To prawidłowe zachowanie
Printable View
Jak głośno brzęczy? U mnie było tak, że ludzie (w tym paru mechaników) mocno się dziwiło co to za dźwięk. Mój po wymianie wężyków podciśnienia i napsikaniu środka smarującego przez dekielek brzęczy cichutko, prawie go nie słychać. A moja dupohamownia (laptop nadal martwy) mówi, że jest lepiej, poprawiła się elastyczność.
P.S.
Wcześniej brzęczał jakieś 10-15 sekund
Praktycznie dopiero po otwarciu maski go słychać albo po wsłuchaniu się chwilowym przy zamkniętej. Co do czasu to nie jestem w stanie powiedzieć, jutro to sprawdzę :)
Było milo, ale się skończyło :( . Spadła rura od turbo do IC (prawdopodobnie puściła wątpliwej jakości obejma od strony IC), autko przejechało tak kilka km bez przekraczania 2 tys. obrotów. Turbina wypluła rurą spore ilości oleju, podejrzewam, że było to spowodowane dmuchaniem w "przestrzeń". Teraz Alfa ma sporą turbo dziurę na dole i kopci niemiłosiernie przy mocniejszym wciśnięciu gazu. W następny weekend się okaże co jest, ale podejrzewam, że turbo powiedziało "Pa, pa!"
A więc walki ciąg dalszy. Wymieniony overboost i czujnik ciśnienia doładowania i dalej kiszka. Wrzucam najświeższe logi
Załącznik 100928
Overboost założyłem o innym numerze niż miałem, chyba od 159, ale podobno zasada działania ta sama.
Koło od wozu drabiniastego też ma tą samą zasadę działania. Załóż do samochodu ;)
Widać jak overboost faluje kierownicami. Doładowanie jest ze zwłoką. Na pewno jazda z nieszczelnym dolotem nie jest dobra dla turbawki ale teraz ciężko jest stwierdzić czy jest to wina jej samej czy overboosta.
Dla czego masz oczekiwana masę powietrza cały czas 1200 ? Czyżby samochód był u "tjunera" i wyrżnął ci EGRa nie tak jak trzeba ?
Autko ma wywalony EGR i przepływkę przez Cinka, zawór który założyłem ma numer 55228986. Zrobiłem jeszcze logi na 4 biegu od 1500 do 4500 rpm
Załącznik 102152
W 16V i nowszych 8V z EDC16 (JTDm) operuje się na histerezach EGR, a nie wywala się mapy. Dzięki temu nie wiadomo w jakim stanie jest twój przepływomierz. Po prostu nie masz wartości żądanej, a więc nie ma do czego porównać :(
Z logów widać, że turbawka zbiera się za wolno. Reszta logów jest nic nie warta.
Zrób logi doładowania (mierzone i żądane) razem z overboostem.
I tu bym napisał razem z powietrzem ale nic nam to powietrze nie powie jeśli mamy tylko jedna wartość. Nie ma jak stwierdzić czy jest ewentualna nieszczelność, zabrudzenie, niesprawność. Pozostaje ci metoda organoleptyczna czyli "na macanego" :D