Ja również nie, tak się tylko zastanawiam.
Printable View
U mnie tak jak pisałem wymiana oleju + zapobiegawczo Ceramizer nie pomogła. Przez ten weekend gdy na dworze było +5 stopni i więcej dźwięku o którym mowa w temacie nie było. Irytujące to jest jak nie wiem :)
Ok 2.3l
No to mało bo mówili ze po 2.6do 2.7 przeszło
Ja niby mam 2.5
Proszę podawajcie dokładnie jaki olej lejecie
u mnie Tutela Matryx 75W85
Tu mam coś jeszcze do poczytania. Co prawda odnosi się do Opla, ale skrzynia ta sama. Teraz to i ja juz nic nie rozumiem, gość zaleca olej jeszcze rzadszy... Ech..
http://forum.skrzynie.com.pl/viewtopic.php?f=24&t=12
Ja mam wlane, zgodnie z sugestia gościa, który mi naprawiał skrzynię, półsyntetyk 75w90.
czyli tez gęstszy
Ja przerzucam olej w tym.lub przyszlym tyg najpozniej... niestety dopadla mnie ta przypadlosc kilka dni temu, nie w duzej czestotliwosci ale jednak, niedawno rowniez wymienialem komplet lozysk... po wymianie dam znac czy cos pomoze, zaleje 75w90...
A przed wymianą miales?
Zalecany Tutela Matryx przed i po wymianie jesli o olej chodzi... jesli chodzi o dzwieki to przed wymiana dzwiekow nie bylo.
Hehe czy przed wymianą miałeś to szuranie?
No wlasnie zrozumialem na opak;D ale juz poprawilem;D
No widzisz to tak u mnie. Tylko 6 łożysk robiłeś?
Same lozyska... mam nadzieje ze to jednak sprawa oleju i to rozwiaze problem, ale objaw sie zgadza, podczas podnoszenia temperatury zaszura kilka razy, pozniej cisza...
Czytając i gaworząc nad tym wszystkim, pozwolę sobie na podsumowanie. Podkreślam że nie jestem mechanikiem i nie znam się na tym, jest to tylko moja opinia. Winny jest poziom oleju! Trzeba zastosować się do zaleceń kolegi BelferMJZ. To jego słowa z innego wątku: " Mało oleju, brak ok. 200 ml robi spore zamieszanie w tej skrzyni. Z fabryki wyjeżdżają samochody z ilością oleju od 2,3 do 2,9 litra. Rozbieżność 0,6 litra a przy 2,5 litra wałki są w połowie zalane, jest to skrzynia rozbryzgowa, nadmiar (powyżej 2,9 z doświadczenia) oleju tak będzie wyrzucany przez odpowietrzenie przy wybieraku. Ja proponuje po wymianie pozostaje ok. 0.2 wlać 2,6 po naprawie wlać 2,8 litra korek wlewowy przy wybieraku !!! " Na moim przykładzie: zalałem 2.3 litra + 0.2 miałem = 2.5 litra. Olej jest gęstszy niż zalecany, a skrzynia jest rozbryzgowa, więc lepiej on się u mnie trzyma na górnym wałku. Ot i cała filozofia - skrzynia musi pływać:)
No i olej wymieniony... po jezdzie robnej objawow szurania nie ma... poczekam poki co na wieczor i jeszcze nizsza temperature zeby sie upewnic...
Jaki olej zalales? I ile?
75w90 syntetyk..
2,3 liczac to ze ok 200ml zostalo to wychodzi ze jest 2,5 na oko;p
Shell Syntrax. Akurat mialem po promocyjnej cenie a np castrola co za 100 jest 1L nie chcialem wlewac bo bym sie lekko wnerwil jakby to nic nie dalo;D
Nie udało mi się jeszcze zdiagnozować. Może komuś innemu się udało ?
dzisiaj wyciągnę trze raz skrzynię biegów dotychczas zmienione zostały cztery główne łożyska na dwóch wałkach, spróbuję wymienić jeszcze te na mechanizmie różnicowym i wałku sprzęgła. U ciebie też jest cisza na 5 i 6tym biegu?
Tak. Słyszalne to jest tylko na 2,3 i 4 biegu. Na 1, 5 i 6 cisza.
Czy komuś udało się coś na temat tego chrobotania/szurania? Bo do dziś mam ten problem i nie wiem co to może być. Łorzyska wymienione olej już 2 razy zmieniałem i dalej mam to samo
https://www.youtube.com/watch?v=9lMv063-f24
a co na to mechanicy mowia ?
Mi takie "szuranie" ustało po wymianie oleju w skrzyni... Może po prostu trzeba dolać więcej i będzie po problemie...
Jest pod korek wszystkie łożysk wymienili i skrzynia w stanie dobrym a chrobotanie dalej jest
wymieniłem wszystkie łożyska jakie istnieją w tej skrzyni, dwumasę, sprzęgło i wyprzęgnik, a problem szurania dalej jest. Sam już nie wiem co mogę jeszcze zrobić. Chyba już jestem bezsilny
A jadąc na luzie ci szura ? u mnie ostatnimi czasy na luzie też to słychać. Generalnie strasznie upierdliwa przypadłość- nikt nie wie czym to jest spowodowane :)
na luzie to juz nawet nie pamietam. Wiem na pewno, ze jak wcisne sprzeglo to dalej szura. Przestaje jak dodam gazu i zlapie obroty powyzej 2300 tak mniej wiecej. Upierdliwe a najgorsze jest to, ze nie wiadomo co to jest i czy powoli nie rozwala czegoś w aucie dalej
Wysłane z Sony Xperia
Dolałem 300ml oleju do skrzyni i jak na razie jest cisza już drugi dzień, oby tak zostało :)
Koledzy, szurało mi co jakiś czas przy niskich temperaturach, ostatnio przy 17 stopniach znowu zaczęło szurać ;/
Udało się komuś zidentyfikować co jest przyczyną tego zjawiska ?