Robi test urządzeń i przywraca nastawy fabryczne - podobno...
Printable View
Robi test urządzeń i przywraca nastawy fabryczne - podobno...
ale egr i dpf się wycina z map a nie wyłącza.
Lepiej dokładnie zapytaj Mirka jeszcze raz. Bo na 100% źle zrozumiałeś.
Mirek nie mógł Ci powiedzieć że po proxy dpf i egr powróci. On zna temat jak mało kto.
I tak właśnie zrobię :)
Witam
Jestem świeżo po przekładce foteli na elektryczne lecz pojawił się problem. Otóż fotel kierowcy gdy przesuwam przełącznik regulacji w przód fotel jedzie w tył i odwrotnie. Czy to ma tak być ?? Ja szczerze w to wątpię wiec może ktoś z kolegów ma jakiś pomysł co jest nie tak. Elektryka jest z wersji europejskiej osiowanie proxi zrobione auto przyjęło fotele pamieć działa. Co najciekawsze gdy zapamiętam pozycję fotela a potem go przestawię po wybraniu przycisku pamięci fotel wraca prawidłowo na zapamiętaną wcześniej pozycję
Bieguny są odwrócone. Ale gdzie to musisz szukać.
Nie prawda. Pamięć polega na przywróceniu pozycji silnika na podstawie enkodera. Nie ma dla niego znaczenia biegunowość. Po prostu kręci do uzyskania zapamiętanej pozycji. A w 159 nie mam pewności ale raczej też są silniki z enkoderami.
Kolega Marek230482 ma 100% racji wystarczylo odwroci bieguny na silniku przesuwu fotela i wszystko gra. Przesiedzialem na schematem 3h porownujac go z fotelem, nic sie nie zgadza, wazne ze dziala :D
Od paru dni mogę się pochwalić elektrycznymi fotelami z TI( pamieć z grzaniem dupy) :D
Fotele są przerobione z UK na EU , dodatkowo nie miałem wiązki dla foteli :P
Elektronikę przerobił [MENTION=4833]maly_777[/MENTION]
Teraz sterowanie mam po swojej stronie , i działa pamieć , oczywiście osiowanie tez było potrzebne :p
- - - Updated - - -
Załącznik 230638
Skąd wziąłeś panel kierowcy? Przecież nie da się go przełożyć.
Szkoda że o tym wcześniej nie wiedziałem. Teraz dla mnie już zbędna informacja bo 159 idzie na sprzedaż.
Podłącze się pod temat. Dziś sprawdziłem w swojej Belli i z tego co widzę mam całą instalację pod elektryczne fotele( Wiązka, bezpieczniki w bagażniku), także pozostaje tylko znaleźć fajne zydle :) Jeżeli ktoś miałby na zbyciu w dobrym stanie, dwa europejskie fotele elektryczne, podgrzewane w beżowej skórze, za dobrą kaskę, to chętnie przytulę:). Mogę też się wymienić z dopłatą na manualne z mojej Belli w bardzo dobrym stanie z grzaniem. Jak ktoś, coś to pisać na priv:)
A da się założyć do manualnych foteli oryginalna mate do grzania i sterowanie?
Tak, tylko musisz tapicerkę ściągnąć i przełożyć. Mata jest przyklejona do gąbki pod tapicerką.
Panowie mając taką kostkę mam szanse podłączyć podgrzewane fotele? Elektryczne sterowanie jestem w stanie przeboleć ale jak mają być pełne skóry to w zimę musi być ciepło w dup... :)Załącznik 246688
przecież to jest 159, to raczej w tym dziale będzie ciężko pomóc. Musisz prześledzić gdzie jakie złącza idą i wtedy podpiąć się z zasilaniem. Pamiętaj tylko że 159 ma CAN a to może nieco utrudnić pracę.
- - - Updated - - -
P.S. Widzę że masz gniazdo to powinno działać.
Marek ale to jest dział 159 :)
Pytanie czy to, że mam kostkę zagwarantuję działanie podgrzewania tyłka. Jest jakiś sposób aby to sprawdzić bez kupowania w ciemno nowych foteli?
Faktycznie :suicide: sorki
A ta fotka to jest Twoja czy z neta?
Jak nie masz tych foteli to musiałby ktoś podać na których pinach w podłodze jest zasilanie a Ty to sprawdzisz. Ja już nie sprawdzę bo sprzedałem 159. GEneralnie grzanie tyłka to proste podanie plus i minus. Na pewno da się to podłączyć. Kwestia tylko tego ile się narobisz.
A teraz w tym złączu masz wykorzystane wszystkie piny? Bo po lifcie ponoć już nie było instalacji pod coś czego nie było na pokładzie.
Zobacz czy w bagażniku masz bezpieczniki i przekaźnik.
Do grzania i elektrycznego sterowania jest czarna kostka pod fotelem która znajduje się obok dużej pomarańczowej.
Załącznik 246919
niestety brak jakichkolwiek bezpieczników w bagażniku.... może w ostatnich wersjach z 2011 wsadzili je w inne miejsce? :)
OK, wiem już że nie mam ani instalacji pod elektryczne fotele ani bezpieczników.
Teraz pytanie jeśli kupię fotele manualne ale z grzaniem tyłka to podpięcie podgrzewania to zabieg na zasadzie pociągnąć napięcie z np. zapalniczki w tunelu + jakiś bezpiecznik i do fotela? Czy trzeba budować całą instalację z przekaźnikami itd..?
To co opisujesz to trochę druciarstwo. Proponuję schemat elearn w dłoń i zrobić sobie całą instalację samemu, lub dac komuś kto to ogarnie. Podłączanie foteli pod zapalniczkę trochę pachnie mi płonącą alfą...
P.S. Jeżeli jesteś zainteresowany mam na zbyciu grzaną tapicerkę skórzanych przednich foteli w kolorze brąz, budyń (nie beżowe). Wystarczy przełożyć zamiast swojej. Oddam za dobrą kwotę dorzucając przyciski od grzania. Pisz priv jak coś
Dzięki MikeDraven ale mam juz kupione fotele z grzaniem. Mam znajomego który by mi to ogarnął ale potrzebuje schematów gdzie się podpiąć itd. Ma ktoś może na forum jakieś info, rysunki lub zdjęcia co gdzie wpiąć jak się nie ma gotowej instalacji pod podgrzewanie foteli? Z tego co znalazłem na forum jedni piszą, że do samego grzania wystarczy napięcie + bezpiecznik i do wtyczki, inni, że to grubsza sprawa ale dalej nie piszą co trzeba zrobić. Są poradniki ale z nieoryginalnymi matami lub od alfy 156.
Elektryk powinien wiedziec co i jak zrobic. To jest proste. Nowe zasilanie z glownej skrzynki na odpowiednich przekrojach z bezpiecznikiem. Nie musi byc jak fabrycznie. Nie ma to znaczenia. Choc na pewno byloby to profesjonalnie.
A gdzie jest główna skrzynka od grzania? B002 jak w manualu od stawu? A jak ma się sprawa podczas osiowania? wywali błąd?
bezpieczniki i przekaźniki od grzania są w skrzynce bezpiecznikow w bagażniku. Najlepiej wyciągnąć instalację z jakiegoś rozbitka. Pasuje plug &play
no właśnie chodzi o to jak podłączyć grzanie foteli bez oryginalnej instalacji i puszki i nie rozbierać pół auta żeby kłaść nowe przewody:)
To napisałem Ci wyżej. Skoro nie potrafisz namierzyć zasilania (jakiegokolwiek głównego) i nie potrafisz zrobić sterowania po zapłonie (przekaźnik) to w ogóle nie drąż tematu tylko daj to elektrykowi zanim coś spalisz w aucie.
Witam. Czy jest możliwość przeniesienia foteli z wersji Ti 159 w manualu na stelaż od zwykłych foteli w pełnej elektryce?
Stelaże są uniwersalne. Ti, a zwykłe fotele to tylko kwestia innej tapicerki i plastików które zabudowuja dolna część fotela. Maja po prostu inne wyprofilowanie.
Panowie mam fotele full elektryki prawie nowki. Chce je wrzucic i tak z tego co patrzyłem mam gniazda na oba wtyki tylko coś mnie niepokoi w jednym fotelu dokładniej kierowcy tak jakby brakowało jednej wiazki wychodzącej z siedziska i dochodzącej do pomaranczowej wtyczki w niebueski pin. W fotelu pasażera jest taka wiązka i w pomarańczowym wtyku szary i niebieski pin. Dochodzą tam 2 cienkie przewody do tego niebieskiego pinu. Wkładalem tam w otwór w gabce paluchy ale nic nie czuje żeby było. Jedyne co tam jest to cueniutki niebieski kabelek no i ten gruby czarny przewod. Wrzucam zdjęcia. 2 pierwsze zdjecia fotel kierowcy bez niebieskiego pinu w pomarańczowym wtyku. 2 kolejne zdjęcia fotela pasażera. Może ktoś pomoże bo próbowałbym to jakoś może zrobić o ile to możliwe
Załącznik 258501 Załącznik 258502
Załącznik 258503
Załącznik 258504
Ja mam wszystkie gniazda pod fotelem ale nie kojarzę skrzynki z bezpiecznikami w bagażniku. Czy jeżeli nie mam tych bezpieczników to jak je wepnę będzie wszystko działać P&P?Załącznik 258505 Załącznik 258506
- - - Updated - - -
Fotele ma z wersji europejskiej. Moje mam zwykle manualne bez podgrzewania
- - - Updated - - -
Fotele kupiłem z boczkami za 550 zł. Są praktycznie nowe wiec grzech było nie brać. Napalilem się na nie i obawiam się, że może być jakaś wtopa przez ta wiązkę. Chyba ze to tylko wiązka od sygnału niezapiętych pasów czyli ta wyczuwająca obciążenie fotela bo wychodzi z siedziska. Tak sobie dedukuje na chłopski rozum ale może ktoś bardziej doświadczony mi odpowie na to pytanie������
- - - Updated - - -
Załącznik 258507
Raczej nie będzie. W bagażniku, po lewej stronie w skrzynce bezpieczników są dwa bezpieczniki odpowiedzialne za ruch elektrycznych foteli są to odpowiednio F56 i F60.Załącznik 258543 Znajdują sie tam również dwa przekaźniki. Brak tych bezpieczników i przekaźników oznacza brak instalacji, którą trzeba będzie wówczas dorobić. Ja miałem bezpieczniki i przekaźniki więc wystarczyło wpiąć elektryki w instalację i wszystko zaczęło działać.
Ps. Jeśli chcesz, żeby elektryki były w pełni funkcjonalne i działały z pamięcią, musisz jeszcze dołożyć elektryczne lusterka z pamięcią. Jeśli jesteś zainteresowany mam takie lewe lusterko na zbyciu. Jak coś pisz Priv. pzdr
- - - Updated - - -
W fotelu kierowcy nie ma maty obecności pasażera. Kostki są jednakowe, tylko u pasażera masz: pasy z napinaczem, mata obecności pasażera, podgrzewanie fotela. W fotelu kierowcy nie ma maty więc jest wolna kostka.
Nie zależy mi na pamięci foteli i lusterkach. Chcialbym zery tylko elektryka i grzanie działało. Napisałeś, że raczej nie będzie? Tylko co bo nie bardzo rozumiem? Jakbyś mógł rozwinac������. W bagażniku po lewej stronie ale gdzie? W tym schowku? Ja tam nie kojarzę żebym miał jakieś bezpieczniki chyba, że są gdzieś schowane? Naprowadz mnie dokładniej prosze������
- - - Updated - - -
Czyli z tymi kostkami jest wszystko w porządku?
Ja mam te bezpieczniki pod taką klapka w tapicerce, po lewej stronie bagażnika. Tylko ja mam sedana.
Nie będzie działać bez opisywanych bezpieczników i przekaźników, to chyba oczywiste. Tak jak kolega powyżej napisał bezpieczniki oraz przekaźniki są pod plastikowa klapką po lewej stronie bagażnika, ale jak masz SW to tam może być trochę inaczej. Kostki ze zdjęć są ok.
No mam SW. Może ktoś zrobić zdjęcie miejsca tych bezpieczników i samych bezpieczników?