Tak właśnie działa schemat :)
Pin 1 H7 (manetka tempo) kolor CB (pomarańczowo-biały) Przeznaczenie M10 (komputer wtrysku-ECU) kostka A pin 53
Printable View
Tak właśnie działa schemat :)
Pin 1 H7 (manetka tempo) kolor CB (pomarańczowo-biały) Przeznaczenie M10 (komputer wtrysku-ECU) kostka A pin 53
Tylko wczesniej sugerowałem sie kolorami kabli im przypisanymi, a niestety u mnie przy sterowniku niema nic. Trzeba ciągnąc kable od początku i wpinac sie do sterownika, a to troche dłubania już jest. Będe działał od jutra.
z tego co widzę (jak przeglądam tematy o tempomatach, bo sam się przymierzam do zamontowania tego u siebie) to co temat, to inne kolory kabli w kostce, ba, nawet kotki inne przy manetkach...
ja bym te kable w Twojej manetce sam pomierzył miernikiem ("piszczałką")... jeden przewód (zasilający) jest wspólny dla pozostałych... w pięć minut sam znajdziesz który jest który. włącz manetkę na "ON" i znajdź parę przewodów "piszczących" (jeden z nich jest tym zasilającym) , wyłącz "ON" wciśnij "RES" znajdź parę piszczących (jeden z nich będzie zasilający - ten sam co w "ON"), później analogicznie dla "+" i "-" ( tu też będzie zasilający ten sam co w "ON" i "RES"). podsumowując znajdziesz 4 pary "piszczących" przewodów, w tych 4 parach jeden pin będzie się powtarzał i to jest ten kabelek zasilający. według schematu od cuoreventi powinieneś mieć pary na pinach: 1-3 (ON) 1-6 (RES) 1-5 (+) 1-4 (-)
a jak już znajdziesz przewody to:
"zasilający" - na 53 pin ECU (pin1)
"ON" - +12V po stacyjce (pin3)
"RES" - na 55 pin ECU (pin6)
"+" - na 57 pin ECU (pin5)
"-" - na 56 pin ECU (pin4)
Pare pytań odnosnie tempomatu w 156.
- czy manetka ma podświetlane przyciski sterowania, podczas jej włączenia?
- jak sprawdzic, czy sama manetka jest sprawna?
Teraz dla potomnych:
Kolory kabli w mojej manetce oraz odpowiednie im przypisane numery na wtyczce
Kolor - ZIELONY numer 1
Puste miejsce na przewód - numer 2
SZARY - 3
NIEBIESKI - 4
CZARNY - 5
CZERWONY - 6
Z powyższych schematów to by sie zgadzało.
Teraz czy wg. numerów można łączyc przewody z manetki do sterownika. Więc przypisałem sobie numery z manetki oraz sterownika (piny). Wyszło takie coś.
Numer 1 - pin 53
numer 2 - puste
numer 3 - napięcie 12v
numer 4 - pin 56
numer 5 - pin 57
numer 6 - pin 55
Chyba wszystko powinno byc tak połączone? Niestety mój zwykły miernik nie oferuje funkcji "diody" - sprawdzenia przejscia, wiec nie wiem jak inaczej sprawdzic przejscia na przewodach. Chyba trzeba będzie wybulic troszke $$$$ na lepszy sprzęt.
Po podłączeniu manetki na tzw. "krótko" na desce żadna ikonka sie nie wyświetliła, mimo tempomatu na ON. Czy w takim razie trzeba podpiąc fes-a w celu sprawdzenia systemu Cruise Control? Chyba posiada taką funkcje fes?
Możesz mi jeszcze wytłumaczyc skąd manetka ma mase do zasilania 12V? Czy jeżeli podaje jej 12V (zasilanie), to zwierając odpowiednie piny (przełącznikiem w manetce) wtedy ma ona połączenie z masą?
Czy jest jeszcze bezpiecznik od tempomatu?
W którymś z tematów był schemat, nie ogarniam już.
Na tym schemacie widać dwa punkty masowania dla obwodu włącznika.
Jeden od aku a drugi pewnie do karoserii (ten bliższy)
Btw, wyślij mi swój elearn 156 na maila.
Tempomat elektrycznie podłaczony. Niestety nie zadziałał na drodze mimo kilku odpaleń silnika.
Co mnie dziwi, to to, że fes widzi tempomat jako już podłaczony, podczas testu fesem zarówki od tempomatu, ta sie zapala, lecz podczas włączenia tempomatu na pozycje ON dioda sie nie zapala.
Daje screeny z fesa.
http://img819.imageshack.us/img819/2500/tempo2w.png
http://img809.imageshack.us/img809/6479/tempo3.png
Raz wykrył taki bład, ale spowodował go chyba czujnik sprzęgła, gdyz sie zawiesił w pozycji wg. fesa "wciśnięty". Po poruszaniu pedałem czujnik sie odwiesił i fes widzi go juz jako "odblokowany". Błąd wykasowałem i juz nie wrócił.
http://img594.imageshack.us/img594/8844/tempow.png
MACIE JAKIES SUGESTIE?
Pierwsza sugestia to demo najnowszego FESa będzie o wiele lepsze niż pełne ale stare wersje. Było w nich sporo błędów.
Na nowym fesie sprawdź jak przeskakują parametry wszystkich przełączników manetki.
Z ON na OFF
+/-
REC
Wtedy będziesz miał pewność że dobrze podłączyłeś i zajmiemy się resztą.
Przełączniki działaja normalnie tzn. daje + na manetce to również fes to zmienia, tak samo dzieje sie jak ustawiam manetke na -, fes równiez to sygnalizuje oczywiscie przez zmiane komendy przy odpowiednim parametrze. Tak samo dzieje sie prz przycisku RCL, równiez jest to sygnalizowane.
Dając przełącznik na ON widac to dobrze w fesie. W podanych screenach masz manetke w pozycji ON. Wyłączając ją na OFF w parametrach sie zmienia na wyłączone.
Dziwi mnie dlaczego nie zapala sie lampka Cruise po włączeniu tempomatu na ON? Co dziwne to wymuszając test fesem, lampka sie zapala i tes zostaje zakończony pozytywnie.