-
Ja wymieniam co 10 000 km, jeżdżę głównie autostrady i olej wymieniam co 2 miesiące (5000 km robię średnio miesięcznie, a rekord to co 5 tygodni). nic to nie pomogło i multi air padł. Moim zdaniem to albo to jest błąd konstrukcyjny całego silnika albo tej konkretnej części. pytanie czy po wymianie multi air dostałem taki sam jak przy 1 montażu czy coś w nim poprawili. Serwis mi powiedział że olej ma na to wpływ ale nawet jakbym codziennie wymieniał olej to może paść multi air. więc nie ma reguły. bardzo się cieszę że na gwarancji mi to wymienili. Wszystkim którzy mają gwarancję i macie właśnie takie objawy - dodajcie gazu podczas nierównej pracy, niech wyleci wam check - lećcie z tym do serwisu. bo jak wam minie gwarancja a multi air padnie to jesteście lżejsi o 10 000 zł. jak będzie dalej - zobaczymy. mam podejrzenia że mimo wszystko na zimnym auto trochę gorzej chodzi - mniej równo i lekko szarpie. będę obserwować.
-
Rzeczywiście, może i jest problem z konkretnym samochodem. To, że wymienili MA nie musi oznaczać, że problem jest [tylko] z MA. ASO/FCA coś musi zrobić z reklamacją, ale nie ma gwarancji, że trafią za pierwszym razem.
No nic, mamy kilka salonowych aut na forum (w tym - mój), które są "rozpieszczane" pod względem serwisu - zobaczymy co będzie dalej. Ja swojego wcale nie oszczędzam (zwiedził już Alpy, Pireneje i sporo innych odległych miejsc, ale są tygodnie kiedy głównie stoi pod domem albo krąży po mieście), a silnik chodzi jak szwajcarski zegarek - odpukać...
-
W ASO jaki olej wlewają ? z beczki ten sam co do Pandy ?
-
Moje doświadczenie jako właściciel aut od ponad 30 lat na dwóch kontynentach jest takie ze leja co chce (często przez brudny lejek) i nawet wiedzac ze nie powinni. Co najtaniej maja. A pewien bardzo duży diler VW w Portland, Oregon, USA którego przyłapałem na gorącym uczynku takze montował w każdym VW ten sam filtr oleju bo, tłumaczył sie, ze "wszystkie biorą te same."
Ja patrze (dosłownie) na ręce jak mi zmieniają. Często robie sobie wrogów i wielu dilerow odmawia mi takiej możliwości wiec wtedy jade dalej.
-
Pisałem kiedyś, że MultiAir wymaga specjalnej troski:
https://www.forum.alfaholicy.org/giu...ml#post2215669
Krótkie interwały, porządny olej bazujący na PAO i efektywny filtr oleju.
-
Te auta nie kleją się kupy zatem, skoro mają bardzo drogą część, przez która nie można auta eksploatować po prostu normalnie. Normalnie dla mnie tzn. że jak jest w instrukcji olej co 15000 lub rok to nie wytrząsam się, żeby mi się nie zesr… MA, tylko jeżdżę do ASO co rok lub co 15000 i tyle. Olej kupuję zalecany przez producenta, a nie jakiś cosmic kupowany potajemnie spod lady i ściągany z laboratorium wojsk rakietowych i kosmicznych USA, nie wydaję pieniędzy na jakieś kurna płukanki i nie zajmuję sobie tymi w ogóle czasu, a jak tego nie zrobię to się MA obrazi i dycha z kieszeni. Panowie, nie oszukujcie samych siebie. Tak nie powinno być, a jeśli tak jest i te auta wymagają takich zabiegów, to jest to zupełnie bez sensu i tak być nie powinno. My se tu na forum możemy pogadać, wymienić się co robić, aby auto dłużej pochodziło. Ale wolumen sprzedaży nie my robimy tylko powinni go robić tysiące właścicieli firm tak jak to jest z innymi markami. A oni kupują auta nie po to, żeby czytać jakieś tajemne procedury użytkowania auta kupionego na czas leasingu, które ma zapierdzielać i zarabiać, a nie stać po magikach w serwisie z wysr… MA. Oni nawet nie chcą wiedzieć co to MA i po co to. Ich interesuje pojemność, moc i KW, ile do setki i może ile to pali. Tyle. Dlatego te auta m.in. się nie sprzedają.
-
Nie przesadzaj- MA nie jest tajemną wiedzą i pieprzył się od lat w Giulietcie i Mito - w Przypadku Giulietty i Mito "ponoć" były moduły pozmianowe pozbawione wady. Z moich informacji wynika ze guzik prawda- to co się robi w niektórych silnikach z MA w Giulii/Stelvio tylko tą tezę potwierdza.
Będzie problem powszechniejszy (oby nie) to i cena modułu spadnie do rozsądnych cen. inna sprawa że same stawki za robotę w ASO są chore i tu może być problem.
-
[MENTION=115]majk[/MENTION] mi lali z 2l puszek metaliwych selenie digitek, przy jednej wymianie osobiscie bylem przy tym, z innych dostawalem reszte w puszce.
-
Czy ktoś może powiedzieć jaki może być teraz okres oczekiwania na nowy Multiair , czy może być tak że auto będzie stało kilka miesięcy w serwisie za częścią ....
-
2 załącznik(i)
Serwisy często leją co mają akurat w beczce i mało ich to interesuje że olej ma spełniać jakieś szczególne wymagania. Wystarczy że lepkość jest zgodna ze specyfikacją producenta. Znam kilkanaście egz Giluli 2.9 i 2.0 które mają przebiegi aktualnie ponad 100 Tkm i nie mają lekkiego życia, a silniki mają się dobrze. Jedyną zasadą jaką powtarzam to olej kupowany w opakowaniach detalicznych w ASO lub dostawa swojego oleju. Chęć zysku potrafi zabić najlepszy silnik. Tak wygląda silnik po przebiegu kilku tyś km , po przebiegu kilkudziesięciu tkm i właściwym oleju nie różni się od poniższego.