Witam. Czy uszkodzony czujnik wałka rozrzadu może być przyczyną nierówna pracą silnika i drganiem całego auta??
Witam. Czy uszkodzony czujnik wałka rozrzadu może być przyczyną nierówna pracą silnika i drganiem całego auta??
A nie jest czasem tak, że przy uszkodzonym czujniku silnik odpali się ale będzie słaby(tryb awaryjny)?
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
U mnie przy zabrudzonym czujniku nie chcial odpalić , po przeczyszczeniu odpalił bez problemu. Przy drganiu silnika bardziej skupił bym sie na cewkach i świecach na poczatek.
niektóre auta w ogóle nie odpalą z uszkodzonym czujnikiem wałka. Jeśli zepsuje się w czasie jazdy to będziesz jechał do pierwszego zgaszenia.
drżenie silnika może powodować tyle rzeczy ze ciężko było by tu wszystko rozpisać .. począwszy od układu zapłonowego/paliwowego po przez rozrząd, koło masowe, kończąc na poduszkach silnika.
jedno jest pewne czujnik wału na pewno to nie jest. zacznij od podłączenia auta pod komputer..
Czujnik wałka rozrządu raczej komplikuje palenie aniżeli je uniemożliwia.
Co innego czujnik położenia wału korbowego - ten definitywnie uniemożliwia rozruch.
Kto nie wierzy - polecam odpiąć sobie w ramach testów![]()
Koledzy powiem tak:
Świece mam założoone nowe, cewki podmieniałem na nowe i to samo, sonde lamda wymieniłem i to samo, rozrząd w robiony na oryginalnych blokadach i czujnikiem GMP i dalej to samo. Na kompie nie pokazuje zadnych błędów takze metodą prób i błędów musze to jakoś rozwiązac.Poduszki silnika są ok.Sprawa jest taka że na zimnym silniku jest ok ale im bardziej sie nagrzewa odczuwalne sa te drgania. Myśle jeszcze nad tym rozrządem czy wszystko jest ok, niby zrobiony ale może cos jest nie tak. Chyba ze jeszcze cos innego to czekam na podpowiedzi.Co do tego czujnika zgadzam sie z Zeusem ze czujnik wałka korbowego uniemozliwia odpalenie a nie czujnik wałka rozrządu dlatego tez pytam.A auto pali i nigdy nie miałem z tym problemu.
Ostatnio edytowane przez Mat85 ; 22-02-2012 o 21:09
A moc jest? czy trzesie tylko silnikiem a obroty są ok? czy jak dodasz gazu nie trzesie? trzesie tylko na wolnych obrotach czy w czasie jazdy tez?
Moc jest.Trzesienie silnikiem objawia sie na biegu jałowym a na wysokich obrotach jest ok.Objawy sa take: jak silnik pracuje tak co 5 sekund go tak ''przymula'' nie wiem jak to określic.