żeby wyciągnąć kolektor trzeba rozpinać rozrząd.
czujnik jest umieszczony w kolektorze ssącym.
a Ty masz uszkodzony zawór VGT albo jego przewody.
Printable View
żeby wyciągnąć kolektor trzeba rozpinać rozrząd.
czujnik jest umieszczony w kolektorze ssącym.
a Ty masz uszkodzony zawór VGT albo jego przewody.
omen - sory za pewnie głupie pytanie ale gdzie jest ten zawór i jak to sprawdzic?
Nie wyciągaj kolektora, wymontuj klapę gasząca przykręconą do kolektora, i na np. jakiś kij nawiń czyściwo(zrób taki wycior), nasącz benzyną i czyść a na pewno większość syfu z kolektora wyciągniesz. Czujnik doładowania jest przykręcony 1 torksem do kolektora (od strony grodzi mniej więcej w środku kolektora).
Zawór jest(jak go nikt nie przenosił) pod chłodnicą. Idż za przewodem od gruchy turbo, a zaprowadzi do zaworu. Czyszczenie zaworu dokładnie jest opisane w dziale "zrób sam"
Właśnie czytałem temat o czyszczeniu i jutro tak zrobie. Co do kolektora to na razie nie bede go ruszał ale szykuje mi sie wymiana rozrządu więc może przy tej okazji wyczyszcze go bo mam jeszcze jakiś drobny wyciek ropy z pompy. Mam nadzieje ze uda się to zrobic
Czujnik jest na kolektorze ssącym na zdjęciu zaznaczony czarną strzałką
Załącznik 87539
A tak wygląda sam czujnik
Załącznik 87540
A tak może wyglądać jak jest usyfiony
Załącznik 87541
Do czyszczenia użyj miękkiego pędzelka i benzyny ekstrakcyjnej.
zawór jest na obudowie filtra powietrza.
jeżeli jest cały plastikowy to wymiana, jeżeli częściowo metalowy to może wystarczy czyszczenie o ile guma wewnątrz nie jest uszkodzona. Jeżeli jest uszkodzona to tylko wymiana.
Koszt zaworu to ok 200zł.
Miałem kiedyś takie same objawy i właśnie zawór VGT był uszkodzony, guma sparciała i popękała.
A dokładniej tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html ;)
A czy oglądał ktoś logi z doładowania... Przecież gdyby to zawór VGT był walnięty to wykres docelowego ciśnienia doładowania byłby prawidłowy a mierzone ciśnienie doładowania byłoby nieprawidłowe a u kolegi oba parametry są spieprzone . Jeżeli chodzi o czujnik ciśnienia doładowania to przecież na logach widać że pokazuje cały zakres aż do 2150mBar wiec może być zanieczyszczony ale z pewnością jeszcze nie na tyle żeby nieprawidłowo pracował (na chwilę obecną jest z pewnością dobry). Jedyne dwie rzeczy z jakich airmassflow może dawać taki efekt na jednostkę sterującą to albo problemy z przepływomierzem albo niedomknięty EGR i tyle. Niech kolega już całego auta nie rozbiera, bo inne rzeczy są ok (co widać na logach)...
zajrzałem w logi.
Sumka ma rację. Przepływomierz jest uśmiercony.