Narazie wszystko na plus. Mam wrażenie, że jest wygodniej niż na 18" z RF więc jestem bardzo zadowolony. Dokręcenie sprawdziłem, też wszystko jest w porządku.
Printable View
Narazie wszystko na plus. Mam wrażenie, że jest wygodniej niż na 18" z RF więc jestem bardzo zadowolony. Dokręcenie sprawdziłem, też wszystko jest w porządku.
A oto i dziś założone koła na czarną bestię kolegi [MENTION=79262]median09[/MENTION] ;)
Felga nr 1 (8+9x19)
Opona Michelin (225/40 + 255/35)
Czujnik TPMS
Załącznik 267037Załącznik 267038Załącznik 267039Załącznik 267040Załącznik 267041
Konfiguracja idealna, rozmarzyłem się... :D
Dzisiejsza realizacja:
Felga nr 19 (18")
Opona GY F1 As5 (225/45)
Czujnik TPMS
Kolega [MENTION=81548]Rysiek114[/MENTION] nie miał do mnie blisko, więc tym większe podziękowania! :)
Załącznik 267104Załącznik 267105Załącznik 267106Załącznik 267107Załącznik 267108
Opona fajnie całkiem leży, nie widać naciągu.
Czy to jest jakieś szersze 225?
Ale tył tućke schwany w stos do 9cal.
Zastanawiam się nad tymi dystansami 10mm które kiedyś Kozak wrzucał.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
To jest po prostu inny producent/brak homologacji.
Kilka postów wcześniej o tym pisaliśmy - opona oponie nie jest równa. Jeśli porównujesz do fabrycznej Pirelli, to faktycznie wygląda to inaczej. Pirelli z AR jest stosunkowo wąska i ma inny rant ochronny...tak widocznie chciał producent. Ale jak już weźniemy inny model Pirelli w tym rozmiarze, to będzie wyglądał +/- jak ten GY.
Wczoraj miałem okazję wymienić zamówione koła u kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION]. Jak koledzy wcześniej również mogę polecić współpracę z tym zakładem:). Sam montaż odbył się błyskawicznie, czujniki u mnie też zadziałały od razu. Śruby po powrocie sprawdzone.
Te felgi w tym wzorze wyglądają rzeczywiście na troszkę większe.
Wstawiam też trochę moich zdjęć:
przed zmianą 17" OE - zimowe
Załącznik 267128
po zmianie Felgi Racing Line 18" grafitowe (GM Gun Metal) - letnie :D:
Załącznik 267129Załącznik 267130Załącznik 267131Załącznik 267132Załącznik 267133Załącznik 267134Załącznik 267135Załącznik 267136
Myślę, że to porównanie najlepiej oddaje ile auto zyskało na wyglądzie :)
Załącznik 267141
Jeśłi chodzi o szerokość opon homologowanych, to w 19tkach jest tak samo jak w 18.
Ostatnio miałem okazję porównać zimówki Pirelli z homo AR 225/40/19 i 255/35/19 oraz Michelina Alpin w tych samych rozmiarach i Pirelli AR mają znacznie węższy bieżnik.
Widocznie AR sobie tak zażyczyło do Giulii.
Nie zwiększył się "prześwit" po tej zmianie na 18"? W sensie średnica koła została taka sama? Wizualnie wydaje mi się że opona bardziej odstaje od nadkola.
GY Eagle F1 Assy 3 (A te są 5 i widać podobnie), mają bardziej balonowaty kształt - robi Ci się ciemniej w zewnętrznej części bo jest duże wyokrąglenie, przez co na zdjęciach wydaje się prześwit do nadkola większy.
Te opony są rewelacyjne (tzn Assy 3, ale 5 powinny być jeszcze lepsze), ale właśnie nie wyglądają tak dobrze. GY Assy 3 to najlepsze opony jakie ever miałem, ciche, super się kleją, komfortowe, ale właśnie wygląd taki sobie.
Micheliny wyglądają super, kupiłem je po namowach (ale akurat PS4, S nie było w rozmiarze do Giulietty 18") i są głośniejsze i wcale nie kleją tak dobrze, a komfort też taki średniejszy.
Jeżdzę teraz na PS4 S i muszę przyznać że zrobiły na mnie ogromne wrażenie zarówno pod względem komfortu jak i tego jak kleją. Myślę że sporo poprawili względem starszej wersji PS4. Jak się przyjrzy na filmy z Giulią GTA i GTAm to też można zauważyć jakie ogumienie założyli do najbardziej ekstremalnej wersji :D Pilot Sporty wjechały.
potwierdzam w częsci słowa [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]a PS4 miałem 2 komplety- przód zniknął przy 120 konnej giulietcie po ..22 tkm tył wytrzymał 5 tkm dłużej ponieważ opony wyząbkowało.
tak to wyglądało Załącznik 267170
zrobiłem bład bo kupiłem następny komplet ale juz tych kół nie mam wiec nie wiem co z nimi dalej.
owszem opona super się klei zarówno na suchym jak i na mokrym ale stosunkowo głośna no i mierna trwałość.
Generalnie PS4 nie polecam.
wg mnie bdb wyborem jest Pirelli P7 citurato BLUE
Ja nie umiem się wypowiedzieć o trwałości PS4, żona jeździ 6kkm/rok Giuliettą a opona ma przejechane 2 sezony. co do trzymania się PS4 nie do końca się zgodzę, właśnie ja byłem zawiedziony bo takie pochlebne opinie a dla mnie nie do końca wzorcowo - porównywałem do GY Assy 3 bo akurat wtedy miałem takie w 159 TBI (też 18 ale 235/45) - i tam GY po prostu wymiatały mimo że auto miało 240HP których używałem - na tych oponach do dziś kolega jeździ w swojej TBi - sprzedałem mu jak sprzedawałem auto (bo felgi zostawiłem sobie do Giulietty i właśnie wtedy założyłem PS4).
Każdy widać ma ciut inne doświadczenia, ale też z innych aut a to może mieć znaczenie. Będę miał ciężki orzech do zgryzienia za rok jak będę musiał poszukać kompletu do Giulii. Na pewno będę koledze [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] zawracał głowę wtedy:)
Będę zaszczycony :D
- - - Updated - - -
Nadszedł i czas na nr 12 w 19" [MENTION=82631]oktopi[/MENTION] dzięki! :)
...a później nastąpiła jeszcze jedna bardzo przyjemna przemiana, ale to już właściciel pokaże :D
Załącznik 267185Załącznik 267186Załącznik 267187Załącznik 267188Załącznik 267189
o taaak... miałem dziś udany dzień... zrobiłem sobie wycieczkę do Częstochowy ...cel priorytetowy - poznać Kołpaka i jego jakość :-) sprawdziłem jego Belle sprzed warsztatu...no ma :-) (czyt.zazdrość)
umówiliśmy się dawno temu ,ze wymieni mi felgi, sprowadził ... stało się właśnie dzisiaj właśnie dziś... w między czasie opowiedziałem mu co mnie wnerwia i ze to te końcówki wydechu. to napisał zadzwonił gdzie trzeba... umówił mnie do innej firmy specjalizującej się własnie tłumikami w Częstochowie. Tam nie zdążyłem nawet powiedzieć ,że ja to ja itd kiedy od razu szef wyjął końcówki wydechu:-) "Chirurdzy" plastyczni uruchomili myślenie, potem narzędzia następnie wiadomo skasowali i wróciłem z innym autem do garażu w domu. dodam ze brzmi inaczej.
a to zdjęcia z operacji.
Załącznik 267197Załącznik 267198Załącznik 267199Załącznik 267200Załącznik 267201Załącznik 267202Załącznik 267203Załącznik 267204
jest lepiej jak dla mnie i jestem zadowolony ... dzięki [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] za zmiany na lepsze .
Cześć, a propos tej felgi Gmp Italy Drake, to nie jest to jednak nr 14 wg zestawienia Kołpaka ze strony 1? glossy antracite dark? Bo powiem szczerze bardzo zbliżone są te odcienie. Generalnie te Drake'i też są moimi faworytami.
- - - Updated - - -
O ten post chodziło mi.
- - - Updated - - -
I wg zdjęcia.
W sumie w dużym stopniu masz rację.
Błąd bierze się stąd, że na tamten moment nie mogłem znaleźć dobrego zdjęcia wersji czarnej, stąd mała różnica w odcieniu.
Wg mnie 13 faktycznie jest najbliższa wersji "glossy antracite dark", bardziej niż nr 14 i dlatego z rozpędu podałem, że te z fotki na żywo to nr 13
Aktualnie wstawiłbym jak poniżej.
Czyli stare foto miało być:
12 - czarny + poler
13 - czarny
14 - antracyt
A teraz na poniższym:
12 - czarny + poler
13 - antracyt
14 - czarny (choć i to zdjęcie nie do końca oddaje czarny :/)
Niestety teraz już nie mam jak edytować tamtego posta :(
Załącznik 267284
czyli felgi, które sprzedajesz koledze duke75 i są "czwarte od lewej" to kolor Antracyt, zgadza się?
tutaj link do kolorów wg producenta:
https://www.gmpitalia.com/en/alloy-w...t_color_id=119
odezwę się do Ciebie jak znajdę budżet na 19-stki ;)
Kolpak, dziś gumy wyszły do Ciebie.
nie omieszkam...:)
Taki wymiar opon podaje instrukcja cywilnego Stelvio. Przod i tyl. Natomiast wersja Q ma inne rozmiary i sa one montowane na felgi 20" 9J przod i 20" 10J tyl.
Po prostu chcialem zalozyc oryginalny komplet felg z Q. Alternatywa jest zalozenie 4x 20" 9J. Tylko kto sprzeda 2 kola z kompletu wiedzac ze 2 pozostale beda trudne do sprzedania. No i 9J to wciaz niestety niehomologoeany rozmiar, bo instrukcja podaje 20" 8,5J.
Zakładanie na tył szerszych opon/felg do cywilnej wersji nie jest błędem, a jedynie jedną ze stosowanych opcji tuningu.
Zakładanie opon 255 na felgę 10" jest błędem, do tego źle optycznie wyglądającym.
Także osobiście nie robiłbym takich kombinacji, tylko założył kpl. od Q (mam nawet w dobrej kasie OE opony na tył jakbyś szukał ;) ).
A jak chcesz mieć pewność czy nie wyjdą poza obrys, to zrób prosty pomiar - zmierz o ile szerzej możesz rozstawić koła w porównaniu do tego co masz teraz, czyli przystaw jakąś deskę/poziomice itp. bezpośrednio do zewnętrznej części błotnika, dół oprzyj na ziemi pod kątem prostym. Teraz zmierz miarką/linijką ile masz jeszcze luzu między deską, a oponą (górną częścią w najbardziej wystającym miejscu).
Jak podasz mi te odległości dla przodu i tyłu oraz jakie masz aktualnie felgi (szerokość, ET), to Ci wyliczę jak nowe koła się "ułożą".
Wiadomo, że minimalną poprawkę trzeba wziąć na opony, że jedna będzie bardziej odstawać, a druga mniej, ale to niewielkie różnice.
Jest bledem poniewaz takie felgi nie maja homologacji. Rozmiar opon rowniez jest niehomologowany. Latwiej likwidator znajdzie problem przy roznych rozmiarach felg i opon niz przy homologowanych oponach i jednolitej szerokosci felgi 9J. Niewiele sie ona rozni od homologowanej 8,5J.
Dochodzi do tego pytanie czy Q4 dobrze by znioslo te rozne rozmiary felg. Zapewne bedzie pewna rozbieznosc w srednichach zewnetrznych kol. A co za tym idzie w predkosci toczenia.
Mam obecnie telefony 19" wloskie zamienniki, wiec mnie nie cisnie. Nie wygladaja zle.
Ale przecież Giulię Veloce Q4 można zamawiać z szerszymi felgami/oponami na tylnej osi - ja mam tak skonfigurowane auto - właściwie wymuszone, bo mój wzór (srebrne koniczyny 19") był oferowany tylko w takim konfigu. Przód z fabryki miałem 225/40R19 a tył 255/35r19 felgi 8" i 9" odpowiednio. Różnicy w średnicy kół prawie nie ma, do tego z jakiś tam dokumentów wklejanych kiedyś na forum którymś pamietam tolerancję naszego ABS/BSM do +-2.5% pomiędzy kołami jako dopuszczalną.
Dokładnie, jeżdzę teraz na takim samym zestawie. W ASO też potwierdziłem że do mojego auta po VIN'ie mozna wsadzić 4x8J i 2x8J i 2x9J na tył. Zachęcam zerknąć do instrukcji - jest specjalnie sekcja na dopuszczone rozmiary kół i opon.
Załącznik 267523
Nowe porównanie.
255/35R19 Pirelli RFT AR oraz Vredestein Ultrac Vorti
Obie na feldze nr 13- 9x19
Widać dość wyraźną różnicę w ułożeniu opony na feldze.
Dodatkowo felga nr 18 w 20" do mojej Julki :dancingcat3:
Załącznik 267538Załącznik 267539Załącznik 267540Załącznik 267541Załącznik 267542Załącznik 267543Załącznik 267544