przełącznik toru audio ma zastosowanie tak jak pisałem wcześniej przy podłączaniu zewnętrznych źródeł dźwięku (na schemacie tape 1, tape2) wysyłając sygnał bezpośrednio do procesora DSP. W mojej alfie montowałem go aby komendy z navigacji VDO którą podłączyłem były słyszalne w głośnikach. Więcej w temacie na forum
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...diecia-50.html
A jeśli chodzi o DSP i podłączenie do niego przełącznika toru audio to warto poczytać temat eksperta w tej dziedzinie jan123456 - trzeba się zalogować na forum lanci i zagłębić się w temat
http://forum.lanciapolska.org/viewto...83dadeae5762fe
Wreszcie fabryczna navigacja w 166 mówi do mnie po polsku...
Jeśli masz jakiegoś dobrego elektronika to coś takiego Ci polutuje a Ty sobie sam zamontujesz - pod warunkiem że nie boisz się troszkę pogrzebać przy DSP. Jeśli nie znajdziesz speca to mogę sprzedać Ci widoczny na zdjęciu egzemplarz - pozostał mi z montażu na który nie doczekał się kolega RentgenZeszło nam tyle że zdążył sprzedać wcześniej auto
![]()
Wreszcie fabryczna navigacja w 166 mówi do mnie po polsku...
witam
wiem ze temat po terminie ale kolega Matt21 ma racje ze ''gra mu to jak telefon'' poniewaz posiadałem oba systemy z i bez DSP i roznica jest diametralna, kolega artur nie ma racji co do tego ze głośniki są takie same poniewaz różnia sie wielkościa magnesu co jest bardzo istotne w głosniku oraz materiałem membrany i zawieszenia, głosniki wysokotonowe róznia sie oraz okablowanie do DSP jest grubsze rozebrałem ten system u siebie w drobny mak po złozeniu wszystko brzmiało piękninic nie trzeszczało ani skrzypiało kazdy kto miał okazje posłuchac muzyki Audio z tego systemu był zaskoczony jakoscia dziwieku. Polecam tylko z DSP! Pozdrawiam
odgrzeje troszkę kotleta
Mam opcję zakupu DSP wraz z okablowaniem (bez głośników itp). Pytanie brzmi czy warto?
Czy pod każdego ICS;a można podpiąć DSP?
Uważacie że lepiej kup[ić po prostu wzmacniacz i pod niego podpiąć całe audio czy jednak DSP?
Na daną chwilę mam seryjne audio ale z czasem będę wygłuszał drzwi i wymieniał po kolei głośniki.
Jeszcze 2 sprawy jakie głośniki powinny być w tylnej półce?
Wiązka DSP służy do podpięcia samego ICS'a pod DSP czy łączy się ją jakoś z głośnikami?
Tak
40W basowe 2Ohm specjalnego rozmiaru z koszami
Idzie nowa do słupków.
Generalnie musisz sporo poczytać bo będę opisywał po raz "N" ty całą historię. Ale leniwi jesteście - aż do bólu.....
W 166 ICS to markotne 4x17W. Z tyłu wychodzi wiązka na cztery głośniki. DSP to układ z nową wiązką, procesorem dźwięku i nowymi wszystkimi głośnikami. Podłączysz to do każdej i w każdej pojawi Ci się menu DSP po podpięciu wzmacniacza. Prowadzisz nową wiązkę (zmieniły się na przełomie wieków) z ICSa do wzmacniacza i po drodze nowe podejścia do drzwi i półki. Wtedy ICS robi tylko za odtwarzacz. Puszcza "surowy"sygnał do DSP które robi robotę. Czyli 6x40W każde 2ohm. W drzwiach lądują nowe głośniki 4Ohm równolegle z tweeterami co jak powineneś wiedzieć da sumarycznie obciążenie 2Ohm. W półkę idą same basowe 2Ohm. Są mocowane do specjalnych koszy cewkami do góry. Półka robi za swego rodzaju skrzynkę basową.
Generalnie DSP gra o niebo lepiej i jest na prawdę dobre, choć melomana nie zadowoli.
O ile w drzwi możesz dać 4Ohm równolegle z gwizdkiem 4ohm to w półkę już nie. A chyba wiesz że takie głośniki praktycznie są nie osiągalne. Możesz kupić je w ASO albo coś poszukać. Jest też ktoś na forum kto założył 4Ohm i gra. Będzie, nic się nie stanie. Ale to już nie to.
Co kupisz i jak będziesz kleił to już Twoja sprawa. Ja poszedłem po bandzie i kupiłem sam procesor. Zrobiłem sam wiązkę (chcą za nią kilka stów a przecież to tylko kilka kabli - sam zrobiłem sobie), ominąłem w procesorze końcówki mocy i wyprowadziłem na zewnętrzny 4Ohm wzmacniacz 4x + 2x. Do tego nowe głośniki. Ale projekt sięgną mojego apogeum finansowego więc zawisłwszystko w moim temacie. A o samym DSP i podzespołach było mnóstwo na forum tu i ówdzie. Szukaj też w tuning audio.
dzięki wielkie za odpowiedźmam opcje kupić DSP za uwaga 250zł z okablowaniem.
Fabryczne głośniki bez DSP mają 4ohm?
Przy okazji jaki wymiar jest głośnika w półkę? Bo może się dopasuje coś nie fabrycznego
Ostatnio edytowane przez Jondi ; 03-12-2013 o 22:11
No już przesadzasz..... Poszukaj o głośnikach w dziale tuning audio. Wszystkiego to ja już nie pamiętam.
DSP składa się z kabla, procesora i głośników. Ty za 250zł dostaniesz tylko pierwsze dwie rzeczy. Czyli najgorsze - głośniki będziesz musiał dokupić. Dolicz sobie to![]()