Ja nie kupowałem sam. Wymieniał mi mechanik i on kupował, mówił że cena właśnie około 160.
Printable View
Ja nie kupowałem sam. Wymieniał mi mechanik i on kupował, mówił że cena właśnie około 160.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to znalazłem dolne wahacze w cenie 1050zł => http://www.fiat-lancia-alfa.pl/category/159-zawieszenie. Wahacze są dostępne od ręki, to prawie o 100zł taniej jak na https://www.fiat-autoparts.com/
..a żeby nie było w żaden sposób nie jestem powiązany ze sprzedającym:D
Wg opisu na stronie to oryginał - dostawca FAP.
a dolny wahacz może stukać ? bo "tapczana" nie słyszę tylko stuk
a dlaczego by nie mogl.Jedz i sprawdz
Witam. Odnośnie zawieszenia z przodu to polecam wahacze Sidem. Przerobiłem trochę tych wahaczy i powiem że Sidem wypada lepiej niż lenfonder. Za cały zestaw po upustach zapłaciłem 1600zł (dolny prawy i lewy, górny tak samo). Może robią też tuleje. Ja kupuje wahacze w sieci inter team bo tam zawsze mają.
A jakie przebiegi zrobiłeś na tych wachaczach w AR 159?
W swojej mam je od jakiś 10 miesięcy i żadnych śladów zużycia. Trochę na nich zrobiłem bo zaraz po wymianie wyjechałem z rodzinką do bułgari jakieś 1900 km w jedną. To masz już jakieś 4000km. Myślę że do teraz zrobiłem jakieś 12000km. Jeszcz nie miałem żadnej reklamacji na wahacze z sidem co nie mogę powiedzieć o trw czy nawet lemfonder. A montuję je w większości aut. Dodam że znajomy co robi większe przebiegi i to po polskich drogach nawet 3 krotnie więcej też ma te same wahacze i jeszcze nie narzeka.
Ale masakra. Byłem dziś na stacji diagnostycznej. I tak: nowy dolny wahacz TRW, wymieniany w styczniu - elegancko. Zrobione ok 15 000 i wszystko sztywne jak trzeba (górny też). Tylna tuleja drugiego dolnego wahacza wymieniona w tym samym czasie, również TRW. I gówno! Diagnosta zaprosił mnie pod auto. Ta tuleja, mimo że nie nosi żadnych śladów zużycia, pracuje nazbyt swobodnie. To jedyne rozsądne wytłumaczenie dlaczego ściąga lekko auto przy prędkościach autostradowych. Będę reklamował.
A powiedzcie mi panowie czy wahacz dolny pasuje od wersji po lifcie do przedliftowej? Podobno przy górnym wahaczu jest różnica a jak jest z dolnym?
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Dolny się niczym nie różni, jak chcesz mam dobre regenerowane za korzystną cene.
Jasio wyslalem ci wiadomosc na pw
te tuleje będą pasować do wahacza vema ?
Tak sobie myślę że skoro wahacze w 159 wytrzymuja okolo 150 tys. Ja wymieniłem przy 168 tys. i miałem oryginalny wahacz z 2006r. To przebieg mogę uznać za realny?
Dolny czy górny?
Dolny i górny
Sandacza, ja górne wymieniałem przy 220 tyś i tez były ori. Ja bym się tym nie sugerował. Wszystko zależy od dróg po jakich jeżdżą. Jak autostrady to i 300 wytrzyma. Jak polskie autostrady to i tak będzie ok jak do 80 tyś dociagną:-)
Witam Panowie,
Mam do wymiany wahacz górny prawy i pytanie do Was czy wiecie jaka jest róznica pomiędzy wahaczem z roku 2007 do czerwca a od lipca bo ponoć była zmiana tylko nikt nie wie jaka :P..czy ktoś juz obadał ten temat?..Pomocy bo muszę szybko zamówić :(
Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi!!
Zmiana w grubosci sworznia. Przed liftem i po. Po vinie w eperze znajdziesz wlasciwy.
Dzięki kolego oczywiście masz rację i juz ogarnałem sprawę ;)
Pozdrawiam
Czy używa ktoś wahacze dolne marki SRL lub QAP? Można je kupic na allegro za 300zł szt.
Biorąc pod uwagę że org. można kupić za 500-550zł to chyba bym nie ryzykował. Zwłaszcza że ewentualny montaż / demontaż do wysłania na gwarancję też kosztuje.
czy ktoś miał problemy z tulejkami fasta ? bo u mnie "strzelają" po wymianie,
pewnie mechanicy coś schrzanili ale znając życie nie przyznają się
ja mialem i wymienilem na gwarancji.skrzypialy i trzeszczaly jak nie powiem co.Ludzie sie ogladali na ulicy co za zlom jedzie
a po jakim przebiegu ? bo ja po kilkuset metrach pierwszy raz usłyszałem jakiś stuk
tylko wiesz co u mnie to byly gorne wahacze.Teraz zauwazylem, ze napisalem w temacie o dolnym
Dodano po 2 minutes:
ja tez od razu po zalozeniu gornych wahaczy, a dokladniej po zrobieniu geometrii czyli jakies 30 minut po wymianie zauwazylem, ze cos skrzypi ale myslalem, ze sie ulozy i bedzie glanc jednak wszystko nasilalo sie z dnia na dzien az po jakis 8 miesiacach pojechalem do Tomka_KRK i wymienil mi na gwarancji.
u mnie "strzela", przy kręceniu kierownicą na postoju dotykając wahacza czuć że coś przeskakuje
znowu nie przyoszczędziłem, chyba kupie mooga tą dużą tuleje bo mi ją wskazali na stacji, a narazie wstyd jeździć bo się ludzie oglądają :D
polecam trw, w porównaniu do fastów i innych chwastów ogólnie wytrzymują dużo więcej
Witam
Właśnie jestem po wymianie zawieszenia przedniego. Górne wahacze jak i dolne zamontowane zostały z firmy RTS która dała 3 lata gwarancjii. Cena górnego wahacza 200 zł dolny 520 zł. Przejechałem dopiero 10 tyś km i jak narazie jest ok.
panowie a czy ta stukająca tuleja może być powodem:
1. lekkie drgania kierownicy i całej budy 100 km/h - 120 kim/h , jakby niewyważone koła? i teraz sam nie wiem bo dwa dni przed oddaniem do warsztatu na operacje (dwumas, maglownica regenerowana, tuleje, poduszki, półosie używki) kupiłem nowe opony, zrobiłem na nich 50 km i nic nie poczułem a teraz to
2. drgania przy przyspieszaniu na pierwszym i drugim biegu, objaw występuje rzadko ale kilka razy wyczułem ?
a może powód to trefne półosie albo geometria ?
walne post pod postem :D
czy może się wyrobić gniazdo wahacza czy fast nie trzyma parametrów? bo okazało się że tuleja (cukierek) sobie luźno latała tak, że można ją włożyć i wyciągnąć ręką
same problemy, został zamontowany stary "cukierek" ale teraz dużo gorzej się prowadzi, na każdej dziurze wyrywa kierownice
a drgania jak były tak są , myślę że winne są półosie, normalnie moja alfa wszystko musi mieć nówkę sztukę ori :/
a może winna geometria ?
a orientuje się ktoś czy są różne rozmiary tych tulei ?
panowie szukam i kombinuje bo szkoda mi wywalać te wahacze
i znalazłem na iparts.pl
Tuleja wahacza FEBI BILSTEIN 36162 Średnica zewnętrzna [mm]: 50
Tuleja wahacza SIDEM 835621 Średnica zewnętrzna [mm]: 48
jak myślicie pomyłka czy są różnice między tulejami?
dostałem odpowiedź, że pomyłka
Potrzebuję pomocy, ktoś tutaj pisał że sprzedaje/regeneruje wahacze, potrzebuję kontakt do tej osoby a nie mogę się doszukać :(