Panowie co z tego że do Audi A8 czy R8 piasta kosztuje 300zł jak to są auta dla dziadów. Do królewskich alf 159 muszą kosztować 1000zł. Dziś dostałem inf od SNR że termin z maja przesunęły żabojady na lipiec.
Panowie co z tego że do Audi A8 czy R8 piasta kosztuje 300zł jak to są auta dla dziadów. Do królewskich alf 159 muszą kosztować 1000zł. Dziś dostałem inf od SNR że termin z maja przesunęły żabojady na lipiec.
Ja już na waszym miejscu postanowiłbym kupić jakąś używkę z pewnego źródła , ale jak to się popularnie mówi róbta co chceta![]()
![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Z używką jest tak, że nawet jak założysz i będzie OK, nie masz pewności, że za tydzień nie zacznie wyć. A wtedy na takim szrocie nikt Ci zwrotu nie przyjmie... Zobacz jakie są ceny używek na Allegro. Jak patrzę na ceny piast w hurtowniach z czasów jak były dostępne to różnica jest nieznaczna.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
magil, dostałeś coś? Podobno nie ma w całej Polsce łożysk, liczba zakładów, klientów którzy zamówili to 228 szt., jutro dochodzi zamówienie na 50 szt., i termin oczekiwania w chwili obecnej to co najmniej 2 tygodnie ...
W jednym ASO mieli mieć, po czy sprawdzili no i nie ma... Więc ogólnie jest lipa, podobno ostatnio w partii nowych orginałów za skromne 1012 zł, przyszła połowa uszkodzona.
Jakaś porażka totalna z tymi piastami jak nawet w ASO są niedostępne... to do Jaguara części ściągając z USA czy Anglii (bo w Polsce były niedostępne) czekałem 1,5 tygodnia, max 2 tyg.... a tu brak dostępności już od kilku miesięcy... mam nadzieje że w najbliższym czasie ten problem mnie nie dotknie... a oprócz braku tych piast, są jeszcze problemy z dostepnością jakichś innych części do AR159 ???
Ostatnio edytowane przez Artek123 ; 20-05-2014 o 16:19
Kilka dni temu kolega Markos7 podal taki linkhttp://www.mister-auto.co.uk/en/wheel-bearing/snr-r160-31_g654_a110R160.31.html. Wydaje mi się, ze ta firma jest dosyc dziwna. Po pierwsze, nie można sie do nich dodzwonic czy to w Anglii czy Niemczech, po drugie mają sporo bardzo nieciekawych komentarzy na forach niemieckich, zreszta w Polsce tez. Owszem udalo mi sie skontaktowac z niemieckim oddzialem, ale nie dostalem 100% odpowiedzi, ze łożysko jest dostępne i ze mam wpisac w formularzu wyszukiwarki na ich stronie dane mojego auta a wtedy się dowiem czy część jest czy jej nie ma. Lozysko SKF oczywiście na stronie jest, ale ja bym jednak nie zaryzykowal, a cena jest przystępna ok 112 Euro.
Pozdrawiam
Próbowałem u nich kupic na czeskiej stronie. Lozysko bylo dostępne, zapytałem czy na pewno jest na stanie - potwierdzili. Po dokonaniu zakupu okazało sie, ze piasty jednak nie ma... Na zwrot kasy czekałem ponad tydzień (wracala z Francji). Nie polecam...
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
Jak tak czytam to mam nadzieje że u mnie nie będzie potrzeba wymiany.
Pytajcie dokładnie o oznaczenia producenta na łożysku/pudełku... Wiele hurtowni wciska tylne zamiast przednich, bo tak im ich bazy danych zamienników podpowiadają. I wszyscy mają taki sam problem ze zrozumieniem o co chodzi ;]
Najłatwiej, przednia piasta (jednocześnie również tylna do Q4 - tam wszystkie piasty są identyczne, bo napęd jest na cztery koła) posiada frez - na półoś. Tylna tego frezu nie posiada, jest nieprzelotowa.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10