Ja kupowalem tutaj http://autosklep24.pl/product_info.php/products_id/802 napisz do nich i doradza czy ten bedzie odpowiedni...
Printable View
Ja kupowalem tutaj http://autosklep24.pl/product_info.php/products_id/802 napisz do nich i doradza czy ten bedzie odpowiedni...
na termostacie jest wybita temp pełnego otwarcia a nie początek otwarcia, i tak jak jest napisane w pierwszym poście że początek otwarcia może być przy tych 83* a pełne jest przy 88*
jesli ktos moze mi pomoc w doborze termostatu bylbym wdzieczny.
moj VIN: ZAR 93200001381838
do Maciek156: gdzie widziales w katalogu MERA termostaty do jtd??? bo ja sciagnalem katalog i ich oferta do alfy to modele: 33, Alfasud i Arna.
Tu są temperatury otwarcia termostatów:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2009/05/13.jpg
A do JTD najlepszy jest termostat BEHRa - to oczywiście jest oryginał. ORYGINALNY fabryczny termostat montowany w AR 156 1,9 16v miał numer 55189843. fiat w 2006roku wprowadził modyfikację termostatów i obecnie oferowany do tych silników termostat (zamiennik również firmy BEHR) ma nr 55202883.
55189843 zastąpiony 02-2006 na 55202883
A do Ts,a 2.0 jaki byście polecili?
pytanie dla wtajemniczonych ktorzy wymieniali w swoich jtd:
czy jest jakas tansza alternatywa dla BEHRA za ponad 300zł do 1,9 jtd 16V ???
+ 60-70zł za nowy czujnik (bo Vernet jest sprzedawany bez czujnika) daje kwotę 310-320zł
I często będzie miał taką samą temperaturę jak przed wymianą
ja mam tak ze ile bym nie przejechal wskazuje zawsze 55* a waz idacy z termostatu do chlodnicy jest cieply.
ostatnio po przejechaniu 70km w temperaturze +10 stopni pokazywalo
55-60*
Ale taki Vernet to wydatek 210zł + czujnik EPS 53zł. Zatem koszta można ciąć ;)
---------- Post dodany o godzinie 14:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:47 ----------
Jeśli wąż ten nagrzewa się równomiernie wraz ze wzrostem temperatury silnika, to oznacza, że termostat masz do wymiany
Ale generalnie termostaty do M-jetów są droższe
http://autosklep24.pl/product_info.php/products_id/802
potwierdzam, zadzwoniłem do sklepu i przysłali mi oryginalny termostat behra z uszczelką czujnikiem 302 zł z przesyłką.... wymieniałem go wczoraj sam prawie 4 godziny (wieczorem w garażu) ;) ale teraz chłodnica jest zimna... jak złapie odpowiednia temperaturę puszcza obieg na chłodnicę...a później zamyka... wole dołożyć te 50 zł i mieć spokojną głowę że auto i zima i gorącym latem będzie mieć odpowiednie warunki pracy :)
macie racje tez zamowie tego BEHRA, 50zł wiecej to nie majatek tylko ostatnio mi sie wysypalo tyle wydatkow na ta kaprysna wloszke ze bylem juz wkur... i zdesperowany
Mnie też czeka wymiana tylko czasu brak i czytałem własnie procedurę wyjmowania w elern jest troche do rozkręcania :)
Jest mały problem. Behr którego kupilem ma czujnik temperatury na dwa piny, tymczasem w samochodzie wtyczka jest cztero-pinowa. Zatem z czujnika nie będę się cieszył :( Pozostaje przełożenie ze starego termostatu.
A to nowość a zarazem zagadka ?
Po prostu kolego kupiłeś termostat nie przewidziany do twojego silnika stad tez inny czujnik.
Rzeczywiście.
Model silnika się zgadza (839 A6.000 140 KM) ale model samochodu już nie. Nie wiem jak patrzyłem ale kupiłem do Alfy 166 zamiast 156. Mam nadzieję, że poza innym czujnikiem wszystko będzie grało.
u mnie chyba bedzie zmiana planu i zaryzykuje, bo w moim sklepie motoryzacyjnym maja jednego verneta na stanie i sprzedawca chce przewietrzyc magazyn przed inwentura i zaoferowal mi go za 170zł...
teraz mam dylemat.
z tego co wyczytalem to rura od termostatu ma byc zimna?? ja u siebie mam ciepla nawet gorąca po przejechaniu 50km czyli termostat do wymiany?temperatura na wskazniku kabinowym to 50-55 stopni.Na kompie nie sprawdzalem moze mi sie uda jutro zobaczyc.
Po 50km to nawet powinna być ciepła, bo termostat jak się otworzy to puszcza tamtędy (w duży obieg) płyn, a trudno żeby przez 50km silnik się nie zagrzał na tyle aby termostat się otworzył
Witam! Mam problem wymieniłem już 3 termostaty na serwisie bo twierdzili ze są padnięte przy ostatniej wymianie stwierdzili że mam padnięty zegar z temp. też wymieniłem (wczoraj) na oryginał Magneti Marelli no i auto powiedzmy że łapie temp 2 kreska troszkę może po wyżej miedzy 50 a 90 stopni( ogrzewanie wyłączone) włączam ogrzewanie momentalnie spada na 50 przejechałem 25 km i nic dalej to samo! Co to może być? potrafi to ktoś wytłumaczyć ? pozdro aha dodam że termostat jest oryginalny już 3 z kolei i kosztował mnóstwo kasy !
Krzysiek - a sprawdzałes z podpietym programem fes? lub jakims innym, bo te nasze wskazniki super dokładne to nie są. Czujnik temp. też został wymieniony?
3 razy termostat z czujnikiem teraz nowe zegary bo tak stwierdzili . jak wyłączysz ogrzewanie jest temp. 90 stopni jak włączę ogrzewanie 50 stopni! Wcześniej miałem 156 1.9 JTD wymieniłem termostat na Verneta i pięknie trzymała 90 stopni a tu czeski filmy. Dodam jeszcze że po przejechaniu tych 20 paru kilometrów rura między chłodnica a termostatem jest nadal zimna natomiast ta rura z prawej strony chłodnicy (czyli chyba powrót jest gorący) !
nagrzewnica dziala jak dodatkowa chlodnica, ostatnio przy wlaczonym ogrzewaniu w Pandzie silnik nie potrafil sie zagrzac, a jest to jednostka ktora naprawde bardzo szybko sie nagrzewa
co do termostatu to czesto wine ponosi czujnik temperatury, a nie sam termostat czy zegar, najlepiej sprawdzic co pokazuje komputer.
Majster masz może kompa? Jeśli tak to mogę wpaść się podłączyć? Ok działa jak chłodnica czyli ile mam przejechać żeby termostat puścił wodę na duży obieg 100km cały czas rura między termostatem a chłodnicą jest zmina czyli jest coś nie tak chyba że tak ma być nie wiem nie znam się dlatego pytam?!
U mnie termostat wymieniony na oryginał. Jest troche grzebania i trzeba mieć drobne, lecz silne dłonie, a najlepiej trzecią rękę. Inaczej samemu ciężko i dużo się przeklina. Pod komputer jeszcze nie podłączałem, lecz otwarcie termostatu nastąpiło, gdy kabinowy podchodził do 90.
no nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie bez najmniejszych problemów szło. zero siły, nic z tych rzeczy. Co zauważyłem po zdjęciu starego, to że był zamknięty, najwidoczniej otwierał się już przy minimalnej temperaturze jak ją dostał. Natomiast nowy termostat (oryginał) pozwala się szybko nagrzać silnikowi nawet przy -17 w nocy. Rano kiedy do pracy jechałem, około 5km i już około 60st. pokazywał wskaźnik, natomiast przy dłuższej jeździe po mieście, osiąga spokojnie 80st i czasem dochodzi do 90st. zachowuje się tak, jak w poprzedniej belli którą miałem:) czytaj: prawidłowo:D
Dobrze wszyscy macie rajce ale czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego ten głupi wskaźnik nie chce pokazywać 90 stopni nawet przy +4 stopniach na dworze? tylko cały czas wskazuje miedzy 50 a pierwszą kreską. W każdym innym aucie wskaźnik wskazuje 90 stopni a tu nie to o co chodzi. Termostat mam dobry napewno!! Więc co ? Tak jak kolega liked napisał silnik szybko się nagrzewa a wskazówka jak zabetonowana stoi na tej 50(czujnik też był wymieniany 3 razy z termostatem)
Krzysiek - a układ odpowietrzony masz?:)
90 st. C ciezko jest utrzymac ponieważ termostat otwiera sie na max przy 86-88st.C wiec przy dłuższej podróży powinna oscylowac w tej granicy.
Jesli chcesz moge Ci pożyczyc kabel na usb do laptopa/kompa, bo mam teraz dwa jeden zwykły tylko do silnika, a drugi na Abs, Airbag i Silnik + sterowniki (kable przetestowałem działają) + sciągniesz sobie z netu program fiatecuskan (sa różne wersje), dużo o tym programie znajdziesz na forum, bo teraz laptop na którym mam te wszystkie programy do diagnostyki poinstalowane został w Opolu u kuzyna, a pojade po niego dopiero po świetach.
Tak wiec jak chcesz kable z opisami isntalacji to moge Ci je pożyczyc i nawet podrzucic do ciebie po pracy.
Wszystko super Majster dzięki tylko są dwa problemy 1. nie mam laptopa(więc chyba poczekam na Twój) 2. jest taki że jestem w pracy ale mnie nie zastaniesz od 6 do 12:40. Po za tym będę miał auto na kompie w czwartek bo wczoraj padł mi ABS ESR ASR EBD błędy?:( mam już dość tego auta poprzednią miałem super do dziś gość z Syryni skacze pod niebo. nigdy więcej silnika 2.4 20V chociaż wrażenia są bezcenne w szczególności kiedy odstawiam te łyse pały z B.W i V. !!! A co do odpowietrzenia to otwiera się korek z wlewu płynu chłodzącego i puszcze się na maksa ogrzewanie dobrze pisze?
z tego jak ja zawsze robilem, to zalewalem, odpalalem i czekalem z odkreconym korkiem w zbiorniczku do chwili gdy termostat sie otwiera i puszcza wode na chlodnice. natomiast teraz czekalem tylko do okolo 70stopni, bo czasu nie bylo, i tez sie odpowietrzyl. natomiast zauwazylem odpowietrznik na listwie nad kolektorem wydechowym, ale nie korzystalem z niego.
a zaraz po wyjechaniu z garazu, i przejechaniu sie troche, temp. oscylowala w granicach 80st. czyli wszystko prawidlowo:)
po tym co piszesz, nie przekonuja mnie Twoje termostaty, zobacz jak temp osiagnie powiedzmy te 50st. czy weze po obu stronach chlodnicy sa letnie, tylko tak mozna ustalic czy to wina termostatu. jesli beda letnie po obu stronach przed osiagnieciem 80st na bank do wymiany bedzie. jeszcze raz sie powtorze, ze po wymianie w obecnej belli, jest identycznie jak mialem w poprzedniej. tamta byla 2,4 136KM
Tutaj w trzecim poście macie o odpowietrzaniu: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat...page=0&fpart=2