Napisał
gucio1960
Bądźmy rozsądni klient kupuje samochód i ma 2 lata gwarancji ,może wykupić na 5 lat .
Powinien zapoznać się z zasadami gwarancji kiedy ma zgłaszać się na przeglądy i to tyle.
Czyli kiedyś co 30 tys lub raz w roku przy małych przebiegach ,teraz raz co 15tys lub co roku i reszta to sprawa serwisu.
Nie musi wiedzieć co należy wymieniać w jego samochodzie w określonym czasie,np co dwa lata płyn hamulcowy.
To serwis dokonuje wymian zgodnie z procedurami wystawia fakturę w której uwzględnia co zrobił.
Jeśli klient przejeżdża np.60 tys kilometrów rocznie to musi zgłosić się do serwisu 4 razy w roku i w drugim roku serwis musi wymienić rozrząd
i nie pyta się klienta czy klient się zgadza tylko wykonuje zgodnie z zaleceniami bo przeciwnym wypatku tracimy gwarancie na samochód.
Zachowanie Ganinexu w tej sytuacji jest naganny ponieważ kolega serwisował samochód i powinni postępować zgodnie z zaleceniami.
Zadam pytanie a ile klientów wie co serwis powinien wykonać przy kolejnych przeglądach ,myślę że niewielu.
Ja interesowałem się swoimi samochodami i obowiązkami serwisu przy przeglądzie,między innymi jest tam sprawdzanie paska rozrządu,
aby go sprawdzić trzeba zdemontować osłonę wiedząc że serwisy tego nie robią silikonem zakleiłem śrubę by sprawdzić czy serwis sprawdzi pasek.
Przy odbiorze zapytałem kierownika czy sprawdzali pasek zgodnie z procedurą usłyszałem że tak ,zaprosiłem kierownika otwarłem maskę i zapytałem jak to
zrobili ,on na to że mechanik ścigał osłonę,wtedy Ja pokazuję zasilosowaną śrubę i mówię że tego nie zrobili.
To samo było z wymianą płynu hamulcowego na fakturze była wymiana ale jej nie wykonali bo odpowietrzniki zamalowałem i były nie ruszane.
Pytanie ilu jest tak dociekliwych właściciel,dla tego między innymi z tego powodu nie wykupiłem przedłużenia gwarancji.
Właściciel po zakupie samochodu o ile serwisuje go w ASO powinien pamiętać tylko o terminach w których ma zgłosić się na przegląd za resztę odpowiada ASO .
Za wszelkie błędy odpowiada ASO jeśli nie wymieniło na czas rozrządu to jest ich ewidentny błąd klient nie musi pamiętać że to ma być po 4 latach lub
max 5 latach jest to obowiązek serwisu.