ale zobacznajpierw kulke igielka czy się ugina, ew kup wieksza strzykawke zeby miala szerszy wylot
Printable View
ale zobacznajpierw kulke igielka czy się ugina, ew kup wieksza strzykawke zeby miala szerszy wylot
Kulka się ugina elegancko... Mam strzykawka 20ml to największa a jaka mieli u mnie w aptece
A to co wejdzie jakoś wychodzi tym otworem pod kulka..
nie ni nie ma opcji, powinno sie przelać przez każdy cylinder. a równo Ci siadł na głowicy??
Tak poszło większym wezykiem dzięki
no to git, czekam na film z 1szego odpału :)
BTW dzwoniłeś do mnie dziś?? nie wziąłem tel do pracy żona mi pisała że mam max nieodebranych.
Tak dzwoniłem. Nie odpala dziwnie kręci i nie rusza....
schowałeś te popychacze zaworów???
- - - Updated - - -
przelał ci się olej przez wszystkie cylindry?? jak jest za mało oleju w module to nie odpali bo popychacze nie ruszą zaworów
Tak mam nowy moduł :) żyje....! Znaczy odpala a czy żyje to się okaże
no to pięknie :)
domin, gratulacje !
1. Udało Ci się możę jakiś manual zrobić? Myślę, żę było by dużo zainteresowanych :)
2. Gdzie kupowałeś moduł na allegro ? Normalnie 2 lata gwarancji?
3. Czy nie powinieneś go teraz jakoś skalibrować?
4. Jak oceniasz trudność całej operacji
5. Jakiś filmik z pierwszego odpalenia ? :)
Jestem do nocy w pracy ale coś napiszę.
Poziom jak sie umie to 2/5 pierwszy raz 4,5/5 mimo ogromnej(!) pomocy Crissa i Pawła. Filmik będzie.
pamietaj o kalibracji. przy nowym module to mus. [emoji4]
Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka
Wiem chce to zrobić tylko że w ASO twierdzą że przed 2013 się NIE da tego zrobić... MES /Alfa OBD się nie da, chyba że pomaga przerobiony przewód ktoś testował? Autocom nie wiem kto ma w Wawie? :(
ale pipepsza. wszystko sie da tylko w aso to jest inaczej nazwane. wymiana centralki. robilem w mito. autocom maja typowe warsztaty. pisales na facebooku w grupie czy ktos ma lub wie kto ma?
Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka
Ileż razy można to samo w kółko pisać - było już chyba dziesiątki.... Nie zrobi kalibracji MA ani w aso ani poza ,( interfejs nie ma tu nic do rzeczy), nie w julce 2010- 2012. W mito się dało, przynajmniej w tych z początku produkcji
[MENTION=20648]tx555[/MENTION] też tak słyszałem, ale są tacy co twierdzą że się da... A co do mito to prawda tam się da [MENTION=29383]paweltbu[/MENTION] [MENTION=18522]criss[/MENTION] [MENTION=71743]sailor_p[/MENTION] [MENTION=76097]hadeu[/MENTION] i nie wiem kogo może to jeszcze zainteresować zrobiłem tutorial w zrób to sam choć nie wiem czemu go tam nie widzę, a nie napiszę ponownie takich wypocin od zera :P
[MENTION=20648]tx555[/MENTION] podaj HW sterownika, bo tak to można sobie pisać w którym się da a w którym się nie da :) np w autocom nie ma wyboru kalibracji MA ale jak sie robi reset wymiany oleju to i kalibracja modułu pójdzie.
powiedz mi jak go odczytać to zaraz wstawię :)
wymianę oleju zrobilem na wszelki wypadek choć nie wiem czy to dobrze :)
sterownik masz na podszybiu, na sterowniku masz nr HW zaczyna sie 0....... Sterowinik to Magneti Marelli ,chyba że Boscha wepchali :)
Na bank Magneti (bo z nim się MES łączy) zaraz zobaczę :)
Nie mam tam dostępu przez rury od LPG a HW nigdzie nie widzę
Mam tam numer części,
BC.0101864
D032 BA24
8GMF.A9/HM503/3R cośtam i jakieś oznaczenia 12V i co to za model
[MENTION=18522]criss[/MENTION]
takimi informacjami sypnął mi MES, czy to wystarczy?
Załącznik 238559
PS.
link do mojego rozwiązania problemu :)
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...aprawa_ma.html
Auto odebrane po naprawie. Multiair się nie rozkręcił i nie miał śladów uszkodzeń. Został rozebrany, wyczyszony i zamontowany ponownie. Wymieniono olej, filtry MA i oleju oraz uszczelki. Przeprowadziłem drobne dochodzenie odnośnie aktywatora i wychodzi na to, że mam wersję wg 5. zmiany rys. z 2014-15 r. (55266123).
Teraz muszę jeździć i obserwować.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
[QUOTE=hadeu;2042028]Auto odebrane po naprawie. Multiair się nie rozkręcił i nie miał śladów uszkodzeń. Został rozebrany, wyczyszony i zamontowany ponownie. Wymieniono olej, filtry MA i oleju oraz uszczelki. Przeprowadziłem drobne dochodzenie odnośnie aktywatora i wychodzi na to, że mam wersję wg 5. zmiany rys. z 2014-15 r. (55266123).
Teraz muszę jeździć i obserwować.
Trzymam kciuki, żeby było dobrze. Jakie pierwsze wrażenia, objawy ustąpiły?
Możesz napisać gdzie robiłeś i ile Cię to kosztowało?
Rozmumiem, że nie był wymieniany tylko naprawiany?
Czy objawy ustąpiły, to się okaże - na razie ok. Auto naprawiałem w FLAR-ITAL. O cenę lepiej pytać bezpośrednio u źródła - zależy co będzie do zrobienia, każdy przypadek jest inny. Ja dałem 870 PLN, 2/3 ceny to materiał.
Hadeu a na jakim oleju jeździła Twoja alfa?
Czyli u Ciebie to take same początki jak I u mnie. Trzymam kciuki że będzie już ok u Ciebie!
Co do objawów, to u mnie pomimo pracy silnika na 3 cylindrach komputer nigdy nie wyrzucił żadnego błędu. Czyli miałem niepełne objawy.
A odnośnie odczuć po naprawie:
Dziś odpał po nocnym postoju i żadnego trzęsienia silnikiem, równe obroty biegu jałowego, auto ładnie przyspiesza. Jedynie od razu po odpaleniu silnik dziwnie brzmiał - może to wina temperatury. Teraz chyba będę wyczulony na wszystkie dziwne objawy. Paranoja :)
Mam to samo doszukuje się problemów ale najpewniej muszę zrobisz porządek że skrzynia albo tym wybierakiem czy jakoś tak bo mam tą cudowna skrzynie GM i kiepsko wskakuje np 1
gdzie w Giulietcie masz skrzynie GM?
Tak 6 biegów, z wstecznym przed 1 :) podobno to wynalazek GM, któremu robili naprawy na akcji serwisowej... Ale alfa nie :) dlatego muszę się tym tematem zainteresować I poczytać temat tym na forum bo go gdzieś widziałem ale to w wolnym czasie
Czyli c 635 nie jest fiatowska skrzynia
https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie...-typ-c635.html
Fiat ja robi dla GM
Fca produkuje ale na zlecenie GM o ile dobrze rozumiem. Ale projekt hm chińscy inżynierowie oceniając trwałość :D
Fca zaprojektowalo i wytwarzane sa w Veronie w 3wariantach manual ,2sprzeglowa i zrobotyzowana cokolwiek to znaczy
Jak to, pewnie że jest zobacz w zrób to sam chyba nawet w jakimś poście o them pisałem :)