Do działu "Zrób to sam" można by wstawić :top:
Printable View
Do działu "Zrób to sam" można by wstawić :top:
Oliman powiedz jeszcze jak tą tulejkę wyciągnąłeś? Wystarczy ją podważyć i wyciągnąć do góry? Jak zdjąć łapę tą która jest założona na ten trzpień na którym jest tulejka? Nasmarować się da bez zdejmowania tego wszystkiego?
Nasmarować można bez problemu nie demontując niczego. Mając smar w sprayu i kawałek wężyka jesteś w stanie psiknąć między dźwignie a tulejkę smar który przedostanie się przez oring.
Zamówiłem, wymieniłem, nasmarowane - i dupa. U mnie chodzi tak samo ciężko, jak przedtem.
Ręce mi już opadają.
A wymieniales wczesniej wysprzeglik? Czy tylko oryginalna pompe?
Warto przeczytać http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...a-gt-jtdm.html
Na 11 stronie obrazki.
Ja wymieniłem juz wszystko. Nic nie pomogło u mnie. Sprzęgło jak było twarde, tak jest twarde.
W linku który załączyłem rozwiązaniem jest smarowanie nie tylko tulejki u góry, ale również drugiej na dole wewnątrz obudowy sprzęgła.
Żeby się tam dostać, trzeba zrzucić skrzynię?
Z tego co pamiętam, mechanik przy wymianie sprzęgła smarował ruchome części, więc dolnej tulejki by raczej nie pominął... Ale z drugiej strony, gdzieś musi być przyczyna twardego sprzęgła.
Widzę, że nie przeczytałeś wątku z alfaowner, który wkleiłem.
Nie trzeba zrzucać skrzyni, wystarczy wpuścić odrobinę oleju po wałku, żeby spłynął do dolnego łożyska/tulejki. Nie wiem jak z wytrzymałością takiego rozwiązania, na alfaowner pisali, że po kilku miesiącach nadal jest lepiej. Mam nadzieje, że pomoże.