a jakie objawy były, ze strony skrzyni, że jest diagnoza że ten czujnik do wymiany?
Printable View
a jakie objawy były, ze strony skrzyni, że jest diagnoza że ten czujnik do wymiany?
Czujnik został ułamany przy demontażu skrzyni biegów.
powracam z tematem czy sprzęgło 2CT OEM = LUK? znalazłem real foto obu i LUK ma logo na zewnętrznej stronie tarczy, jednocześnie nie widzę takiego logo na sprzęgle OEM w tym samym miejscu, może ktoś jeszcze się wypowie?
OEM
Załącznik 287151
LUK
Załącznik 287152
Kalibracja zrobiona w ASO FIAT SIERADZ.
Bardzo dobra obsługa i nie wyciągają na siłę kasy od człowieka.
Była chwilowa poprawa ale problem poszarpywania nie zniknął a nawet się rozwija. Chyba dotyczy to co drugiego biegu ...
Zna ktoś aktualne koszty naprawy ? :(
tak, do wymiany sprzęgło. je się wymienia razem z dwumasą, koszty jak poniżej (pisałem je już wcześniej):
- sprzęgło LUK "602000400" około 3,2k pln lub oryginalne od 3,5k pln
- dwumasa nieco ponad 1k pln
- robocizna około 2k pln
ceny na częściach LuK, robocizna w nieautoryzowanych zakładach. w ASO cena łączna wyjdzie kilkanaście tysięcy
Uprzejma prośba o pomoc, byłem dziś u mechanika, podpiął Alfę pod komputer i wyskoczył poniższył błąd:
P290712 Uszkodzenie centralki przekładni (Pompa elektryczna) - Obwód zwarty do akumulatora
Przeszukałem forum + Google i nie znalazłem nic konkretnego, stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych osób, co to może być i jakie będą szacowane koszty naprawy?
Koledzy po 5 miesiącach przypadkowego i sporadycznego blokowania biegów jest konkret. "Zdechło" totalnie i na pocieszenie w komputerze jest zarejestrowany błąd 1st/3st/5st biegów rozłączanie. Siłownik zablokowany otwarty. Usterka Przerywany. Pisownia oryginalna :). Czas na naprawę i pytanie, czy mieliście podobny komunikat?
Mam kilka pytań - póki co bardziej z ciekawości niż jako problem.
1). Jak sprawdzić czy do danej skrzyni są dostępne oficjalne aktualizacje? Jeśli są wgra je tylko ASO? Jaki może być tego koszt?
2). W skrzyni występuje dość głośna zmiana biegów (klikanie). Zdaje sobie sprawę, że robot trochę musi pohałasować ale jednak DSG tak nie słychać jak tej TCT.
3). Dokonywałem po wymianie olejów kalibracji przy pomocy AlfaOBD według procedury:
> I. Odpowietrzanie sprzęgieł
> II. Wyłączenie zapłonu na 40 sek.
> III. Adaptacja końcowa
> IV. Wyłączenie zapłonu na 40 sek.
> V. Włączenie procedury przyuczania kiss-point
Czy do tej procedury należy usuwać "statystyki"?
Odpowietrzanie kończy się komunikatem "Procedura zakończona. Próg selekcji 6." Nie wiem czy to dobrze.
4). Czy ktoś próbował "otwierać" mechatronikę, płukać zawory itp?
Skrzynia pracuje jako-tako. Nie jest to DSG, wg mnie stosunkowo często się gubi. Poza tym rusza, zmienia biegi, jak normalny automat :)
Przykładowe parametry odczytane ze skrzyni:
No FIAT: 55253329
HW no: CFC 8TDF.02
HW ver: 00
SW no: BJ34B087
SW ver: 0000
Programing date: 16.05.14
Neutral secure engagement threshold: 2.97 mm
1st secure engagement threshold: 3.96 mm
2nd secure engagement threshold: 21.29 mm
3rd secure engagement threshold: 21.69 mm
4th secure engagement threshold: 19.58 mm
5th secure engagement threshold: 20.60 mm
6th secure engagement threshold: 8.89 mm
Reverse secure engagement threshold: 4.37 mm
Self-calibrated odd no. gear clutch position closed: 10.47 mm
Gearbox/clutch self-calibration: Not performed
głośna zmiana biegów to nie jest normalna praca tej skrzyni, u mnie sygnalizowało to problemy ze sprzęgłem, które pojawiły się niewiele później
Od 0 do kosztów roboczogodziny + podłączenia, zależy od układów z ASO
Nie w czasie normalnej jazdy, nie w czasie jazdy z otwartymi oknami, ew. można coś usłyszeć jadąc przy murku.
Nie. DSG potrafi być głośniejsze np DQ250 i DQ200 aż do wymiany przez ASO w ramach gwarancji.
Nie sądze, ale fachowy warsztat od automatów pewnie nie raz.
Nie. Pracuje lepiej niż DSG (DQ250). Porównuje oczywiście TCT do DSG które oba miałem od nowości i użytkowałem w ten sam sposób robiąc pełen serwis wraz z wymianą oleju w DSG i olejów w TCT. Łącznie z wymianą sprzęgieł i w jednej i w drugiej (na gwarancji), bo dwusprzęgłówki nie umieją w jazdę w korku na półsprzęgle.
Podsumowując, poszukałbym fachowego warsztatu umiejącego w automaty :rolleyes:
Z DSG miałem do czynienia kilka razy. DQ250 - jak dla mnie spoko póki jest nowa ale sam charakter zmiany biegów przez mokre sprzęgła jest odmienny od tego co mamy w TCT. Porównywalna do TCT DQ200 - według mnie pracuje "ciszej"/"delikatniej" niż TCT. Ale może auta były zbyt nowe.
Inna sprawa, że w DQ200 sprzęgła wytrzymują raczej krócej niż w TCT, więc te trochę ostrzejsze zmiany biegów jednak coś tam dają w kontekście trwałości.
Auta z wypożyczalni to głównie DQ200 i DQ381 - więc coś zupełnie innego, i te nowy softy to katastrofa.
I to też nie jest tak, że ta skrzynia jest tragiczna. Ale do 8HP z którą mam najwięcej doświadczenia, to jednak się nie umywa (choć i ta potrafi szarpnąć, oj potrafi...).
Podsumowując - jeśli u was też skrzynia "klika" przy zejściu z 2 na 1 (hałas jak w normalnym manualu, który ktoś przełącza zdecydowanym ruchem, czyli jak robot) - nie ma problemu, ten typ tak ma.
O rozbieranie i mycie - pytam bo zwyczajnie jestem ciekawy. Po 100.000 km nazbierało się w mechatronice sporo osadów, bo nowy olej po 1000 km jest w niej ciemny (w sensie w zbiorniczku), a zwyczajnie nie boję się takich przeglądów. Obawiam się tylko, że mogę coś rozkalibrować czego nie ustawię we własnym zakresie.
Softy itp - pytam z ciekawości, bo z VAG mam praktycznie bazę aktualizacji do roku 2022 (w tym roku nie kupowałem już abonamentu dla ELSA) i mam odpowiedni sprzęt i oprogramowanie do jego wgrania (jak w serwisie).
Niestety z Fiatem nie jest tak łatwo i nie wiem czy byle jakim PassThru to ogarnę. Dostęp na godzinę od 40 PLN, więc to nie kłopot, kłopotem jest zrozumienie jak to działa w Fiacie/Alfie Romeo.
Nie porównywałbym dwusprzęgłówki typu TCT/DSG do prawidziwego automatu z konwerterem momentu a tym bardziej do ZF8HP (choć EDC nie szarpie wcale :cool:)
Znam osoby które myją różnymi estrowymi szuwaksami, ale czy tak to ogarnia prawdziwy serwis, no idea.
Znam człowieka na fejsbuniu który powinien pomóc w tej materii. Jakby trzeba było to mogę dać namiary w prywatnej wiadomości (bo ochrona danych, a dostęp do tego forum jest jednak bez zalogowania).
No to jest racja - AT / DCT to dwie różne sprawy, choć TCT w trybie normal jest na prawdę delikatny. Tylko te różnego rodzaju "niestabliności" mnie zastanawiają. Nie uważam, jednak że jest źle. Jest, rzekłbym, inaczej
Jak jest taka opcja, proszę o info na PW.
Dostęp do WiTech2 na godzinę to 30 Euro. Ale pierwsze 30 tracę na samo pobranie aplikacji, później kolejne na aktywację interfejsu, i zapewne jeszcze kolejne na samo przyłączenie i pobranie aktualizacji.
Abrites niestety nie ogarnia (w tej wersji licencji jaką posiadam) aktualizacji SW w wyrobach Fiatopodobnych... Zostaje więc WiTech + PassThru.
Panowie, kto naprawi skrzynię TCT do Giulietty w okolicy Krakowa? Już mam jej dosyć.
Witam.
Jak robi się zimno, skrzynia odzywa się lekkim szarpaniem. Zwłaszcza z 2 na 3. Jak się rozgrzeje biegi zmienia idealnie.
Mam pytanie odnośnie funkcji w programie diagnostycznym.
1. Odpowietrzenie sprzęgła. Tu wiadomo o co chodzi.
2. Autokalibrowanie koniec linii/serwis.
3. Upoważnienie samoregulacji sprzęgieł.
Co do 2 i 3 punktu nie wiem co oznaczają funkcje. Muszę wykonać wszystkie te czynności?
Pozycja 2 - to przyuczenie położenia silownikow/wodzików zmiany biegów.
Pozycja 3 - to uruchomienie procedury przyuczenia tzw. Kiss-Point czyli po naszemu rozpoznania kiedy sprzęgła zaczynają "brać".
Z tego co pamiętam aby 3 zadziałała wszystkie 2 poprzednie kroki muszą się zadziać w opowidniej kolejności i odstępach czasowych co do wyłączenia zapłonu.
Jest kilka słów na temat wyrzucanie oleju ze zbiorniczka. Lecz nikt nie napisał dlaczego. Sam nawet pisałem że to grucha
Grucha wymieniona i olej wyrzuca. Błąd P294D. Niby niski prąd pompy. Aku nowy sprawny. Nurtuje mnie najbardziej ten olej dlaczego?
.
Z 8HP jeździłem kilkoma BMW z różnych roczników (X5 '16, 5er '18, 3er '22 i '23) z różnymi przebiegami (od 3.000 km do 200.000) i każda potrafi szarpnąć przy "odpowiednim" traktowaniu. Wszystko kwestia tego jakie traktowania skrzynia się nauczy i w jakim trybie jeździ.
Jak dla mnie TCT, z perspektywy czasu (już prawie rok i 8.000 km) jest poprawna. Gdy trzeba miękka, innym razem szybka (manual w trybie D) ale jednak nadal uważam, że brakuje jej tego "czegoś". Ale to jeden jedyny egzemplarz jakim sam się poruszam, więc ciężko mówić, że to obiektywna opinia ;)
BTW: Czy ktoś ma jakiś "patent" na zdjęcie miski olejowej bez demontażu skrzyni biegów?
https://megawrzuta.pl/download/5cdec...3dafc9395.html
dla wszystkich zainteresowanych wrzucam procedurę wymiany sprzęgieł TCT, dla silników benzynowych, diesla. Procedura dem-mont sprzęgieł oraz ich poprawne ustawienie. Niestety nie mam procedury kalibracji sprzęgieł po wymianie, sam się póki co męczę z tym. Na ciepłym mimo kalibracji i usunięcia danych w EPERze skrzynia potrafi szarpnąć, zobaczymy czy coś się zmieni po przejechaniu większej ilości km i aktualizacji oprogramowania skrzyniZałącznik 289080
Na razie wlałem "uzdrawiacz" i pomógł! Do zrobienia bieg 1.
I co się dzieje ze skrzynia?
Auto kalibracja jest do Uruchomienia w MESie - teoretycznie z informacji uzyskanych od MESa powinno to wyglądać tak że skrzynia delikatnie załącza sprzegła więc do rozpoznania po tym że obroty powinny lekko spaść na chwile. Osobiście nie udało mi się nigdy jej uruchomić dostaje komunikat "Completed status unknown"
W dokumentacji od TCT jest informacja żeby przed uruchomieniem jakiejkolwiek kalibracji (Autokalibracji albo kalibracji serwisowej / kiss pointa) trzeba usunąć starą poprzez. Próbowałem u siebie ale skończyło się w Aso bo procedura "Clutch calibration Enable" nie chciała właśnie przejść i miałem cały czas błędy o braku kalibracji Endo OF line i braku skalibrowanego kiss ponta . Miał ktoś podobnie?
Dorzucam od siebie link do pobrania opisu TCT (procedury kalibracyjne od strony 52): Załącznik 289086
Po wykasowaniu statystyki w EPERze pozostawał błąd o braku kalibracji. Nie chciało mi przejść ostatniej kalibracji, warunki niespełnione. Chociaż wszystko było OK. Po dłuższej walce i paru rozłączeń akumulatora udało się przejść wszystkie kalibracje, ale dopiero modułem "Autel". "Completed status unknown". Skrzynia zdecydowanie lepiej zmienia biegi, natomiast jest problem na biegach 4-5-6, jak ma zmieniać przy mocniejszym przyspieszaniu, przy obrotach ok. 2,5 tys 3 tys. Wtedy nieprzyjemnie szarpnie. Na dniach będę próbował zaktualizować oprogramowanie sterownika skrzyni i zrobię na nowo wszystkie kalibracje, zobaczę czy coś się zmieni.
- - - Updated - - -
Załącznik 289107
miałem wymieniane sprzęgła w TCT 1.4 benzyna. po wymianie poszarpywało przy zmianie, przejechałem ok 2000 km i ułożyło się wszystko oprócz zmiany z "3" na "4" - w trybie N jest ok, w dynamic jak się depnie, auto ma 3000-5000 obrotów i wymusi się zmianę manetką wtedy jest mocne szarpnięcie
miał tak ktoś? jest jakieś rozwiązanie? nie wygląda, żeby to się miało samo "ułożyć". zmiana z 5 na 6, oraz z 1 na 2 wchodzi idealnie
Hej. Niestety ponawiam pytanie o polecenie mechanika, który naprawi skrzynię ew. wymieni sprzęgło w tct 2,0. Sprawa nie jest oczywista :D
To co czytam woła o pomstę do nieba dlatego wolę sprawdzonego człowieka i znającego specyfikę Giulietty. Dojadę do innego miasta. Poproszę o kontakt prv.
Jakie błędy w sterowniku ? To ważne.
Witam, u mnie problem ze skrzynią pojawia się od roku w okresie jesienno - zimowym. Przy odpaleniu i ruszeniu bieg wskakuje z D na N. Ostatnio działały tylko biegi parzyste. Po rozgrzaniu silnika skrzynia pracuje ok. Podłączony komp wykazał błąd pomiędzy połączeniem dźwigni wybieraka a skrzynią biegów....
Błędy P290D-55 i P290E-55
Nie można przeprowadzić żadnej z procedur.
W trakcie kalibracji sprzęgieł, kilka sekund po uruchomieniu silnika kończy procedurę jako niewykonaną.
W trakcie kalibracji końcowej odpowietrza, przerzuca wszystkie biegi, a później "Grid not plausible".
Problem zarówno w MESie jak i Alfa OBD, napięcie ok, ciśnienie trzyma, wszystkie warunki wymienione w manualu spełniam, odłączane zasilanie, robione odpowietrzanie, odpinane SDU, robiony power latch, a na koniec i tak nie przechodzi, przewertowany polsko i angielsko języczny net.
Da się to jakoś rozwiązać, bez zrzucania skrzyni? Póki co aby pozbyć się błędów DTC w TCU i mieć DNA do dyspozycji.
Czy przed wykonaniem kalibracji występowały jakieś błędy w skrzyni ?, czy działała ona poprawnie ?