Wystarczy tylko manetka od tempomatu ale od 156 a nie 147 czy GT.
Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2
Printable View
Wystarczy tylko manetka od tempomatu ale od 156 a nie 147 czy GT.
Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2
Wystarczy sama manetka którą przekładasz do swojej. http://allegro.pl/alfa-romeo-156-prz...496249297.html
Witam.
Tak czytając temat planuje spróbować podłączyć to u siebie w 156 1,9JTD 105KM z 99r.
Ale mam pytanie szukając przełącznika tempomatu znajduje tylko do 156 po FL. Czy przełączniki po FL pasują bezproblemowo do wersji przed FL?
pzdr
krzyzie
Mam problem.. niewiem co jest.. :/
Wszystko podłączyć się udało.. FES to potwierdza.. a w czasie jazdy tempomat nie chce zadziałać.. czy kontrolka na zegarach której nie mam jest obowiązkowa ?
To moje odczyty z FES'a:
http://img849.imageshack.us/img849/4...ompsilnika.png
Wszystkie odczyty od tempomatu na postoju działają odpowiednio.. OFF/ON, NOT REQUESTED/REQUESTED itd.. od pedałów sprzęgła i hamulca też uwalnia się i załącza przy naciśnięciu..
Raz wyskoczył błąd czujnika hamulca.. ale miałem drugi więc wymieniłem i błąd zniknął.. warto dodać że czujniki miałem ok do tempomatu.. 2 pinowy przy sprzęgle i 4 pinowy przy hamulcu.. musiałem jedynie zrobić te kable do manetki od ECU.. więc przy pedałach powinno być normalnie ok wszystko..
A mimo to nie działa :/
Cuoreventi masz jakiś pomysł o co kaman ?
Mały OT: Jakimś cudem mam przebieg w FES i na zegarach niezgodny o 10 000km około :P a dalsze parametry FES'a twierdzą że przebieg nie był zmieniany (ODOMETER AT LAST PROGRAMING)
z tego co wiem odometer aktualizuje sie co jakis czas (ilosc km)
Fakt, pamiętam że miałeś ubogą wersje.
Osobna kontrolka tempomatu na zegarach była dopiero w poliftach.
W przedliftach była wyświetlana na wyświetlaczu głównym.
Filmik znaleziony na szybko który to pokazuje
http://www.youtube.com/watch?v=9GoddfavrMc
Dobrze wiedzieć że zegarów nie muszę zmieniać :)
Ale kurde dlaczego to nie działa.. jak w Fesie odczyty są ok.. czujniki w pedałach były fabrycznie odpowiednie.. a mimo to nie działa to.. nawet instrukcje przeczytałem :P ale nie działa..
Czy od razu jak włącze na "ON" to powinno już trzymać prędkość? i rozumiem że nie mogę trzymać w tym czasie nogi na sprzęgle ani na hamulcu.. tylko na gazie..
U mnie tempomat najpierw włączasz na manetce a potem przy aktualnej prędkości naciskam + i ustawiona jest prędkość. Jak zahamujesz bądź wysprzęglisz to potem przyciskiem CLR włączasz ostatnio ustawioną prędkość.
Kuba, niby czytałeś instrukcje, a jednak nie doczytałeś :P
Tempomat działa od pewnej prędkości. Nie chce strzelać czy to 20, 30 czy 40kmh.
Włączasz tempomat i powinna pojawić się kontrolka na zegarach, wtedy jadąc stałą prędkością wciskasz + lub - ;puszczasz gaz i dopiero wtedy tempomat zaczyna utrzymywać prędkość.
Masz tą kontrolkę na zegarach?
Spróbuj pare razy w czasie jazdy powlączac i wyłaczac tempomat - mi też nie od razu nie działał, ale tak długo bawiłem sie manetką aż nagle zaświecila sie kontrolka temopmatu i działa:)
Ogółem to chyba muszę kupić pełnego FES'a i zrobić proxy.. to może komp załapie że ma tempomat i reszte.. bo póki co moje dni zabawy z kabelkami nie dały efektu :P poza tym że klakson, poduszka i podświetlenie przycisków na kierownicy działa.. to poza tym nadal nie ma tempomatu i sterowania z kiery :P co do tempomatu się dziwie bo FES jak mówie pokazuje że wszystko działa.. więc muszę potestować.. a sterowanie to podejrzewam że adapter pod JVC muszę dokładniej obejrzeć.. bo niby instrukcja mówi że wszystko jest przygotowane i wystarczy podpiąć.. ale tak jak oglądałem to sporo kabli w adapterze nie miało dalszego ciągu we wtyczce ISO auta.. i może dlatego nie działa..
Sterowanie z kiery sprawdzaj na zwykłym radiu. Dopiero wtedy z adapterem.
Proxy nie jest potrzebne do zaskoczenia tempomatu. Bynajmniej nie w 147, bo w 159 już tak.
Załącz tą manetkę i jedź w miasto. Jak nie zaskoczy kontrolka to próbuj na każdych światłach ON/OFF.
Dobra miałem przygodę pod tytułem wypadnięty pin z czujnika od hamulca.. i brakowało mi świateł stop.. podpiąłem ten pin z powrotem.. i problem zniknął.. ale powrócił mi problem w FES.. Brake Pedal = Pressed.. cały czas.. kiedy ten pin był wypadnięty to czujnik pracował jak trzeba było Relased/Pressed.. a kiedy pin jest na miejscu to czujnik jest na stałe Pressed..
Co to kurde może być ?
Mam dwa takie czujniki podmieniałem je.. i na obu jest na stałe Pressed.. mam kupować nowy bo te używki popsute ? czy to inna sprawa ?
No to masz gdzieś zwarcie.
Jak to sprawdzić ? bo składałem wszystko zgodnie z eLearnem.. i kurcze ciężko mi uwierzyć że to możliwe..
Sprawdź oznaczenie PINÓW na wtyczce (który to sygnał wciśniętego pedału) no i miernikiem sprawdź rezystancje bądź przejście (pikawka) między nimi.
Witam
Powiedzcie mi na który pin podaję 12V, czy na pin nr z załączonego obrazka? http://img179.imageshack.us/img179/2...antempomat.jpg
Czy może to być 12V z czegokolwiek czy jakies konkretne miejsce?
Ze schematu wynika że to pin nr 3 w kostce tempomatu. Obwód zabezpieczony bezpiecznikiem F1 10A
Wszystko w takim razie podłączyłem i nic. jeszcze mnie tylko zastanawia bo mam we wtyczce ecu wolny pin 54( na obrazku 80) gdzie od wtyczki hamulca powinnien iść kabel. Czy oznacza to że muszę go poprowadzić jeszcze i wtedy wszystko powinno działać?
Masz wersje Impression?
ok. znalazłem kabel i był podłączony. Jednak tempomat nie dizała. wykrywa ze jest. działa przycisk res, przyciski +/- Fes pokazuje jako requested ale nie reaguje jak się naciska plus lub minus. ciągle jest requasted. Komputer natomiast wyrzuca błłąd P1565. Czy ktoś może mi pomóc rozwiązac problem?
P1565 Speed Control Command Switch Out of Range High
Wersję mam progression
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Błąd dotyczy manetki.
Na pewno wszystko w kabelkologi masz dobrze podłączone?
dzieki za pomoc. Dzisiaj dobrałem się do kabli i okazało sie, że kabel od + i - zwarły sie we wtyczce przez co wyskakiwał błąd. po poprawieniu kontrolka sie pojawiła i utrzymuje prędkość. Teraz kwestia zmontowania na stałe wszystkiego
przebrnąłem przez temat i wydaje mi się, ze nie znalazłem odpowiedzi. otóż mam alfę z 2001r -> kostki brak, ale czujnik pedału gazu elektroniczny (stwierdzam po tym, że w FESie pokazuje procent i voltaż, słusznie? :P ), czujniki wciśnięcia sprzęgła i hamulca są. kontrolki brak. natomiast niepokoi mnie, że od pedału hamulca odchodzą tylko 2 kable, nie 4. i co z tym fantem zrobić? bez tego tempomat chyba nie będzie działał poprawnie?
Witam
No i niestety okazuje się, że jak poprawiłem kabelki by wszystko poskładać znów nie działa.
kable podłączyłem według schematu z obrazka.
Sprawdzałem manetkę i jako sygnał 53 uznałem ten co zawsze ma połączenie z +/- i res.
+12 podaje do pokrętła on off który dalej przekazuje na pin 53 w komp.
Czy wszystko dobrze jest podłączone?
mam jeszcze tylko pytanie co to jest pomiędzy manetką a bezpiecznikiem? oznaczone jako e7015.
I pytanie jeszcze jedno czy moge podłączyć bezpośrednio 12V przez mały bezpiecznik pod pin 53 w celu sprawdzenia czy kontrolka od tempomatu sie nie załączy?
W tym momencie FES pokazuje że komp reaguje na zmiany manetki jak przełąćznik dam na ON jednak wskaźnik położenia przełąćznika on/off w FES nie zmienia się i ciągle jest off.
http://img687.imageshack.us/img687/7264/58830428.jpg
a może pin 3 do masy musi iść a nie 12V?
@xmajk.. W urządzeniach elektronicznych raczej nie powinniśmy zgadywać ...
Pin 3 to napięcie dodatnie które dochodzi do tempomatu po przekręceniu kluczyka.
- - - Updated - - -
Maksymalna wielkość bezpiecznika do testowania to 25mA.
hmm to w takim razie nie wiem czemu nie chce działać. skoro wszystko jest zgodnie ze schematem podłączone.dziwne.
Miernik w rękę i sprawdź czy fizycznie działają przełączniki (rozumiem że działały kiedyś?). Później posprawdzaj napięcia na ECU podczas naduszania odpowiednich przycisków w ten sposób najszybciej i najpewniej znajdziesz przyczynę jeżeli jest ona związana z podłączeniem bądź z fizycznym działaniem.
eLern mówi dużo mądrych rzeczy:
- - - Updated - - -Cytat:
The Cruise Control is automatically deactivated if:
- acceleration higher than the set limit occurs (e.g. a rapid descent);
- deceleration higher than the sest limit occurs: the gear selector lever is used without the clutch.
However, the system switches off automatically when the signals used by the Cruise software are incorrect because they are attributable to faults in the components;
- vehicle speed sensor;
- accelerator pedal potentiometer;
- plausibility of brake/stop lights switches;
- plausibility of clutch switch;
- lever position on automatic transmissions;
- plausibility of Cruise switch and Resume button;
- plausibility of Cruise switch and (+) (-) buttons;
The Cruise Control system is also deactivated in all cases where errors occur on components which impair engine operation, such as:
- engine management control unit;
- engine rpm sensor;
- electronic throttle body actuators/sensors (petrol engines);
- engine load meter (petrol engines);
- coils (petrol engines);
- fuel injectors;
- high-pressure system components (diesel engines);
5580A Cruise Control System ;)
- - - Updated - - -
I jeszcze to :
Cytat:
The Cruise Control is deactivated by the user by:
- turning the ring switch to the OFF position
- switching off the engine;
- operating the brake or clutch pedal (in these cases the last speed reached remains memorised, and can be recalled by pressing the Resume button).
- vehicle speed below the permitted minimum (about 30 km/h) or above the permitted maximum;
- operating the gear lever without using the clutch: the engine rpm and the vehicle speed will not be consistent; in all these cases, pressing the Resume button re-activates the system.
- operating the accelerator with Cruise Control active: by pressing the accelerator (e.g. for overtaking) the Cruise Control permits a temporary increase in the car speed because it is temporarily deactivated, but as soon as the action on the accelerator pedal ceases, the system reactivates the memorised speed setting.
Dzięki. działało przez chwilę. Powiedz mi tylko skąd wziąć masę przy komputerze w celu sprawdzenia napięcia?
Przełączając przyciski widać, że jest połączenie między stykami np gdy daje plus lub minus czy res, on.
Na pewno błąd jakiś związany jest z manetką gdyż wyskakuje błąd p1565 gdy dłużej przytrzymam któryś z przycisków poza ON.(być może zbyt niskie napięcie np czy coś)
Masa powinna być "wszędzie" jeżeli się nie mylę (widoczne elementy metalowe). Z elektroniką samochodową dopiero zaczynam ;)
Jaki silnik ?
1.9 8v 115KM teoretycznie powinna być wszędzie dokładnie ale niestety nie zawsze tak jest :)
Załącznik 76295
Nie umiem skopiować większego z elerna. Zobacz czy masz takie złącze. Piny 1,2,3 to masa. Sprawdź dla pewności.
ok dzięki wielkie. Wieczorem po pracy sprawdzę jeszcze raz.
- - - Updated - - -
pomierzylem i prąd dochodzi . Jednak kable stawiały zbyt duży opór. użyłem cieniutkich od skrętki i wszystko ładnie póki co działa.
bo podanie napięcia daje wykrycie włączenia tempomatu, na tempomacie masz jeszcze + i - do ustawienia prędkości - dopiero wtedy prądkość się utrzymuje.
Niech ktoż zrobi manuala w Zrób to Sam. Chętnie zamontowałbym takie coś w swojej niuni.