sprawdź gruszkę od turbo i wąż miedzy turbo a przepływką bo lubi pękać pod zaciskiem na turbo
Printable View
sprawdź gruszkę od turbo i wąż miedzy turbo a przepływką bo lubi pękać pod zaciskiem na turbo
Moc silnika czy na kołach?
Dodano po 10 minutes:
Trafne spostrzeżenie:)
Dodano po 8 minutes:
---------- Post dodany o godzinie 18:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:12 ----------
ale moc utrzymuje się w bardzo szerokim przedziale, powiedzmy pomiędzy 2700 a 4500 jest bliska maxa.., wykres jest naprawdę ładny..
Biorąc po uwagę współczynniki, które wchodzą wskład wzoru na moc silnika/ obr silnika parametry o których piszesz nie są prawdą:(
Dodano po 8 minutes:
Momentu na kołach czy internal torque?
Być może, nie przeczytałem wszystkich postów, nie mądrzę się.
pozdro
Dodano po 13 minutes:
Być może, nie przeczytałem wszystkich postów, nie mądrzę się.
pozdro
Tak poza tym czy to dobry mod po, którym wywala marchewę? Dla kogo dobry? Dla kogos kto wie co i jak to wgra sobie inny na zimę i inny na lato ale dla klienta z ulicy? On ma jeżdzić bez stresu w temp od -30C do + 40C na wakacjach w chorwacji. Jest jasne, że nie da się tego zrobić przy max osiągach. Przeciez klient z ulicy nie ma kabelka żeby sobie błędy z ecu wykasować. Chce mieć lepszą moc ale na cały rok i bez stresu. Inaczej zepsuje ci reputację wsród znajomych, którzy też chcieliby moda ale do ciebie juz nie podjadą. I kasa ucieka. Chyba nie jest to dobra droga na dłuższą metę.
Dodano po 16 minutes:
No własnie, ten temat jest tak żadko poruszany, może dlatego, że tak nie wygodny i na szczeście nie rozumiany przez klientów.
Witam. Odkopuję trochę temat i mam pytanie głównie do posiadaczy alf 159 1.9 jtd/m po chipie. Czy mieliście może kiedyś okazję porównać osiągi aut które były po programie z tym, że jedno auto posiadało filtr dpf, natomiast drugie nie ? Wiadomo, że bez dpf da się wykrzesać więcej ale niewątpliwie dochodzą również minusy takiego zabiegu. Więc nasuwa się pytanie czy jest to operacja warta tylko kilku koników i niutonów więcej :)
Pozdrawiam Marcin
Mnie również interesuje (tak jak kolegę powyżej) kwestia realnej poprawy osiągów po chiptuningu 1.9 JTDM 150KM. Czy ludzie, którzy w tym wątku wypowiadali się o znacznie łatwiejszym wyprzedzaniu mogliby poprzeć to liczbami (0-100km/h, 60-100km/h itd). Druga kwestia to żywotność skrzyni i sprzęgła. Myślę, że znajdzie się kilka osób, które w tej kwestii będą miały coś do powiedzenia skoro alfę 159 zaczęto chipować w 2009 roku :)
Czy auto po chipie nie ma problemów z odpalaniem i jazdą w zimie?
a dlaczego miało by mieć problemy w zimie czy z odpalaniem? co ma do tego skrzynia? sprzęgło wiadomo, że bardziej po dupie dostanie, natomiast przy rozsądnie zrobionej modyfikacji(nawet przy dość wysokich wartościach max mocy i momentu) nie będzie to strasznie odczuwalne... a chwalenie się liczbami i tak nie ma sensu.
Chwalenie się liczbami ma jak jak najbardziej sens bo dla kogoś kto myśli o programie a nie jeździł autem przed i po chipie powiedzą czego może się spodziewać.
Warto zmienić, auto lepiej się zbiera.
Co do błędów jesli pokazuje sie P0238 przeładowanie , lecz tylko na wyższych prędkościach po dłuższym pałowaniu takie tam przyspieszenia od 160 do 215 to po paru razach tak przy 180km/h wyskakuje blad i brak mocy , winą bedzie zawor VGT ?
możliwe, ewentualnie może być uszkodzony aktuator(grucha) albo zacinająca się zmienna geometria, trzeba by zweryfikować.
Dokładnie.
Takie pytanie chociaż bez pokazania logów turbiny to do szklanej kuli.
Ja mam - ale w niedziele nie wróżę
Błędy zgłoszone:
02/11/2014 04:56:41.296
Wystepuja usterki.
Kod błędu: P0238
Czujnik cisnienia doladowania
Powyzej górnego limitu
Lampka awaryjna: 'ON' Wymagany
UsterkaObecne
Test kompletny lub niemoz. do zastosow.
Predkosc silnika: 3427
Ilosc gazolu: 65,0 mm3/cycle
Pedal przyspiesznika: 100,0 %
Cisnien. w rurce wtryskiw.: 1447,3 bar
Cisnienie turbo: 2764,8 mbar
Temperatura wody: 89,0°C
Licznik bledow: 40
Błędy zgłoszone:
02/11/2014 05:01:05.331
Wystepuja usterki.
Powyzej górnego limitu
UsterkaObecne
Predkosc silnika: 3795
Ilosc gazolu: 63,6 mm3/cycle
Cisnien. w rurce wtryskiw.: 1461,0 bar
Cisnienie turbo: 2694,2 mbar
Temperatura wody: 87,7°C
Błędy zgłoszone:
02/11/2014 05:04:36.595
Wystepuja usterki.
Powyzej górnego limitu
UsterkaObecne
Predkosc silnika: 3450
Ilosc gazolu: 65,0 mm3/cycle
Cisnien. w rurce wtryskiw.: 1440,5 bar
Cisnienie turbo: 2988,3 mbar
Temperatura wody: 85,7°C
Laptopa nie miałem akurat , a naprawdę trzeba się rozpędzić żeby wymusić błąd , na pierwszych 3 biegach nic nie chce mi wyskoczyć .
Na wyższych biegach dopiero można wymusić ale i tak ciężko .
Miałem ze sobą tylko program alfaOBD na telefon
3b w kolektorze to nie jest jakieś tam lekkie przebicie.
Bez pozycji overboosta i przebiegu ciśnienia to wal do bociana jutro :)
Raczej jutro logi zrobie :) co to tam takie przebicie 3b :p
jeśli masz auto po programie, to cholera wie ile kto zadał i jak ten program zmienił - bo może po prostu źle program zrobiony? 2b doładowania to nie jest jakoś strasznie dużo jak na diesla, seryjnie 16v ma około 1.5b.
1.7b mam , soft bezdymny , egr off a VTG miałem czyszczony , smarowany kiedyś tam bo problem się pojawiał dawno temu , po czyszczeniu nie miałem okazji aż tyle razy pałować więc nie wiem czy czyszczenie pomogło .
no to jeśli wyrzucił błąd przeładowania przy 1.7b doładowania - bo tak jest w tej środkowej zamrożonej ramce - to masz raczej program spieprzony. a metoda na wywołanie tego powinna być dosyć prosta, 4/5 bieg, but w podłogę od 1500rpm i do "odcinki" ciągniesz
Możliwe opcje:
- słaba już sprężyna w gruszcze
- niedrożne ujście podciśnienia w zaworze VGT
- program bez limiterów
Logi pomogą coś ujrzeć.
niedrożne ujście podciśnienia ? który to króciec ?
Jeśli jest błąd w programie to będzie poprawiony :)
Czego mam zrobić dokładnie logi w Fesie ?
obroty, doładowanie zadanie, doładowanie osiągnięte
156 16v 140km ma 1.3b doładowania w serii. Spore to doładowanie.
Po pytaniu w bazarze mniemam że IC nie masz :)
Ic to ma na pewno
A co do dzialania wiecej - mozna z duzym frontowym np zamiast fabrycznego mniejszego sporo:-)
Łapiesz za słówka, wiadomo że o fmic mi chodzilo.
Ja bym cie zlapal "maly" ...
:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Oto logi :
http://www21.zippyshare.com/v/59087689/file.html
a tutaj z błędem p0238
http://www72.zippyshare.com/v/76627884/file.html
na początku nie chciał wyrzucić błędu a potem jakoś jakoś :)
Ty masz moda zrobionego?
Dorzuć dawkę paliwa i zmierzoną masę powietrza.
Wywal temperaturę.
wczoraj napisałem specjalnie co potrzeba żeby logi zrobić , bo tak nie uśmiecha mi się latać 170+ co chwile dlatego nie mam dawki niestety :)
wcześniej też napisalem że był mod ale spoko .
Mnie nie zależy. W sumie to już nie chce.
Dla mnie geometria się zacina ale bez samochodu nie daje głowy. Sprawdź sztanga chodzi.
Wydaje mi się że też to będzie od VTG jedyną opcją jest zamienić zaworek i sprawdzić , ewentualnie wgrać softa fabrycznego ?
Jeśli byłby błąd w programie to raczej "losowo" by mi nie wyskakiwał ten błąd
tutaj mam wykresy razem je ze sobą skleilem jakby ktoś pomógł było by spoko loko
http://www.iv.pl/images/63864796268781233550_thumb.jpg
te wykresy to zasadniczo o kant czterech liter rozbić. chcesz żeby to wyglądało - weź excela, zrób wykres tak, żeby obroty były osią x, wartości zmierzona osią y i będzie można patrzeć jak wygląda doładowanie w skali obrotów
nie posiadam excela tutaj , ale mogę Ci dać dwa pliki z logami jeden z błędem a drugi bez
http://www10.zippyshare.com/v/56850234/file.html
Zmień zaworek, sprawdź szczelność połączeń a później najwyżej rwij turbo.
Więcej ci nie pomogę online. Mając samochód można łatwo określić czy podciśnienie na wyjściu jest odpowiednie i z jaką prędkością się zasysa sztanga. Wtedy wiadomo od razu gdzie jest problem.
Tą sztange można nie czasem w FES-ie uruchomic ? Bo wiem że jest tam jakaś opcja dla elektrozaworu