sQun49 daj trochę więcej szczegółów na temat tego przełącznika: jak to wygląda i gdzie to wpiąć (wlutować?). Bardzo mnie zaciekawiłeś tym wpisem.
Printable View
przełącznik toru audio ma zastosowanie tak jak pisałem wcześniej przy podłączaniu zewnętrznych źródeł dźwięku (na schemacie tape 1, tape2) wysyłając sygnał bezpośrednio do procesora DSP. W mojej alfie montowałem go aby komendy z navigacji VDO którą podłączyłem były słyszalne w głośnikach. Więcej w temacie na forum
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...diecia-50.html
A jeśli chodzi o DSP i podłączenie do niego przełącznika toru audio to warto poczytać temat eksperta w tej dziedzinie jan123456 - trzeba się zalogować na forum lanci i zagłębić się w temat
http://forum.lanciapolska.org/viewto...83dadeae5762fe
Jeśli masz jakiegoś dobrego elektronika to coś takiego Ci polutuje a Ty sobie sam zamontujesz - pod warunkiem że nie boisz się troszkę pogrzebać przy DSP. Jeśli nie znajdziesz speca to mogę sprzedać Ci widoczny na zdjęciu egzemplarz - pozostał mi z montażu na który nie doczekał się kolega Rentgen ;) Zeszło nam tyle że zdążył sprzedać wcześniej auto ;)
witam
wiem ze temat po terminie ale kolega Matt21 ma racje ze ''gra mu to jak telefon'' poniewaz posiadałem oba systemy z i bez DSP i roznica jest diametralna, kolega artur nie ma racji co do tego ze głośniki są takie same poniewaz różnia sie wielkościa magnesu co jest bardzo istotne w głosniku oraz materiałem membrany i zawieszenia, głosniki wysokotonowe róznia sie oraz okablowanie do DSP jest grubsze rozebrałem ten system u siebie w drobny mak po złozeniu wszystko brzmiało piękni:) nic nie trzeszczało ani skrzypiało kazdy kto miał okazje posłuchac muzyki Audio z tego systemu był zaskoczony jakoscia dziwieku. Polecam tylko z DSP! Pozdrawiam
odgrzeje troszkę kotleta :)
Mam opcję zakupu DSP wraz z okablowaniem (bez głośników itp). Pytanie brzmi czy warto?
Czy pod każdego ICS;a można podpiąć DSP?
Uważacie że lepiej kup[ić po prostu wzmacniacz i pod niego podpiąć całe audio czy jednak DSP?
Na daną chwilę mam seryjne audio ale z czasem będę wygłuszał drzwi i wymieniał po kolei głośniki.
Jeszcze 2 sprawy jakie głośniki powinny być w tylnej półce?
Wiązka DSP służy do podpięcia samego ICS'a pod DSP czy łączy się ją jakoś z głośnikami?
Tak
40W basowe 2Ohm specjalnego rozmiaru z koszami
Idzie nowa do słupków.
Generalnie musisz sporo poczytać bo będę opisywał po raz "N" ty całą historię. Ale leniwi jesteście - aż do bólu.....
W 166 ICS to markotne 4x17W. Z tyłu wychodzi wiązka na cztery głośniki. DSP to układ z nową wiązką, procesorem dźwięku i nowymi wszystkimi głośnikami. Podłączysz to do każdej i w każdej pojawi Ci się menu DSP po podpięciu wzmacniacza. Prowadzisz nową wiązkę (zmieniły się na przełomie wieków) z ICSa do wzmacniacza i po drodze nowe podejścia do drzwi i półki. Wtedy ICS robi tylko za odtwarzacz. Puszcza "surowy"sygnał do DSP które robi robotę. Czyli 6x40W każde 2ohm. W drzwiach lądują nowe głośniki 4Ohm równolegle z tweeterami co jak powineneś wiedzieć da sumarycznie obciążenie 2Ohm. W półkę idą same basowe 2Ohm. Są mocowane do specjalnych koszy cewkami do góry. Półka robi za swego rodzaju skrzynkę basową.
Generalnie DSP gra o niebo lepiej i jest na prawdę dobre, choć melomana nie zadowoli.
O ile w drzwi możesz dać 4Ohm równolegle z gwizdkiem 4ohm to w półkę już nie. A chyba wiesz że takie głośniki praktycznie są nie osiągalne. Możesz kupić je w ASO albo coś poszukać. Jest też ktoś na forum kto założył 4Ohm i gra. Będzie, nic się nie stanie. Ale to już nie to.
Co kupisz i jak będziesz kleił to już Twoja sprawa. Ja poszedłem po bandzie i kupiłem sam procesor. Zrobiłem sam wiązkę (chcą za nią kilka stów a przecież to tylko kilka kabli - sam zrobiłem sobie), ominąłem w procesorze końcówki mocy i wyprowadziłem na zewnętrzny 4Ohm wzmacniacz 4x + 2x. Do tego nowe głośniki. Ale projekt sięgną mojego apogeum finansowego więc zawisł :) wszystko w moim temacie. A o samym DSP i podzespołach było mnóstwo na forum tu i ówdzie. Szukaj też w tuning audio.
dzięki wielkie za odpowiedź :) mam opcje kupić DSP za uwaga 250zł z okablowaniem.
Fabryczne głośniki bez DSP mają 4ohm?
Przy okazji jaki wymiar jest głośnika w półkę? Bo może się dopasuje coś nie fabrycznego
No już przesadzasz..... Poszukaj o głośnikach w dziale tuning audio. Wszystkiego to ja już nie pamiętam.
DSP składa się z kabla, procesora i głośników. Ty za 250zł dostaniesz tylko pierwsze dwie rzeczy. Czyli najgorsze - głośniki będziesz musiał dokupić. Dolicz sobie to :)