustawianie GMP. Ustawiałem ostatnio u siebie rozrząd w V6 3.2 i GPM ustawiałem na czujnik GMP, ale miałem problem znaleźć, w celu weryfikacji, znacznik na kole zamachowym. Z Tego Co mi wiadomo przedni właściciel wymieniał sprzęgło i nie wiem co narobił, ale znacznika na kole zamachowym przy GMP na 1 cylindrze nie widać.
Pytanie uszczegóławiające jak bym znalazł ten znacznik to ustawia się dosłownie idealnie względem nacięcia na skrzyni jak dobrze rozumiem.
Skąd moje pytanie ... w TS-ach przy GMP ustawia się najlepiej kąt 2 stopnie, ale w TSie na skrzyni jest znacznik 0, 5 i 10 stopni. W V6 na skrzyni jest tylko kreska, czy mam rozumieć że kreska, znacznik ze skrzyni ma się idealnie pokrywać ze znacznikiem na kole zamachowym?
Dziękuję za informację.
jedyny znacznik, który odpowiada GMP znalazłem na kole pasowym. Pokrywa sie on z "garbem" na skrzyni korbowej.Załącznik 280390Załącznik 280391
W ten sposób można ustalić zgrubnie GMP, podobnie jak kreski na wałkach rozrządu pozwalają z grubsza sprawdzić ustawienie rozrządu. Gdy chcemy to dokładnie zrobić, powinniśmy używać czujnika zegarowego i oryginalnych blokad. Dobrze ustawiony rozrząd to przede wszystkim większa moc niż w przypadku źle ustawionego, tu nie warto oszczędzać i używać półśrodków. Bywa że ktoś kupuje drogie wydechy i przewody ssące by zwiększyć moc (zwykle niewiele dają), a oszczędza na prawidłowym ustawieniu rozrządu- w efekcie traci nawet kilkadziesiąt koni.
Zgadza się jest taki znacznik, ale jak to napisał alfist jest to tylko zgrubsza. Dopytywałem wcześniej o to koło pasowe, bo odnosiłem się do ustawiania rozrządu jak w TS-ach. Na wiosnę prawdopodobnie będę kompletnie remontował 3.2 V6 to wtedy obejrzę sobie wszystko szczegółowo. Na chwile obecną rozrząd mam ustawione na czujnik GMP i na blokady z HP i jako tako chodzi silnik. Choć niestety musze dodać że 3 z 4 wałków nadają się do regeneracji, tym samym rozrząd na podstawie blokad w moim przypadku może być nie do końca poprawnie ustawiony niestety.
Ponawiam zapytanie ..... ma ktoś dobre blokady do 3.0 v6 ???
Widzę, że czytanie ze zrozumieniem wam nie wychodzi. Pytałeś o znacznik do WERYFIKACJI to Ci odpowiedziałem. Wiem jak się to fachowo robi a o to rezultat:
https://www.youtube.com/watch?v=dDMo9VBqBL4
Lekkie drgawki to efekt lekko wytartych krzywek na dwóch wałkach.
Pochwalcie sie może pracą swoich silników na biegu jałowym a potem możecie mi mowić jak się ustawia rozrząd w busso.
Proszę:
https://youtu.be/iFGmi_bjUv0