-
z mojej wiedzy.. wynika ze dziurawy tłumik może spowodować rozpręzenie silnika.. w ukłądnie V
ja miałem podobny przypadek lecz na całkowicie innym silniku.. mianowicie w silniku 2.0 16V turbo montowane w lancii i fiacie coupe.
i powodem rozchwianych obrotów właśnie przy wysprzeglaniu czy mocnym przyśpieczeniu..
auto zachowywało sie jak by odcinało dopływ paliwa.... i oborty szalały... od 400 do 10000.
co sie okazało komputer był uszkodzony.. w takim stopniu ze nie dało się go naprawić
i musiałem kupić używkę..
ale tez taka ciekawostka ze.. auto miałem podłączane do 5 komputerów.. i tylko jeden podał prawidłową przyczynę tej ze usterki..
-
No właśnie ja byłem podpinany do 3 komputerów i żaden nie kierował mnie w tą stronę.
Mówisz, że komputer trzeba było wymienić bo został uszkodzony. Jak to się mogło stać? Co ma rozszczelniony wydech do komputera bo, akurat w tym się nie wyznaje.
-
komputer to elektronika wiec do jego uszkodzenia może sie przyczynić alternator który może przeładowywać i wiadomo elektronika cierpi... albo po prostu złośliwość rzeczy martwych.. zepsuje sie i juz.
wydech nie ma nić do komputera...
ale nie szczelny wydech może powodować za duże rozprężenie silnika i przy otwarciu zaworu wydechowego spaliny które powinny pod ciśnieniem uciekać do katalizatora
nie uciekają bo podciśnienie jest słabsze z powodu nieszczelności i komora spalania nie jest przygotowana do następnego zapłonu.
to taka chłopska sucha teoria..
-
A ja pozwolę się wtrącić w sprawię nie odpalenia auta z powodu czujników które były tu wymienione,jest taki bezpiecznik( 5 amp.) pisze nad bezpiecznikiem 16 serwise znajduję się w skrzynce pod kierownicą ,jak się zjara to se można kręcić i kręcić auta nie odpalisz,najlepiej samemu sprawdzić wyciągnąć bezpiecznik i kręcić.Ten bezpiecznik jest od cewki przekaźnika pompy paliwa.
-
a widzisz cenna uwaga:) szkoda ze jeszcze na ics nie ma jakiegoś programu który informował by o jakimś spalonym bezpieczniku czy przekaźniku.
-
A ja pozwolę się w trącić w sprawie nie odpalenia auta z powodu przekaźników.Pod kierownicą jak się otworzy schowek znajdują się bezpieczniki jest taki 5 amp.piszę 16 serwise jest to bezpiecznik od cewka przekaźnika pompy paliwa jak się zjara to se można kręcić i kręcić auta nie odpalisz, można sobie sprawdzić wyciągnąć bezpiecznik i się przekonać.Jak ktoś chce sprawdzić ciśnienie na zaworach to właśnie wyciąga się ten bezpiecznik.Sam tak zrobiłem.
-
1 załącznik(i)
Mati85 i jak z Twoim problemem, ponieważ w mojej V mam to samo do tego zauważyłem, że przy gaszeniu auta telepnie budą jak w dieslu.
Mam również pytanie czy gdyby rozrząd był przestawiony/źle ustawiony to auto miało by swoją moc? Byłem swoją na hamowni i na Pb wyszło jak fabryka pisze. dla potwierdzenia wrzucam wykresy. cieńsza linia LPG, pogrubiona PBZałącznik 52183