niestety brak jakichkolwiek bezpieczników w bagażniku.... może w ostatnich wersjach z 2011 wsadzili je w inne miejsce?![]()
OK, wiem już że nie mam ani instalacji pod elektryczne fotele ani bezpieczników.
Teraz pytanie jeśli kupię fotele manualne ale z grzaniem tyłka to podpięcie podgrzewania to zabieg na zasadzie pociągnąć napięcie z np. zapalniczki w tunelu + jakiś bezpiecznik i do fotela? Czy trzeba budować całą instalację z przekaźnikami itd..?
To co opisujesz to trochę druciarstwo. Proponuję schemat elearn w dłoń i zrobić sobie całą instalację samemu, lub dac komuś kto to ogarnie. Podłączanie foteli pod zapalniczkę trochę pachnie mi płonącą alfą...
P.S. Jeżeli jesteś zainteresowany mam na zbyciu grzaną tapicerkę skórzanych przednich foteli w kolorze brąz, budyń (nie beżowe). Wystarczy przełożyć zamiast swojej. Oddam za dobrą kwotę dorzucając przyciski od grzania. Pisz priv jak coś
"Nie możesz nazywać siebie prawdziwym miłośnikiem motoryzacji jeśli nigdy nie miałeś Alfy Romeo" - Jeremy Clarkson
Pomogłem?Dodaj punkt reputacji
(gwiazdka pod postem)
Dzięki MikeDraven ale mam juz kupione fotele z grzaniem. Mam znajomego który by mi to ogarnął ale potrzebuje schematów gdzie się podpiąć itd. Ma ktoś może na forum jakieś info, rysunki lub zdjęcia co gdzie wpiąć jak się nie ma gotowej instalacji pod podgrzewanie foteli? Z tego co znalazłem na forum jedni piszą, że do samego grzania wystarczy napięcie + bezpiecznik i do wtyczki, inni, że to grubsza sprawa ale dalej nie piszą co trzeba zrobić. Są poradniki ale z nieoryginalnymi matami lub od alfy 156.
Elektryk powinien wiedziec co i jak zrobic. To jest proste. Nowe zasilanie z glownej skrzynki na odpowiednich przekrojach z bezpiecznikiem. Nie musi byc jak fabrycznie. Nie ma to znaczenia. Choc na pewno byloby to profesjonalnie.
A gdzie jest główna skrzynka od grzania? B002 jak w manualu od stawu? A jak ma się sprawa podczas osiowania? wywali błąd?
bezpieczniki i przekaźniki od grzania są w skrzynce bezpiecznikow w bagażniku. Najlepiej wyciągnąć instalację z jakiegoś rozbitka. Pasuje plug &play
no właśnie chodzi o to jak podłączyć grzanie foteli bez oryginalnej instalacji i puszki i nie rozbierać pół auta żeby kłaść nowe przewody![]()
To napisałem Ci wyżej. Skoro nie potrafisz namierzyć zasilania (jakiegokolwiek głównego) i nie potrafisz zrobić sterowania po zapłonie (przekaźnik) to w ogóle nie drąż tematu tylko daj to elektrykowi zanim coś spalisz w aucie.