Ja mam 33 tys km na blacie i o wymianie na razie nie myślę. Na przeglądzei 30k km powiedzieli, że wszystko jeszcze ok.
Printable View
Ja mam 33 tys km na blacie i o wymianie na razie nie myślę. Na przeglądzei 30k km powiedzieli, że wszystko jeszcze ok.
W mojej Stefci klocki z przodu skończyły się po 45kkm. Tarcze jeszcze były w wymiarze dopuszczalnym, ale drugiego kompletu by nie przeżyły, więc na przeglądzie kazałem wymienić cały komplet na przód. Tył jeszcze pojeździ ze 20 kkm.
Klocki przód wymieniałem przy przebiegu niecałe 30 tys. km, tarcze z przodu bardzo ładne. Natomiast tarcze z tyłu bardzo porysowane, klocki wytrzymały do 37 tys. km i oczywiście przez rysy na tarczach trzeba było wymienić komplet. Po 2 tygodniach od wymiany i przejechaniu nieco ponad 500 km tarcze wyglądają jak te przed wymianą. Reklamacja została odrzucona. Powodem odrzucenia był piasek na klockach. Zostałem pouczony żeby myć tarcze wodą pod ciśnieniem. chyba powinienem to robić codziennie, bo przypominam, iż reklamacje złożyłem dwa tygodnie po wymianie, czyli też myciu samochodu. Co dziwne tarcze porysowane równo po obu stronach. Na dowód, że reklamacja jest niezasadna kierownik serwisu przedstawił mi wydruk z badania hamulców na ścieżce diagnostycznej. Oczywiście badanie to nic nie wykazało, bo dlaczego miałoby coś wykazać. Hamulce są sprawne, tylko zużywają się niewłaściwie. Na moje pytanie co będzie jak klocki się zużyją, czy znowu będę musiał wymieniać komplet z tarczami usłyszałem, że w sumie producent przewidział, iż tak właśnie być powinno.
auto wibruje przy hamowaniu, tarcze do wymiany czy cos innego?
Poza niewłasciwymzużywaniem się tarczy nic złego się nie dzieje. Samochód hamuje, wibracji żadnych nie czuć. Można się jednak spodziewać, że klocki będą zużywały się szybciej i jak już dojdzie do wymiany, to razem z tarczami.
Ja również miałem podobny problem z tylnymi tarczami.
Klocki tylne zużyte po 35 tyś km.
Wymieniłem sam klocek na zamiennik za 135 zł i już przejechałem na nich 42 tyś km.
Ale co najważniejsze po wymianie tarcza zrobiła się lustrzana.
Problem jest w oryginalnym klocku, który zdziera tarczę.
Miałem podobnie, zjechane tylne tarcze przy około 6 tyś przebiegu i wymienili na gwarancji ale widzę, że znów jest to samo tj. głębokie bruzdy na tylnych tarczach i w przyszłości trzeba będzie zmienić na inne klocki.