normy w SAE i EN są niemal identyczne (800SAE-760EN) i najwyższe z norm, np(450DIN-760EN),nie wiem skąd wziołeś przelicznik 2;1,poza tym kto do 100Ah ładował by tylko400A
Printable View
Pomyliłem SAE z DIN tak to powinno być:
Jeśli ktoś podaje prąd rozruchowy bez podania normy to nic to nie mówi i stąd te 450A na oryginalnych włoskich akumulatorach z logiem alfa romeo
Funkcjonuja nastepujące normy:
DIN- niemiecka, ICE- włoska, SAE- amerykańska, EN- europejska
200 225 350 330
395 450 700 640
450 515 800 760
Skrupulatnie donoszę, że akumulator wytrzymał do pierwszych poważniejszych przymrozków; ośmiogodzinny postój na dwunastostopniowym mrozie okazał się zabójczy i z dniem dzisiejszym odmówił posługi.
Z racji dosyć wysokiej daty i nieprzewidzianego wydatku połasiłem się na polski akumulator ZAP...( http://katalog.zap.pl/product/show/574%2012 )
Eksperymentu ciąg dalszy ale na ten przynajmniej mam pisemną gwarancję:)
Oby ten patriotyzm odpłacił mi się długotrwałą eksploatacją :D
Hej,
Prawdopodobnie też będę miał do wymiany akumulator, autko odpala za 4-5 razem przy -15C, chociaż u mnie może być wina uwalonej przepływki (w poniedziałek będę wymieniał).
Wcześniejszej zimy odpalał bez problemu przy bardzo niskich temperaturach.
A teraz co ciekawe akumulator wydaje się jakby kręcił rozrusznikiem, ale być może nie ma odpowiedniej mocy rozruchowej, by od razu odpalić.
Autko posiadam już ponad rok i od początku mam akumulator Moll 58 ah 540A.
Prześledziłem troche tematów na forum.
Wygląda na to, że najczęściej wybieranymm akumulatorem do JTD, są akumulatory o pojemności 72ah i 680.
Według Epera -------------> 60ah 540A
Według Centra ------------> 64ah 640A (320zł) Bardzo kiepskie opinie na temat tego modelu na Ceneo
Według Varty -------------> 63ah 610A SILVER dynamic (300zł)
Według Boscha ------------> S5 63Ah, 610A (285zł)
Według Bergena -----------> 65ah 600A (280zł)
Według Moll --------------> 62ah 480A (280zł), badz alternatywa u nich Moll 74ah 680A 574012068(szkodza, że takie duże ah jest)
Z tego co widać to wszystkie powyższe aku maja 190mm wysokości.
Zastanawiam się nad tymi, które są wyróżnione niebieskim kolorem. Dodatkowo ciekawa jest Varta 72ah 720A wysokość 175mm.
P.s.- Kiedyś mój brat w innym aucie zamontował aku o wiekszym ah i z tego co pamietam to auto mu fajnie odpalalo, ale bateria szybko padła, bo na 2 zimie już.
Być może przez to, że był za duży i nie był do końca ładowany, albo złożyły się tutaj jeszcze inne okoliczności.
Kolego mam taki u siebie po poprzednim włascicielu 63ah 610A SILVER dynamic . Ma rok, a jak są duże mrozy to słabo kreci i mam wrażenie, że nie ma siły mimo poprawnego ładowania, oraz długich tras jakie robie. Zdewcydowanie lepiej w zimie spisywał mi sie aku o wartosciach 72Ah i 720A miał wiekszego kopa:)
Ooo dobrze wiedzieć. Na razie zobaczę jak będzie po wymianie przepływki. Dodatkowo spróbuje podładować prostownikiem AKU, chociaż w przyszłą sobotę czeka mnie trasa 400km, więc może wyjdzie i tak na to samo;)
Jeżeli będe musiał wymieniać to zastanowię się nad Moll 74ah 680A, badz Varta 72ah 720A. Ciekawe jestem czy nie będzie się zasiarczał od niepełnego doładowania.
Codziennie pokonuje 2 trasy po 20km. Co 3 weekend trase od 200km.
Do tego na wyposazeniu ciaglę właczony telefon, Connect CD i BOSE.
Do JTD to akumulator z padem rozruchowym 680A (EN) to absolutne minimum, a i dealnie się sprawdza ten z prądem 720A (EN) i nic się nie zasiarcza
Myślę, że stanęło na Varcie, do wyboru są dwa modele:
-72ah 680A blue dynamic
-74ah 750A silver dynamic (tutaj akurat 750A trochę mnie przeraża, ale co patrze na necie to niczemu to nie szkodzi, bo auto pobiera moc na tyle ile potrzebuję)
Ceny w miare podobne. Są niestety niższe niż zalecany aku, ale to nie powinno być problemem.
Ja niedawno założyłem u siebie Centrę 77AH 760A (EN), śmiga aż miło. Niby minimalnie za duża ale czas pokaże czy to jakiś problem. Jak narazie w warunkach -22 stopni sprawdza się idealnie. Zero problemów z uruchomieniem silnika.