Napisał
DieselJTD
Ja miałem wymieniany olej wraz z filtrem, brak zmian. Właściwie oba oleje wymieniane. Masy sprawdzane, czyszczone, aku sprawdzany, ładowany. Nie ma reguły kiedy się to pojawi, ale zawsze przy manewrowaniu, tak jakby się sprzęgło skleiło i nie mógł wysprzęglić. Dodatkowo zauważyłem, że jak już jest tak daleko (dławienie) manetką wbijam na jedynkę, na komputerze pokładowym wyświetli się 1, ale faktycznie dalej jest na 2. Raz jak auto się rozbujało, to dalej świeciło 1, a faktycznie wbita była 2, silnik dobił do obrotów, gdzie powinno przerzucić bieg, ale komputer nie wiedział co ma robić. Z drugiej strony, jak zamiast użyć manetki w trakcie "sklejenia" sprzęgła i dławienia, dam lewarek na N to wysprzegli bez problemu.
Na alfaowner i clubalfa co wyczytałem to aktualizacja oprogramowania/softu w ASO.
Problem NIGDY nie występuje przy normalnym hamowaniu z większych prędkości.
Częściej zdarza się na wzniesieniach lub zjazdach. Próbowałem resetować czujnik przyspieszenia, bo dziwne wartości pokazuje- brak efektu.
Jak szukałem gdzie jest ten czujnik, żeby zaryzykować wymianę, to trafiłem na schemat, gdzie czujnik pedału hamulca ma 4 piny i jest 2 obwodowy, jeden obwód do sterownika silnika, a drugi do tct. Stąd moje pytanie, jak Wam pokazuje MES w sterowniku abs ta wartość. Bo wygląda że u mnie jeden nie działa, więc może tct nie wie że auto hamuje, wie tylko jak już obroty spadają...
Co do szarpania z 2 na 3, u mnie samo przestało, kalibracje, wymiana olejów (w Cinsofcie) nie pomogły. Pewnego razu zauważyłem.ze szarpanie ustało. Zdarzy się ze lekko szarpnie, sporadycznie, ale kiedyś waliło ostro po plecach i praktycznie każda zmiana przy spokojnej jeździe.
Się rozpisałem...:D