Napisał
Andrzej..Z
Filtr był wymieniany przy 15.000 czyli jakiś miesiąc temu. Przy okazji serwisu.
Testowałem wczoraj klimatyzację tryb automatyczny uwzględniają wszystkie zalecenia (też te dla tych co nie umieją obsługiwać klimatyzacji :-) )
i nigdy ( 2 godziny ) nie przełączyło nadmuchu na nogi i na szybę przednią.
Zmierzona temperatura pod kierownicą (nogi) 30 stopni.Trudno tu mówić o jakimkolwiek komforcie.
Dokładnie jak zauważył "jahu" deska rozdzielcza to wielka grzałka nie wspominając o słupkach i dachu przy przedniej szybie.
Jak świeci słońce to wszystko się nagrzewa, słońce chwilowo chowa się za chmurami można odczuć poprawę chłodzenia.
Byłem w sobotę w firmie zajmującej się szybami samochodowymi i niby szyby są z UV ( tak mówią oznaczenia)
Poczytałem trochę na niemieckim forum i znalazłem podobny problem. Uznano to za błąd oprogramowania nie wiem czy od tego czasu wprowadzono jakieś zmiany.
Dodatkowo po dłuższej jeździe zamarzały wymienniki blokując przepływ powietrza. Był wątek o izolowaniu czujników temperatury w okolicach deski aby nie przekłamywały pomiarów.
Nie jestem fanem marki, kupiłem Alfę bo mi się spodobała, testowałem przed zakupem jesienią - dotarła pod koniec grudnia.
Przygodę z klimatyzacją zacząłem w pierwszych dniach majowego słońca :-))
Kolejna sprawa to głośność wentylatora, przy 50% jest bardzo głośny nie mówiąc o 100%.
W trakcie wczorajszych testów wentylator cały czas pracował na 50% hałasując niemiłosiernie a komfort jazdy był żaden.
I znowu na niemieckim forum opis wyciszania dmuchawy... :-)
Tak sobie myślę, że czasy "zrób to sam" przy autach klasy "premium" ( podobno Stelvio tu jest zaliczane) już minął i należy oczekiwać
fabrycznych rozwiązań.
Jak pisałem, we wtorek auto idzie na dwa dni do serwisu przy okazji innych "drobiazgów". Zobaczymy co zdołają naprawić.
W poniedziałek dowiem się w jaki sposób można zrezygnować z leasingu ( pewnie nie będzie to łatwe a na pewno mało opłacalne )
i po tym wszystkim podejmę decyzję, czy zmieniam auto w możliwie krótkim czasie czy też zmuszony będę poprawiać fabrykę :-)
Co do jednego jestem niestety przekonany, jest to moja pierwsza i ostatnia Alfa mimo jak wspominałem fajnej dynamiki i prowadzenia :(