3 bieg jest tylko na początku. Od 6 sek do 18 jest czwórka powyżej jest piątka.
Najlepiej robić wykresy na czwartym biegu od 1tyś do ponad 4tyś i w tym zakresie potem lookać.
Nie ma wtedy strasznych skoków i łatwo wszystko posprawdzać.
Printable View
3 bieg jest tylko na początku. Od 6 sek do 18 jest czwórka powyżej jest piątka.
Najlepiej robić wykresy na czwartym biegu od 1tyś do ponad 4tyś i w tym zakresie potem lookać.
Nie ma wtedy strasznych skoków i łatwo wszystko posprawdzać.
Im wyższy bieg tym lepiej.. 4 lub 5 bieg od niskich obrotów z gazem w podłodze i jakiś kawałek z normalnej jazdy też możesz wrzucić.. wystarczą te same parametry jakie miał kolega gizu
Gizu mozesz pokazac, o ktory elektrozawor chodzi? U mojej zony chyba pojawil sie ten sam problem, przy ruszaniu komp stoi ze spalaniem na 25l, i bardzo wolna reaguje na ustabilizowanie jazdy. Kiedys jak przyspieszylem i wyrownalem delikatna jazde od razu mialem niska wartosc, teraz czekam jak spada od np 18->15->12... Ja mam Alfe z 2002 115KM.
PS
Chodzi o ten: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html ?
Widze ze podobny a nawet calkowicie taki sam problem ja mam, u mnie tez spalanie po odpaleniu bylo okolo 25litrow, teraz moze z 15 na trasie Gdańsk - Kościerzyna - Chojnice dochodzilo do okolo 7 litrow co i tak jest za duze, co do szarpniec - czasami mialem takie uczucie ze cos szarpie, u mnie przyplywka napewno do wymiany bo na wolnych obrotach szaleje w granicach 250-500 , termostat tez do wymiany bo otwiera sie przy 75 stopniach i nigdy nie ujrzalem 90 stopni nawet w trasie.
Jak sprawdzic na kompie wlasnie te problemy z turbo ?
Aha nie wiem czy mam EGR zaslepiony - brak informacji od poprzedniego posiadacza ale na kompie widac ze EGR chodzi od 30 % do 1% - choc czasami lubi sie zawieszac - widac to na logach - mam juz zaslepke przy okazji i tak zaslepie
Za 30 minut zrobie jazde probna, czy moge poprosic o liste z FES'a do zlogowania aby przyblizyc sie do znalezienia przyczyny spalania 25l na zimnym - start bez dodawania gazu.
Ciśnienie paliwa, ciśnienie doładowania i ilość powietrza - w dwóch wartościach tj mierzone i docelowe.
Do tego ilość obrotów/min i pozycja pedału gazu by było widać jakie obciążenie silnika.
Dzieki zrobione mam nadzieje, ze nic nie pominalem.
Załącznik 23929
Auto ma zaslepiony EGR i nie jest mulowate tylko spalanie podskoczylo kosmicznie.
Cisnienie paliwa docelowe i mierzone zgadza sie calkiem ladnie tak na moje oko, masa powietrza raczej w ogole sie nie zgadza, cisnienie doladowania troche rozjechane ale nie znam sie - czy moze ktos ocenic? Porownac do wlasnych poprawnych?
Z gory dziekuje za pomoc.
mi przy wypietej przeplywce dawalo staly doplyw powietrza 700 i jeszcze wieksze spalanie, na dniach wymienie przeplywe i zobacze czy cos to dalo
O kurcze, dawno mnie tu nie było a tutaj tyle się dzieje.
Aro_1977 - dokładnie o ten elektrozawór chodzi ale pewnie już wiesz:)
Co do pokazywanego spalania to po wymianie troszke się polepszyło chociaz dalej pokazuje głupoty. Ważniejsze dla mnie jest to że autko odżyło, dostało kopa i sprawia mi frajdę z jazdy.