Nie ma opcji, skrzypi na zewnątrz.
Printable View
Nie ma opcji, skrzypi na zewnątrz.
No to Twoj opis wskazuje na wysprzeglik mozliwe...ze nie jest takiej jakości jak powinien. A ten walek wchodzacy w skrzynie ktory na tych dwoch tulejkach pracuje nie krzywy nie mial jakiegos bicia?
Opis, a dźwięk?
Wałek jest w bardzo dobrym stanie, tam się nic nie dzieje.. na zdrowy rozsądek, przecież skoro tuleje są nowe i nasmarowane, to nie ma szans żeby ten smar (litowy biały) się wypłukał po 2 tygodniach...
Dlatego właśnie zastanawiam się czy to może być wysprzęglik. Dodatkowo jest taki objaw, że jak po nocy wsiadam do auta to pedał chodzi lekko i skrzypi jakby mniej, jak auto pojedzie w trasę, to pedał raz jest twardy, raz miękki, raz czuć na pedale sprzęgła chrobotanie raz nie czuć.
To co opisujesz w drugiej czesci tego posta ostatniego teraz to idealnie pasuje pod tulejki - u mnie bylo w 100% to samo dlatego troche patowa sytuacja. U mnie zmiana wysprzeglika na TRW nie pomogla dopiero ostatecznie tulejki z ASO walka rozwiazaly sprawe. Czyzby u Ciebie nowe tuleje w wyniku jakis nieprawidłowości ulegly uszkodzeniu?? Hm..dodam ze u mnie one na "oko" po wyjeciu nie wygladaly jakos specjalnie zle. Ale dopiero po wymianie jest ok.
A ta dolna tulejka w skrzyni jak dokladnie sie nazywa? Albo jak ktos ma nr OE to poprosze ;)
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
No tak, rozumiem. Nie mniej jednak dolna tuleja ma dwa tygodnie i jest nasmarowana. Nie ma szans, żeby smar wypłynął nagle przez 2 tyg i była tam suchota..
W eperze poszukaj nr ale jak powiesz w ASO Swoimi slowami to gosc sie odnajdzie przeciez :)
- - - Updated - - -
Nie no smar nie mogl wyplyna to ma chodzic lata takze kwestii smarowania nie bierzemy pod uwage. A wymieniales plyn hamulcowy?
No więc właśnie. Tulejki mam oczywiście z ASO, i nie sądzę żeby Janek zrobił cokolwiek źle bo doskonale wiedział z czym się borykam.
Wymieniałem z 4 miesiące temu własnie w wysprzęgliku, był brudny ale nie jakoś tragicznie.
Jeszcze pompka sprzegla pozostaje dp sprawdzenia chociaz bardziej z objawami pokrywa sie temat sterowania juz od wysprzeglika dalej.
A jakie sprzeglo zalozyles?
Nie wiem zanim pojadę do Janka znowu, rozepnę sam wysprzęglik i zobaczę czy będzie poprawa, w sumie łatwo to sprawdzić jeśli po zmontowaniu będzie cisza to sprawa będzie jasna.
Sprzęgło Valeo, po 30kkm jest w BDB stanie.
ODepnij wysprzęglik weź jakąś długą breszke np coś co Ci podejdzie i ruszaj łapą wałka tak jak wyciska wysprzęglik. I słuchaj czy skrzypi jak płynnie cisza to będziesz szukał przyczyny bliżej pedału sprzęgła ;)
U mnie tak piszczał właśnie wysprzęglik, ale u mnie to było tak, że piszczał piszczał, aż się wypiszczał i działa cicho :P
Serio? Dokładnie tak samo piszczał?
Czyli JEST NADZIEJA
nie wiem jak wy, ja wymieniłem dolna tuleje przesmarowałem co trzeba było i ciesze sie lekko pracującym sprzęgłem ;]
Jakbyś czytał posty to byś wiedział, że my tak jak ty również wymieniliśmy i przesmarowaliśmy dolną tuleję XD
tak wiem panowie, mi 3 tygodnie po całej robocie padł wysprzeglik, był już tak zużyty ze zaczął sie samoczynnie zapowietrzać
Tak więc mam wstępną diagnozę. Po wypięciu i zapięciu wysprzęglika nastała cisza i pedał zaczął pracować lekko. Pewnie na kilka dni, ale mam winowajcę :) Zaciera się wysprzęglik innej opcji nie ma.
No czyli dobrze obstawilem ;) ja przyzwyczailem sie do swojego sprzegla, chodzi on ciężej niz w innych autach ktorymi jezdze lub jezdzilem, ale nie jest to mega twarde sprzeglo i idzie sie przyzwyczaic do tego stopnia, ze jak wsiadam do focusa mk3 to az zle mi sie jezdzi na tak miekkim pedale sprzegla :)
Nie no tak nie może być, nie po to wymieniałem sprzęgło żeby się z tym bujać i żeby mnie znowu noga bolała XD Ciężko pracujące sprzęgło doprowadza mnie do szewskiej pasji.
W każdym razie, nasmarowałem dziada póki co i od dwóch dni spokój, ale ewidentnie zaciera mi się wysprzęglik. Coś konstrukcyjnie musi być z nim nie teges.
Panowie takie pytanie z mojej strony, idzie dostać gdzieś tuleje dolną, górna prócz serwisu ? Dziękuję za odpowiedź. :)
Mysle,ze raczej nie.
Czym najlepiej nasmarowac nowa dolna tulejke w skrzyni ?
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Smarem litowym białym.
w ASO mówią, że dolna tuleja wycofana z produkcji. Brak w magazynach w Polsce i włoszech.
Hmm, a oprocz ASO mozna ja gdzies jeszcze dostac?
Tylko ASO. Choć z tego co miałem do czynienia z tym problemem, to zarówno u mnie jak i u innych ta tuleja nie nosiła śladów większego zużycia i nie trzeba było jej wymieniać. Wymieniałem dla świętego spokoju.
Witam
Ja właśnie u siebie wymieniłem kpl. sprzęgło z dwumasem. i też szukałem tych tulejek górna maja normalnie na zamówienie, a dolna dostałem w serwisie auto-centrum w poznaniu bo mieli u siebie na magazynie(wysłali mi pocztą) zadzwoń do nich może jeszcze mają , a jak nie maja to zapytaj gościa to ci sprawdzi w systemie czy któryś dealer posiada tulejkę u siebie na magazynie.tel do poznania (61) 8290335
tulejka górna nr kat. 55221732
tulejka dolna nr kat. 55221733
Pozdrawiam
- - - Updated - - -
Witam tych tulejek się nie smaruje
Dzieki dzieki bardzo tak zrobie. Bydgoszcz i Torun nie maja.
Wytapane z Xperia Z2
Jeżeli chodzi o górną to jest dostępna na autosklep24, dolna niestety niedostępna :)
kurde chyba już ani jednej w Polsce nie ma :)
dzwonie do nich (61) 8290335 i mowią, że juz nie mają ale mówią, że w systemie komputerowym widzą, że jest jedna sztuka w Fiacie w Gdańsku.
Dzwonie do gdańska i mówią, że w zeszłym tygodniu sprzedali ostatnią sztukę i nie widzą w systemie, żeby ktoś miał jeszcze :)
Potem pytałem "tanifiat" na allegro i mówią,, że nie mają, ale Fiat w Gdańsku ma i podali mi numer telefonu pod który dzwoniłem 5 minut wcześniej hehe.
Ja rezygnuję z szukania :)
Szczesciarz, a stara tulejka byla juz zmeczona? Wymieniales same tulejki czy cos jeszcze?
Wytapane z Xperia Z2
Zróbcie ściepę na kilka tulejek i niech gamonie zamawiają z Wloch. Później sie jakoś nimi podzielicie. Ja bym pobowal dzwonić do Bielska do dziali części czy salonu przyfabrycznego i nie dal sie zbyc.
Ja z zamawianiem tulejek dwa lata temu w Carserwise nie mialem problemu. Z reszta z niczym nie mialem problemu :)
Witam
Stara już była wytarta . A wymieniałem kpl. sprzęgło + dwumas + tulejki o których mowa +prowadzenie łożyska oporowego sprzęgła takie coś :D(https://www.autosklep24.pl/pl/p/Uszc...PA-LYBRA/13869).a i oczywiście uszczelnienie wału korbowego silnika i olej w skrzyni biegów.
Pozdrawiam
Czy ktos cos wymyslil nowego aby zdobyc dolna tulejke? Jakis zamiennik? Modyfikacja gornej?
Zadne ASO nie ma, Wlochy tez nie maja i nie wiadomo kiedy beda aby mozna bylo sciagnac :)
Wytapane z Xperia Z2
Takie pytanie od czapy. Nie da rady dorobić takiej tulejki na podstawie oryginalnych wymiarów.?