-
Jak auto chodzi to musisz parędziesiąt kilometrów przejechać, żeby resztki oleju z układu wydechowego wypalić. Ale niestety może też być i tak, że odpalony silnik z olejem w cylindrach uległ uszkodzeniu. Widziałem kilka klekotów które zostały odpalone po dachowaniu. Korbowody się skróciły o parę mm i nie spala już mieszanki jak powinien. Oznaka ten dym za tobą. Tego oczywiście nie życzę.
-
Dziś zrobione 50km - kopci nadal :(
Powrót do domu i znów pod maskę kukam i szukam.
1. zdjąłem dolot przy kolektorze (mokro) już nerwy puszczają.
2. Odkręcam waż kompresji od turbo - suchy. Lepiej może nie turbo
3. Podpinam ponownie dolot luźno nakładam złożoną na 4x pieluchę tertową i odpalam chwile siedzę w środku obroty góra dół gaszę patrze na silnik oleju wywaliło co niemiara powycierałem wszystko
4. Odpinam waż kompresyjny jeszcze i odpalam auto sprawdzam ręką czy wywala jakiś olej sucho :)
5. zostaje dalej IC wylałem już z niego ponad 0,5l oleju i chyba to nie jest koniec
Czy jest na forum manual odnośnie demontażu IC w 156 JTD 2,4 10V
Lub czy ktoś wyciągał IC - co trzeba zdemontować zderzak nadkole czy od środka po wyjęciu filtra dam radę ??
-
IC wyjęty wszystko od turbo do kolektora jutro do mycia - jak po tym nadal będzie olej w dolocie to będzie kolejny zonk z turbo
-
kopci od razu po odpaleniu czy dopiero jak ma jakies 70stp?
-
na zimnym nie chce kopcić więc jestem dobrej myśli :D
-
czyli katalizator sie nagrzewa i kopci tego juz nie uleczysz Umarł niestety ,wsadz strumienice
-
IC czyste wrzucone na swoje miejsce.
Odpalony - w IC i całym dolocie sucho sprawdzone po 30 minutach jazdy.
Auto po osiągnięciu około 70 stopni zaczyna lekko dymić - przy 90 stawia zasłonę dymną.
Całkiem możliwe że to kat tylko jak patrze pod auto to wydech od turbo wygląda następująco: są tam strumienica i za nią 1 duża puszka następnie rura i tłumik.
Może mnie ktoś oświecić jak wygląda kompletny oryginał i czy ta 1 pucha to tłumik i kat w 1
To co jest przed 1 tłumikiem u mnie wygląda mniej więcej tak siatka jak by rzadsza
http://allegro.pl/lancia-thesis-alfa...576039367.html
Następnie są 2 tłumiki.
Idę zrobić foto będzie lepiej pokazane.
-
Kolego u mnie jak padlo turbo to po wymianie tez jeszcze trcohe kopcil na bialo :P a teraz to tylko na czarno jak dostanie w palnik :D
-
4 załącznik(i)
foto od dołu
to jes albo złącze elastyczne albo kat taki jak na allegro a następnie tłumik lub tłumik z katem jeśli to 1 to złącze elastyczne
za to patrząc w katalogu części nie ma tam złącza elastycznego a 1 tłumik (pozycja 14) to kat ja się gubię.
Załącznik 68352
wychodzi na to że mam kata i to on może powoduje kolosalne dymienie
-
tak to za złaczem elastycznym to katalizator tylko popatrz czy miedzy turbina a łaczem elastycznym jeszcze czegos niema jesli jest sama rura to uff (bo moga byc dwa) ,wykrec to zobaczysz co w nim jest wstaw stumienice sa na allegro gotowe pod wymiar (dzwiek TURBO z rury BEZCENNY) wcale nie jest głosniej w kabinie