jeśli chodzi o zestawienie tych dwóch silników to rzeczywiście 150 KM jest o wiele trafniejszym wyborem
Printable View
miałem okazję pojeździć zarówno 1.9-120 jak i 150 i muszę przyznać, że wersja 120 jest porażką w ciężkiej 159 (szczególnie kombi). Musiałem naprawdę depnąć, żeby to jakoś jechało i skończyło się na tym, że spaliła więcej niż mocniejsza odmiana
Panowie a jak to jest z chipowaniem i wywaleniem EGR i DPF? Czy wtedy wersja 8v jeździ tak jak 16v? Czy ta moc (ok. 160KM) jest tylko na papierze?
Nie wiem jak jest po wywaleniu DPF, wycisnąć da się więcej. Ale u mnie wersja 120 po sofcie u Cinka ma 156 km i 320 NM. Czuć sporą różnicę, na pewno nie tylko na wykresie ;) Nie mam porównania z 16 v przed softem. U mnie DPF działa bez żadnych problemów więc pozostał tam gdzie był. Głownie lata na trasach i wyprzedzać jest o wiele przyjemniej.
Panowie tak czytam i czytam bo mam zamiar kupic alfe, tylko zastanawiam sie nad tym silnikiem czy rzeczywiscie lepiej bedzie wziasc 120km + chip i wywalic egr + dpf? Generalnie malo jezdze w trasie, czasami sie zdarza, wiec wiem ze dpf tutaj by slabo wyszedl.. czy jest moze juz jakis model bez dpf?
czipowanie silnika wpłynie ci na jego szybsze zużycie, niezależnie od tego, co piszą tutaj zwolennicy czipów. To zawsze jest wyciskaniem więcej z mniej, tak to można ująć. Nigdy nie dzieje się to bez skutków.
Kup 150 KM i nie kombinuj. Pytanie za ile możesz usunąć DPF, pamiętaj że muszą być emulatory itd. Czy aby nie jest to koszt w okolicy 2 tysięcy? wie ktoś?
emulatory w 159 są zbędne. Robi się wszystko w oprogramowaniu.
czyli kosztowo ile to wyniesc moze?
Usunięcie DPF to koszt około 1000zł, zależnie od fachowca mogą się te koszty delikatnie różnić.
Ja w Krakowie miałem usunięty DPF za 1000 + 500 dopłaty za chipa.
Można też usunąć programowo za 300 zł :) Np. u kolegi @sdero. Czasem padają takie kwoty, że masakra- skąd te szalone rozbieżności ?
Witam a czy wywalenie tych klap kolektora w 16v,nie ma wpływu potem na jakies awarie?
Dodano po 2 minutes:
Wogule jest ktos na forum co zakładał chipa w 8v i morze napisać czy nie zacZelo sie auto potem mu psuć
Rozumiem. A ile chip cie kosztował ? I powiedz czuć teraz że autko ma wiecej koni? Bo jescze jedno mnie zastanawia czy takie konie dodawane elektronicznie to całkiem co innego niz w takiej 16v fabryczne ?,czy tak samo je podnoszą w fabryce elektronicznie i to jedno i to samo?czy to poprostu takie oszustwo i zarazem zylowanie silnika ktory do tego sie nie nadaje i prędzej czy pozniej beda kłopoty?
Czy te dwa silniki 120 , i 150 koni dzieli tylko jedna awaria ? Tych klap kolektora czy poprostu 150 konna wersja ma wiecej tych bolączek
Osobiście nie widzę różnic w awaryjności oprócz klap. Usterki są podobne bo osprzęt jest praktycznie ten sam.
Cześć,
Rozglądam się za alfą 159, rozważam przede wszystkim silniki 1.9 8V i 16V. Spotkałem się z opinią, że wersja 120 KM ma znacznie lepszą kulturę pracy od 150 KM (mocniejsza to większy "klekot"). Prawda to? Ma ktoś z Was koledzy porównanie?
Witam, posiadałem przez 2 lata VW Passata 1,9 tdi 130 hp 2001r. Potem po namowie przez szwagra mechanika nabyłem Alfe 156 1,9 jtd 110 hp 2001r. ( bez przekonania, byłem przeciwnikiem belli, słynącej z awaryjności) po pierwszej przejażdżce, zdziwienie " tylko 110hp nie możliwe to ma z 140!!!" jeździłem tym autem przez 3 lata, po roku postanowiłem się pobawić, wywaliłem mały ic, zamontowałem 2 razy większy czołowo, doloty z nierdzewki + nowa mapa 143 hp i 341 Nm.
Alfka przy 110 km była żwawsza od 130 konnego passata, a po modyfikacjach to nie ma czego porównywać. Twardy klekot 1,9 tdi , nigdy nie dorówna miękkiej pracy 1,9 jtd. :)
Dodam byłem fanem, i uznawałem tylko VW, ale po zakupie opisanej Alfki wszystko się zmieniło
panowie Planuję zakup 159tki 1.9 jtdm 16v 150 km jest ona z 2006 roku ma przejechane 250tys km. moje Pytanie brzmi z jakimi wymianami się liczyc , na co patrzeć i jak będzie z tym kolektorem czy naprawdę jest to tak awaryjna rzecz? czy mam szukac innej Bo ta jest w dobrej cenie . proszę o pomoc
masz milion odpowiedzi na forum chlopie
poszukaj a znajdziesz
przepraszam znalazłem juz temat dzięki
co lepsze? najpierw powinno być pytanie do czego? jeżeli ma to być samochód do przejazdu z domu do pracy przez miasto i z powrotem to z całym szacunkiem te 120 wystarczy zwłaszcza przez nasze ciągle zakorkowane na jeżone fotoradarami miasta, inaczej jest poza miastem ale tam znowu ,fotoradary, ograniczenia i oczywiście nieoznakowany radiowóz to na zdrowy rozsadek nikt raczej tych koni w pełni nie wykorzysta to po co tyle tych koni? Ja swoje 136 na piątym biegu uzyskałem może ze dwa razy przez pięć lat posiadania alfy.
Kultura pracy, ktoś tam wcześniej napisał że HDI lepsze od JTD, tak się składa że mam jedno i drugie i jakoś różnicy nie widzę. Poza jedną, HDI strasznie hałasuje.
przyjemność z jazdy większa przy większej mocy
bierz 150 KM
Witam, kolega posiada 156 2,4 jtd z 2004r. jeździ tym już ponad 2 lata i jest zadowolony, a robi rocznie 30 tys. km.
Auto ma już przelatane 320 tys. km i nie słyszałem u niego o jakiś awariach, wiadomo spalanie większe od 1,9 o jakieś 1,5-2 litry, ale i frajda większa (175hp). Jak spore trasy robisz to bierz 2,4 200 hp, a jak do jazdy po mieście to ja bym diesla nie brał, bo go tylko zajeździsz( filtr dpf, egr, turbina), ale jak już to 120hp i nową mape wgrać na 150-160hp.
kolektor ze 156 140koni podejdzie bez problemu i nic spawac nietrzeba rozumie?
Jaki jest koszt usunięcia klap wirowych oraz wymiany łożysk w slrzyni biegów? Ile takie łożyska wytrzymują? Ponoć wszystkie 150 konne Alfy 159 mają z tym problem.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Pasuje zarówno ten z 1.9 JTDm i 2.4, czy tylko 2.4?
Nie wiem, gdzieś chyba rzuciło mi się w oczy taki tekst, nie znam się. No ale jak tak pomyślę, to faktycznie :D
Nie wiedziałem w sumie, że kolektor z 156 pasuje do 159
W kolektorach aluminiowych jak nie ma przedmuchów na ośkach, to aby pozbyć się problemu wystarczy wyłączyć programowo klapy pozostawiając je w pozycji otwartej. W plastikach niestety trzeba demontować i fizycznie usuwać to ustrojstwo, bo po prostu się urywają.
Kolektor ze 156 1.9 16V 140km pasuje P&P do 159 1.9 16V 150km. Jedyna różnica to brak klap. Sam mam u siebie taki założony. W 2.4 jest analogicznie - kolektor z 6'tki 20V pasuje do 9'tki.
Czyli kupując 150 konną trzeba liczyć się w każdej z kombinacjami z kolektorem i wymianą łożysk w skrzyni.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka