Ciekawe czy Rock Oil nie ma w sobie modyfikatorów tarcia. Ja jeżdżę na tym oleju bez dodatków i jestem mega zadowolony, np. z kultury odpalania silnika.
Printable View
Ciekawe czy Rock Oil nie ma w sobie modyfikatorów tarcia. Ja jeżdżę na tym oleju bez dodatków i jestem mega zadowolony, np. z kultury odpalania silnika.
Oczywiście że ma tylko inne ;-)
To ja dołącze też do tematu :) Dolane 130ml AR9100 na lekko ponad 3l oleju, więc trochę większa dawka. Silnik przy temperaturze około 0C potrafił zaklepać jednym z popychaczy hydraulicznych podczas rozruchu po długim postoju, po kilkunastu sekundach mijało. Zamówiłem ze względu na to Archoila, raczej będąc sceptycznie nastawionym, mam zalany obecnie olej C3, więc trochę dodatków i tak nie zaszkodziłoby. Efekty działania trochę mnie zaskoczyły, bo silnik uruchamia się zupełnie zimny bez odgłosu nienapełnionego olejem popychacza :D Sprawdzone kilkanaście razy podczas rozruchów w temperaturze około 0c. Aha, dodatek dolałem do oleju po 3kkm od wymiany, więc tutaj nie ma mowy o efekcie "świeżego" oleju. Teraz chciałbym na wiosnę zalać AR2300, czy nie będzie problemu, jeżeli mam już dolany 9100? Silnik to Tjet znany z Giulietty czy MiTo ;)
Problemu nie będzie tylko chyba nie jest potrzebne AR2300 skoro wszystko cacy już na AR9100. Ewentualnie użyj płukanki AR2820 przy wymianie oleju jeśli będzie bardzo brudny aby lepiej go spuścić i do nowego AR9100 albo AR9200 albo AR9300 ;-)
Witam
Jak myślicie czy jest sens dolania dodatku Archoil 9100 do Millersa EE long life 5W30 C3 skoro ma on w sobie tyle dodatków antytarciowych itp.?
Jest, po pierwsze dla podwyższenia TBN i czystości bo ten olej zawiera bombę siarki, fosforu i molibdenu znacznie ponad normę C3.
AR9100 współczynnik tarcia także daje ok 2x niższy od tego co potrafią te pakiety EE albo NT.
http://www.oil-club.ru/forum/uploads...1447227691.jpg
Używał ktoś AR2300 w benzynie? Do świeżego oleju dolałem go i w sumie przejechane już 2500km i spodziewałem się mega czarnego oleju że poczyści a kolor na białym papierze wcale nie jest tragiczny ani czarny.Jak coś to miskę miałem czyszczoną jakies 3 wymiany oleju temu.
W benzynie nie spodziewaj się mega czarnego oleju co najwyżej ciemno brązowy będzie.
Na ostatnie 500km przed wymianą można dodać resztę z butelki AR2300 i wtedy na ogół mocniej ciemnieje olej ;-)
Jeszcze mocno brunatny nie jest. Czyli wszystko ok bo myslalem ze jak zaleje to cudo to zacznie tak czyscic ze po 100km juz bedzie czarniutko od zanieczyszczen no ale najwidoczniej silnik pewnie w srodku nie jest mega brudny. Ewentualnie przy zmianie oleju jeszcze mozna plukanke wlac do tego dla jeszcze lepszego wyczyszczenia?
Można użyć dodatkowo płukanki AR2820 na gorąco na 15 min zaraz przed wymianą aby dobrze spuścić brudy zwłaszcza zimą.
Zalałem panocki sobie AR9100 do Skrzyni F40, która lubi sobie 3 bieg "haczyć" Zrobiłem 110km i jestem zadowolony jak na czas teraźniejszy.
Wejdzie trasa 200km , potem 700km, zobaczymy jak to będzie się sprawdzalo.
Ale na zimnym oleju skrzynia płynniej pracuje :)
Się podziel po 1000 km wrażeniami, bo sam myślę nad jakimś olejkiem z grzechotnika do skrzyni - głównie ze względu na trójkę i wsteczny które lubią sobie haczyć. Ale bez potwierdzenia że warto to nie ma bata żebym się gimnastykował nad dostaniem się od góry do bagnetu na skrzyni :D
Ja wlewałem z kanału strzykawką z założonym wężykiem. Od spodu włożyłem rękę i wyjąłem miarkę i w to miejsce włożyłem wężyk. Nie wiem jak w 2.4 ale w 1.9 poszło bez problemu.
Po zabiegu zauważalnie się skrzynia wyciszyła i może odrobinę lżej wchodzą biegi. Oczywiście jak ktoś potrzebuje regeneracji łożysk to to sprawy nie załatwi. Ja jestem zadowolony z rezultatów i polecam.
Nie mam kanału ;)
Ja po długiej lekturze i konsultacjach z kilkoma osobami zdecydowałem się na Ceramizery, gdyż są to małe strzykawki z bliżej nieokreśloną substancją a nie pół litra glutów zagęszczających olej :cool:
Lałem Ceramizer do pompy wspomagania gdyż bywało, że hałasowała dosyć mocno i to nie podczas skrętu tylko już nawet na jałowym. Czasami to rzępoliła niesamowicie. Po wlaniu Ceramizera po jakiś 3-4 tygodniach przestało hałasować na jałowym. Minęło pół roku i dalej spokój, więc uważam, że coś jednak zrobił.
Ceramizer do skrzyni wlany bo na zimnym silniku bywał zgrzyt przy redukcji do dwójki, który mnie po prostu irytował ( bieg wchodził normalnie) - zgrzyty występują dalej, jednak dużo rzadziej i w zasadzie tylko przy niższych temperaturach zewnętrznych i nierozgrzanym silniku. Więc też coś zadziałał.
Ceramizer do silnika wlany profilaktycznie - w zasadzie nie odczułem różnic. Kompresję w aucie przed wlaniem miałem dobrą bo w granicach 12,5 na każdego gara i silnik oleju nie brał w ogóle. Po zalaniu Ceramizera kompresji już mi się mierzyć nie chciało, więc nie wiem czy coś wzrosła :)
Podsumowanie - Ceramizer na pewno nie zaszkodzi a są przypadki, że może pomóc, tak jak mnie ze wspomaganiem. Nie wiem co w nim jest ale uważam, że kosztuje niewiele i warto go użyć :)
ja mam u siebie Millersa TRX 75w80 + AR9100.
Jest zdecydowana odczuwalna poprawa w pracy skrzyni. Biegi wchodzą lżej. jest lepiej!
Odnośnie ceramizerow do silnika tu jest w miarę uczciwy test https://motogaraz.in/milosnicy-czter...er-do-silnika/ choć osobiście nie przepadam za typem
Przy wymianie oleju w skrzyni, torsenie i moście tylnym wlalem Liquy Molly 75W80 GL5 i uszlachetniacz Xado
Po 2 tygodniach jazdy mogę stwierdzić że skrzynia działa płynniej a całość jakby przycichła.
Wcześniej wszystko miałem zalane Motulem Gear300 75W90
Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
To git, będę też musiał spróbować jakiegoś siuwaksa. Co prawda chyba zamówię coś innego niż AR, jakoś za dużo kasy ostatnio Archoilowi oddałem :D
Chyba zamówię Xado do skrzyń plus resztę kompletu: wspomaganie i paliwo. W oleju mam AR9300 więc będę Bella dostanie smarowidło w każdy otworek :niesmialaedzia:
Będę miał coś lepszego do MT w przyszłym tygodniu to może jakaś próbka się znajdzie dla dobrych Klientów ;-)
Jestem po 2000 kilometrów z AR9300 w silniku. Generalnie silnik jak chodził tak chodzi. Ucho i dupohamownia nie wyczuwają żadnych różnic. Odpala jak odpalał, klekocze jak klekotał :)
Różnicę pokazuje magiczny zeszycik od tankowania - spalanie spadło o ~1,5 l/100km (mierzone pod dystrybutorem). Tylko jednocześnie testuje magiczne siuwaksy do paliwa od [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] więc nie podejmuję się stwierdzenia, co spowodowało obniżenie spalania. Ale że nie sądzę iż jakikolwiek dodatek do paliwa obniży spalanie z 8,2 do 6,8 przy tym samym stylu jazdy to chociaż część sukcesu przypisuję AR9300.
Taki spadek zużycia paliwa to jest aż szokujący i sądzę, że jednak "warunki jazdy" odegrały jakąś rolę bo spadek spalania o prawie 20% jest ciężki do osiągnięcia jeśli wcześniej auto było sprawne. Ale 10% - 12 % wartości skumulowanej przez modyfikator tarcia i uszlachetniacz paliwa jest do osiągnięcia. Testuj dalej bo jestem ciekaw wyników.
Żaden rekord... Touareg 3.0 tdi 225KM mojego kolegi kupiony palił 18 w mieście a teraz 11 średnio i to jest odmiana ;-))))
Do skasowania
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Robi się niby coraz cieplej, ale z drugiej strony to nie aż tak, a różne siuwaksy zalewam odkąd mam Alfę i różnie bywało. Zobaczymy po tym zbiorniku, ale jeżdżę jak jeździłem. Po pierwszych 750 kilometrach jak się 9300 "układało" i jeździłem bardzo ostrożnie to spalanie miałem wg komputera na A1 przy 120 km/godz poniżej 5 litrów :D Potem już butowałem jak zwykle - obwodnica i wskazówka obrotomierza często oglądała 5000 (tam jest odcinka), piątkę wrzucałem przy 120 na godzinę i tak dalej - generalnie jeździłem JTD jakbym miał pod maską TSa. Wcześniej na AR9100 w oleju i różnych ARach w baku miałem 8,2-8,4 litra. Z dodatkami LM w baku spadało do 7,9-8,0. Mierzone przy dystrybutorze. Auto technicznie ostatnie dwa czy trzy tankowania przed 9300 i teraz się nie zmieniło. Mam nowe wtryski, sprawne turbo, sprzęgło, dwumas - wszystko nowe :)
Na AR9300 w baku i magicznych płynach testowych od [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] spalanie spadło do tych 6,8. Zobaczymy, ile przejeżdżę teraz, ale wygląda na to, że spalanie będzie podobne jeżeli wierzyć wskazówce paliwomierza i temu co pokazuje komp (przekłamuje o litr średnio).
Kolejne dwa tankowania dalej. Spalanie ustabilizowało się na poziomie 7,3-7,4. Tutaj już na 100% nie oszczędzałem silnika - dostawał w palnik ile wlazło, po obwodnicy 3Miasta na czwórce 120-140 i obroty bliżej czerwonego pola niż normalnych wartości. Autostrada to normalka - 140-150 i tempomat plus but czasami żeby wyprzedzić TIRa czy cuś i nie stresować się mrugającym idiotą przyklejonym do zderzaka.
Spadek w stosunku do jazdy sprzed zalania AR9300 to średnio 0,9 litra / 100 km w stosunku do wcześniejszych prób z dolewkami AR w paliwie. I sądzę, że się to utrzyma. Czy warto - to zależy od tego jak długo się utrzyma AR9300 w silniku. Żeby wyjść na zero z wydatkami, przy założeniu stosowania AR6900-D do paliwa i mieszanki płukanki AR2820 i AR9100 do oleju efekt musiałby utrzymać*się ponad rok, powiedzmy półtora. Po tym czasie każdy miesiąc jazdy to niecała 100 więcej w portfelu po każdym tankowaniu. Rzecz jasna dla mnie - przy moim stylu, częstotliwości jazdy oraz wymian oleju.
Czy ktoś chce lać czy nie - musi sam zdecydować. Ja jestem ciekaw co się porobi po pierwszej wymianie oleju i czy efekt przez przypadek nie zniknie. Dam znać ;)
Pany,
Co polecacie dolać do 75W140 w dyfrze? Dyfer otwarty, bez LSD. Obecnie olej czarny i lepki. Obawiam się, że po zmianie oleju może zacząć wyć.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem chcesz coś dodać do starego przechodzonego oleju?
rzeczywiście można odnieść takie wrażenie :P Nie, chodzi o to, co dolać po wymianie na nowy :)
A te 140 skąd? Torowa jazda?
Który olej dokładnie?
Na wymiane kupiłem RAVENOL Getriebeoel SLS SAE 75W-140 GL 5 LS
Fabrycznie tam lali castrola
Ja sobie teraz po cyklu z X-Cess + AR9300 do silnika zalałem Motula 300V 5W-40 i zastanawiam się, czy warto wlać AR9100. Silnik chodzi lepiej (w sensie odgłosów na zimnym i ciepłym czy chęci kręcenia się na obroty) niż na X-Cess z AR9100, AR9300 czy AR2300 (bo z tym X-Cessa w różnym czasie mieszałem). Oraz Rockoil 0W-40 z AR9100. Jak wygląda ochrona silnika to inna sprawa - ale chyba topowy Motul nie ma się czego powstydzić w tej kwestii. Więc na razie sobie odpuszczę. Może przy kolejnej wymianie, żeby mieć porównanie.
Tak w ogóle ktoś stosuje do oleju silnikowego dodatki inne niż Archoil? LM, Xado - coś ktoś? Czy mamy monopol AR na forum ;)
Mam w ofercie dodatki Liqui Moly ale szczerze powiedziawszy uważam, ze Archoil jest po prostu najlepszy - przynajmniej nie znam lepszych dodatków do oleju i paliwa. Liqui Moly ma niezły modyfikator Motor Protect ale jest on w zasadzie w Polsce niedostępny (nie ma go w oficjalnej dystrybucji) i jest dość drogi - wychodzi nawet drożej niż mix ar9100/9200 , który raczej jest lepszy. CeraTec jest niezłym dodatkiem ale moim zdaniem przegrywa porównanie z Archoilem AR9100 a kosztuje podobnie (no może trochę mniej ale AR9100 można kupić też rozlewany i wtedy jest Ceratec jest nawet droższy). Dodatki do paliwa Liqui Moly mają niezłe ale dodatki Archoila sa po prostu genialne:). Alternatywe produkty Liqui Moly mogą stanowić w przypadku środków czyszczących wtryskiwacze bo produkty Archoila są po prostu dość drogie więc jeśli ktoś nie chce wydawać dużo to na pewno środki Liqui Moly będą dobre. Jeśli jednak zależy nam na jak najwyższej jakości produktu to warto zapłacić więcej za Archoila tym bardziej, że z kompleksowym czyszczeniem układu wtryskowego w dieslu w stopniu satysfakcjonującym radzi sobie niewiele produktów i jak już to robimy to lepiej raz a dobrze.
CeraTec to chyba odpowiednik AR9300 a nie 9100? Dodatki do paliwa wolę LM, ma wg mnie lepsze dodatki smarujące wtryski, to słychać i czuć po zalaniu. Po Archoilu rośnie mi zauważalnie spalanie i kultura pracy silnika idzie na wakacje. Czyszcząco to LM, AR, Millers, Amsoil i cała reszta wypadają tak samo - nijak. Miałem wyciągane wtryski po kuracjach różnymi cudami i co? Nic. Smród, bród i ubóstwo ;) Ciekaw jestem jak reszta układu, ale raczej podobnie.
Byłem raczej ciekaw czy ktokolwiek zalewa coś poza Archoilem do oleju silnikowego. Trochę tego na świecie robią, a tutaj tylko AR i AR ;)