To czekam niecierpliwie na rozwój sytuacji, miałem problemy ze skrzynią i jestem ciekaw co w niej siedzi.
Printable View
To czekam niecierpliwie na rozwój sytuacji, miałem problemy ze skrzynią i jestem ciekaw co w niej siedzi.
A ja jestem ciekaw czy problem dotyczy tylko ZF4hp20 czy też Aisin aw55-50sn ?
Poprawiony program AlfaOBD odczytuje poprawnie dwa kody błędów w mojej skrzyni. Do pobrania niżej:
AlfaOBD Fix 1
Piszcie jak to wygląda na waszych skrzyniach. Zgłaszajcie ew. problemy to przekażę razem z moimi spostrzeżeniami do autora programu. Szczególnie interesuje mnie auto-adaptacja.
Moje błędy:
N3 znikło za chwile, N1 spowodowane jest moją zabawą w testowanie zachowania ECU bez komputera skrzyni.Cytat:
Fault code N1:
CAN line error
Error intermittent
Fault code N2:
Lever release solenoid in short circuit to ground
Error intermittent
Lever position: P/N
Gear: Not calculated
Torque converter: Open
During gear engagement: No
Battery voltage: 12,3 V
Counter: 3
Fault code N3:
Brake signal
Error present
Natomiast błąd N2 cholera wie, fakt bawiłem się trochę dźwignią zmiany biegów i rozkminiałem jaka jest logika działania elektromagnesów blokujących wyciąganie kluczyka i elektromagnesu blokady dźwigni.
Niestety żadnych poważnych błędów nie ma... coś czuje, że to chyba jednak skrzynia do wymiany :/.
Szkoda, że Active Test są w Demo niedostępne, bo bym się pobawił, m. in. w funkcje self-adaptation ;)
EDIT:
Czy można gdzieś wyświetlić parametr na bieżąco?
Torque converter: Open
To znaczy chciałbym wiedzieć, kiedy sprzęgło jest zablokowane, a kiedy sobie pływa podczas jazdy.
Wyczyściłem kody błędów. U mnie pojawia się cały czas "Brake signal". Chyba związany jest z pedałem hamulca?
Ja nie mogę się połaczyć ze skrzynią.
Klikam Connect a on pokazuje napis "Connect slow, attempt 1..2" a potem wyrzuca ze nie moze sie polaczyć. Korzystam z kabla VAG KKL.(Windows 7)
Z silnikiem łączę się bez problemu(zarówno 156 1.8 TS jak i 166 V6)
Jak łączę się ze skrzynią to przestawiam na AISIN ZF4HP20
Poniżej ustawienia:
http://img839.imageshack.us/img839/8839/unledoul.th.png
Kabel jest przestawiony na PIN 12/13?
Przy okazji dodam, że w wersji 1.4.3 programu AlfaOBD będą poprawione funkcjonalności:
- odczyt kodów błędów
- odczyt ID systemu
- wykresy parametrów pracy skrzyni
Skrzynia zmieni też nazwę z "AISIN ZF4HP20" na "ZF4HP20" :-)
Czyli musi byc kabel z opcja przestawiania silnik,ABS/Poduszki?
Tak.