Ale fachowcy faktycznie można się wk..ć pewnie dlatego taka cena dobra. Ja też miałem się z nimi kontaktować w sprawie wysyłki piasty ale z tego co widzę trzeba czekać dalej.
Printable View
Ja pitole, dobrze, że nie zamawiałem, a też chciałem, a jakieś wieści coś gdzieś może się pojawić... Bo ja już za bardzo nie mogę czekać... Chyba się zdecyduje na oryginał...
Zgłosiłem to wczoraj do nich. Zachowali się ogólnie spoko (poza tym, że ktoś, kto pakował pudełko w ogóle się nie zastanawiał co pakuje). Dostałem dziś kilka telefonów, nie udało im się namierzyć innej piasty niż oryginał w cenie 960 zł (ciekawe czy też trzeba trzymać kciuki czy to będzie przednia czy tylna). Obiecali odezwać się za kilka dni jak uruchomią kilka swoich kontaktów, ale sprawa nie wygląda ciekawie jak nawet ASO ma problem ze zdobyciem piasty. Porażka.
Podzwoniłem do kilku większych hurtowni. W Intercars stwierdzili, że piast nie ma jeszcze dostępnych u producentów (SKF, FAG, Optimal, SNR). W Intervito (SNR) dostałem info, że piasty będą nie wcześniej niż 5 sierpnia...:girl_wacko:
Cytat:
Napisał Autosklep24
Niestety spełniają się moje przewidywania:
Od początku roku terminy są co chwile przekładane. A jak wygląda sprawa z dostępnością za granicą? Kilka miesięcy temu były części w Niemczech i Anglii. Cena była w okolicy 500-600 zł, ale w tych trudnych czasach może to nie jest wygórowana cena? Mnie szczęśliwie poratował swego czasu Tomek, ale on piast też już nie ma.
Panowie a coś takiego :
http://www.pezzidiricambio24.it/alfa...scinetto-ruota
Sierpień już mocno boli...
A ktoś jest zdecydowany zamawiać skądś zza granicy? Bo to już paranoja...
Można podobno zamówić oryginały w ASO, twierdzą, że mają je dostępne. Ale cena dość zaporowa.
Na szybko przetłumaczyłem zdanie napisane czerwoną czcionką przy ilości:
W przypadkach piast przednich SKF i FAG. Nie zdziwiłbym się, gdyby też ich nie mieli.Cytat:
Dostępność produktu jest ograniczona, prosimy o kontakt telefoniczny
Ale naszła mnie myśl, czy ASO zejdzie z ceny przy zakupie grupowym (o ile rzeczywiście mają te piasty). Jutro się przekonam ;)
poszukiwania w Niemczech chyba tez zakończa się dla mnie lipą :( pozostaje tylko używka ale czy to ma sens? Co do ASO to jest tak dzwonie mówią że maja a za chwilkę że jednak trzeba poczekać bo musza zamówić a w Koszalinie pani powiedziała że Fiat Polska czeka na dostawe mowa tu o oryginałach więc jak ktoś ma namiar na ASO gdzie na 100% maja oryginał na przód to proszę o namiar biorę wszystko :)co myślicie o zakupie używanej ?
Mój znajomy kupił używaną i jeździ. Jeździ dopiero kilka tygodni, ale pewnie kilkadziesiąt tysięcy powinien przejeździć. Gdyby nie brak nowych części to pewnie nikt nie myślałby o takim rozwiązaniu, bo jest ono lekko delikatnie mówiąc nieracjonalne. Ale na bezrybiu i rak ryba. Gdybym nie trafił na ostatnią partię Optimali w Polsce to też miałbym już używaną piastę w aucie.
kupił sama piastę czy z cała zwrotnica bo widzę ze tak najczęściej sprzedają używki i jak możesz podaj namiary gdzie kupował?
WITAM,
TEŻ POSZUKUJĘ PIASTY I ZNALAZŁEM COŚ TAKIEGO;
http://www.magazyn.czesci24.pl/parts...-14106856.aspx
PODOBNO PASUJĘ DO SAMOCHODÓW PRZED I PO ZMIANOWYCH, CZY KTOŚ MA DOŚWIADCZENIE W TEMACIE JAKA JEST DOKŁADNIE RÓŻNICA ?
A może ktoś kto płynnie zna agielski w mowie zadzwoni tam i sprawdzi dostępność
http://www.mister-auto.co.uk/en/whee...10R160.31.html
a wtedy jakiś grupowy zakup ?
i jeszcze w PL ale cena boli
http://allegro.pl/lozysko-kola-piast...230062223.html
A czy ktoś sprawdzał czy piasta z np. Vectry C, Cromy albo Saaba 9-3 pasuje ?
nie pasuje :(
W Rufusie sprawdź. Ja do Stilo tam kupowałem i są w dobrych cenach. www.rufus.pl
Rufus czeka na piasty od połowy grudnia :)
No mi zostały dwa tygodnie, później bez odwołania coś muszę zmienić. A tak swoją drogą to na oryginał też się czeka?
Wg mojego ASO 2-3 dni.
Panowie co z tego że do Audi A8 czy R8 piasta kosztuje 300zł jak to są auta dla dziadów. Do królewskich alf 159 muszą kosztować 1000zł. Dziś dostałem inf od SNR że termin z maja przesunęły żabojady na lipiec.
Ja już na waszym miejscu postanowiłbym kupić jakąś używkę z pewnego źródła , ale jak to się popularnie mówi róbta co chceta ;) :D
Z używką jest tak, że nawet jak założysz i będzie OK, nie masz pewności, że za tydzień nie zacznie wyć. A wtedy na takim szrocie nikt Ci zwrotu nie przyjmie... Zobacz jakie są ceny używek na Allegro. Jak patrzę na ceny piast w hurtowniach z czasów jak były dostępne to różnica jest nieznaczna.
magil, dostałeś coś? Podobno nie ma w całej Polsce łożysk, liczba zakładów, klientów którzy zamówili to 228 szt., jutro dochodzi zamówienie na 50 szt., i termin oczekiwania w chwili obecnej to co najmniej 2 tygodnie ...
W jednym ASO mieli mieć, po czy sprawdzili no i nie ma... Więc ogólnie jest lipa, podobno ostatnio w partii nowych orginałów za skromne 1012 zł, przyszła połowa uszkodzona.
Jakaś porażka totalna z tymi piastami jak nawet w ASO są niedostępne... to do Jaguara części ściągając z USA czy Anglii (bo w Polsce były niedostępne) czekałem 1,5 tygodnia, max 2 tyg.... a tu brak dostępności już od kilku miesięcy... mam nadzieje że w najbliższym czasie ten problem mnie nie dotknie... a oprócz braku tych piast, są jeszcze problemy z dostepnością jakichś innych części do AR159 ???
Kilka dni temu kolega Markos7 podal taki linkhttp://www.mister-auto.co.uk/en/wheel-bearing/snr-r160-31_g654_a110R160.31.html. Wydaje mi się, ze ta firma jest dosyc dziwna. Po pierwsze, nie można sie do nich dodzwonic czy to w Anglii czy Niemczech, po drugie mają sporo bardzo nieciekawych komentarzy na forach niemieckich, zreszta w Polsce tez. Owszem udalo mi sie skontaktowac z niemieckim oddzialem, ale nie dostalem 100% odpowiedzi, ze łożysko jest dostępne i ze mam wpisac w formularzu wyszukiwarki na ich stronie dane mojego auta a wtedy się dowiem czy część jest czy jej nie ma. Lozysko SKF oczywiście na stronie jest, ale ja bym jednak nie zaryzykowal, a cena jest przystępna ok 112 Euro.
Pozdrawiam
Próbowałem u nich kupic na czeskiej stronie. Lozysko bylo dostępne, zapytałem czy na pewno jest na stanie - potwierdzili. Po dokonaniu zakupu okazało sie, ze piasty jednak nie ma... Na zwrot kasy czekałem ponad tydzień (wracala z Francji). Nie polecam...
Jak tak czytam to mam nadzieje że u mnie nie będzie potrzeba wymiany.
Pytajcie dokładnie o oznaczenia producenta na łożysku/pudełku... Wiele hurtowni wciska tylne zamiast przednich, bo tak im ich bazy danych zamienników podpowiadają. I wszyscy mają taki sam problem ze zrozumieniem o co chodzi ;]
Najłatwiej, przednia piasta (jednocześnie również tylna do Q4 - tam wszystkie piasty są identyczne, bo napęd jest na cztery koła) posiada frez - na półoś. Tylna tego frezu nie posiada, jest nieprzelotowa.
misterauto w istocie jest 'dziwne' odpowiedzieli mi na maila po tygodniu że ich strona nie działa :), ale namierzyłem jeszcze inne np. http://www.onlinecarparts.co.uk/snr-1928889.html gdzie jest telefon.
Właśnie jestem w trakcie zamawiania przez kolegę w UK. Są też w DE - około 550 - 600 zeta wyjdzie z przesyłką.
Np. http://www.autoteile-supermarkt.de/i...i6kgp2ssodad77
W DE to się nazywa Radlager albo Radlagersatz - to pomoże w przeszukiwaniu niemieckich stron
Czy ktoś wie na 100% które piasty do którego rocznika auta ? R160.33 i R160.31 ... czym sie różnią?
W ePer do jednego auta są dwa numery przedmiotu - jeden to piasta (oczywiście w opakowaniu ze śrubami mocującymi), drugi to piasta z nakrętką mocującą (półoś). Podejrzewam, że tak jest w przypadku R160.31 i R160.33. Nie było piast przed/pozmianowych.
Dodano po 3 minutes:
Założę się, że ich tam nie ma. Ale skrobnę do nich maila. Na stronie motointegratora też jest opcja zamówienia produktu, ale kontaktowałem się z nimi w poniedziałek i niestety piasty żadnego producenta nie są na chwilę obecną dostępne i nie wiadomo kiedy będą.
Dodano po 2 minutes:
Chociaż wg właśnie SNR są różnice w latach produkcji piast. Ale FAG i SKF ma po jednym modelu, niezależnie od rocznika. W moim przypadku ASO dobrało R160.33, rocznik auta to końcówka 2006.
na jebaju UK wczoraj widziałem do kupienia
nie było info o braku
Zapewne widziałeś tylne piasty. Tych jest pod dostatkiem...
W dodatku na Ebay ceny są takie, że w PL oryginał za to wyjdzie.
przód na 100%
cenowo wyszło ok 100zl maks drożej niż w PL
Nie masz racji, pisałem o tym w poście #99
i późniejszy post:
Hmn. Wychodzi około 1075 zł z przesyłką. Jeśli faktycznie w ASO nie ma tych piast to może jest to jakaś alternatywa. Ale czy na pewno nie ma tych piast w ASO?
No niby jest lista oczekujących, ja wpłaciłem zaliczkę i nie wiadomo, kiedy jak i czy w ogóle dojedzie ...
Aha, czyli konieczność rzeźbienia zachodzi tylko w przypadku SNR?
Jeśli chodzi o podwójne numery w ePer, to mam rację :)
Bo długich bojach zamojskie ASO obiecało mi sprowadzić oryginał po cenie "hurtowej".
Jaką cenę piasty obiecali? I jaki producent?
Dowiedziałem się, że FAG i SKF wznowiły produkcję. Podobno pierwsza partia poszła w Europę, ale rozeszły się jak ciepłe bułeczki. I ciekawe w jakich cenach.
W tamtym tygodniu dzwoniłem do kilku ASO i w każdym twierdzili, że mają dostępne oryginały w kwocie poniżej 1000.
Na pewno jest tak, że w ePerze pojawia się jeden numer z poniższych (a nie oba naraz):
1. 50702890 (to samo co 50706067)
2. 50707555
i wskazuje on odpowiednio piastę SNR:
1. R160.31
2. R160.33
Widać to np. tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/atta...140501_001.jpg
Nie miałem w rękach tych piast, na obrazkach wyglądają bardzo podobnie. Obie mają po 4 śruby w zestawie i jedną nakrętkę.
Skoro ASO ma dostępne to nie ma jeszcze takiej tragedii.Cytat:
W tamtym tygodniu dzwoniłem do kilku ASO i w każdym twierdzili, że mają dostępne oryginały w kwocie poniżej 1000.