That's true :-)
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Printable View
That's true :-)
również przerabiałem klamkę i zamienniki pasują
Przyszla pora na mnie. Nie udalo mi się wyjąć klamki, moze ktos mi poradzi jak to zrobić? Nawet po wyciągnięciu szyby nie udalo mi się...
Zamowilem zawias, ktory okazał się zły. Otwór na śrube jest pod kątem, a u mnie byl prosto. Z tego co widzę tu po zdjęciach, tez macie pod skosem, o co chodzi?
Załącznik 198031
Masz klamkę metalową ? Nie plastik w satynie ? Jeśli metal to nie pasuje zawias od fiata 500 tylko chyba od fiata bravo ale tego nie jestem pewny. DO wymiany zawiasu odkręcasz 1 nakrętke 10, którą już masz odkręconą skoro zawias na wierzchu, oraz 1 torxa widocznego na bocznej ścianie drzwi.
Dokładnie z Fiata Marea - ale nie pasuje tak całkiem idealnie, bo klamka na tym zawiasie troszeczkę odstaje od drzwi. Poza tym malutkim defektem natury estetycznej jest ok.
Mi klamki też nie udało się wyjąć, ale udało mi się ją na tyle odchylić, że bez problemu zawiasik zamontowałem.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/04/395.jpg
Czyli do mojej klamki nie ma nic "idealnie" pasującego i trzeba ta przystosowac?
kilka minut na szlifierce stołowej i dostosujesz...
klamka jest wsuwana w drzwi to raz, dwa trzeba ją pociągnąć jak przy otwieraniu, pisałem kiedyś
dokładną instrukcję na forum
to kup nową klamkę do GT w ASO, będzie pasować bez kucia i szlifowania :D
nie występuje coś takiego jak zamienna część zawias do GT w oryginale, chce się nie wydać majątku na pierdołę w sumie - trzeba sobie radzić
Do gtka pasuje idealnie zawias z fiata 500tki za 35zł z aso. Ja tak zrobiłem i nie było problemu. Moja alfa jest poliftowa to jest jedyny warunek tak coś mi się kojarzy jak kiedyś szukałem informacji na ten temat
Urwała się klamka od GT (rok 2008). Zawias plus cięgno (ten czarny plastikowy paluszek). Strona pasażera.
Zawias kupię od Fiata 500 albo GT.
Sama klamka - droga sprawa.
Czy da się jakoś wymienić to czarne cięgno lub zrobić cokolwiek innego, by nie kupować nowej klamki za prawie 300zł? Nawet używki są drogie.
da się ale wymaga zręczności
w kawałkach czarnego plastiku robisz rowki (np lutownicą), w oczyszczone rowki wkładasz drut z linki do wycinania szyb lub inny mocny stalowy bardzo cienki,
kleisz poxipolem dwuskładnikowym, czekasz dobę, szlifujesz nierówności
koszty niewielkie, działa
zawias - nowy kupisz od 500 bo od GT nie występuje jako część zamienna wg producenta
oczywiście boczek do zdjęcia, ja zdejmuję też szybę bo mi szybciej i wygodniej
jak naprawisz - nauka otwierania drzwi w GT czyli jak ciągnąć za klamkę aby żyła dłużej
Opozycjonista, dziękuję:)
Rozumiem, że wpierw muszę zdemontować całą klamkę z drzwi (mam wyrwany tylko uchwyt)? A potem już postępować zgodnie z Twoją instrukcją.
Znalazłem na olx nową oryginalną klamkę do GT za 215zł. Zapytałem sprzedawcę, czy klamka ma już zawias. Odpowiedział, że "nie rozumie, co to znaczy zawias". Z tego, co piszesz (że zawias "nie występuje jako część zamienna wg producenta") wynika, że zawias jest na wyposażeniu klamki. Czyli 215zł już z zawiasem może być do przełknięcia:unsure:. Jeśli sam sobie nie poradzę, wtedy kupię tę nową.
Pafka, opozycjonista zamieścił w bieżącym wątku ładny rysunek z instrukcją obsługi klamki. Kilka stron wcześniej:)
nowa klamka zawiera zawias
są dwie na OLX za 215zł, na zdjęciach widać że zawias jest na swoim miejscu
tak, najpierw zdjęcie boczka i całej klamki
otwierając zgodnie z moim dziełem w pancie wydłużysz życie klamki i to znacznie, rozkład sił
Dziękuję raz jeszcze.
W takim razie spróbuję pobawić się sam.
Złożyłem zamówienie na zawias w polecanym przez Ciebie sklepie internetowym.
takie pytanie trochę z innej beczki, ale nie mogę znaleźć pasującego wątku:
otóż czy da się, może ktoś próbował jakoś odświeżyć klamkę zewnętrzną? Tzn. jakaś polerka albo cuś?
zależy którą, przedzmianową tak - polerowanie (odlew) pozmianową nie (metalizacja po wierzchu)
coś polecasz? jakaś pasta albo papier? mam gt z początku 2005r
początek 2005 czyli przedzmianowa
nie wiem w jakim jest stanie, jak drobne rysy to polerka pastą, jak grube to pastą nie zetrzesz bo będzie trwało wieki
zrób próbę papierem na wewnętrznej stronie na małym kawałku, papier na pewno drobny, jakieś 2000-2500
Kupiłem zawias do Fiata 500, linkę stalową 0,5mm i poxipol dwuskładnikowy. Koszt w sumie 70zł. Czekam na przesyłkę.
Chciałem dobrać się do boczku, by wyciągnąć klamkę (po tym, jak urwał się uchwyt) i tu jako nowicjusz prawie struchlałem ("tak zawsze pierwszy raz"...).
Z początku myślałem, że chodzi o boczek boczku, tzn. ściągnięcie zaślepek, odsłonięcie gumy na wysokości klamki i odkręcenie śruby typu torx.
Zrobiłem to, ale klamka tylko drgnęła i nie da się jej wyciągnąć.
Czy w takim razie należy ściągnąć cały bok z tapicerką? Że o szybie już nie wspomnę.
Jeśli tak, to jak to zrobić, by nic nie uszkodzić?
wydaje mi się że opisywałem procedurę zdjęcia boczka :)
wraz z wyjęciem szyby da się to zrobić w max 10 minut ;)
ale na pierwszy raz nie ma co się spieszyć
Nie jestem:).
Kilka godzin mogę poświęcić dla dobra nauki własnej.
Boję się jednak, w ramach ćwiczeń pierwszoklasisty, uszkodzić tak piękne auto:(.
Teraz zaczynam żałować, że sprzedałem wrak 156. Mogłem rozkręcić całość, do ostatniej śrubki. I nauczyć się czegoś.
Mimo wszystko, ta klamka jest dla mnie rozczarowaniem, co do jakości (i ceny) części.
Jak można wyprodukować takie plastikowe badziewie? A potem żądać za nie 317zł:mad:?!
- - - Updated - - -
Poszukam instrukcji.
Najważniejsze, że nie zniechęcacie:).
W odróżnieniu od mojej drugiej połowy, która myśli, że jak coś pogmeram w klamce, to ona się zabije tym GT, bo przecież nie jestem mechanikiem:edziahaha:
EDIT:
Znalazłem na yt instrukcję filmową do ściągnięcia boku/tapicerki w 147:
https://www.youtube.com/watch?v=2z_2Eo8gi4I
Czy w GT jest podobnie?
szukam inst zdjęcia boczka, póki co zapoznaj się koniecznie z tym tematem :
http://www.forum.alfaholicy.org/gt/1...wnetrzna_.html
tu masz sprawy istotne już po zdjęciu boczka, jak nie znajdę to napiszę jeszcze raz
jak poprawnie otwierac drzwi w GT :
http://www.forum.alfaholicy.org/gt/1...ml#post1777438
...i mój boski rysunek :D
znalazłem :
jak zdjąć boczek drzwi w GT :
1. trójkącik nad boczkiem ten przy lusterku - jest na wcisk - zdemontuj
2. opuść szybę na sam dół
3. wysuń panel sterowania szybami (w tym celu odkręć śrubkę w okolicach kieszeni w boczku - trzyma panel), odepnij dwie wtyczki,
zajrzyj w otwór po wyjętym panelu - zobaczysz śrubę na imbus - wykręć ją
4. wyjmij zaślepkę śrubki pod klameczką otwierania drzwi od środka, odkręć śrubkę, zdemontuj cały element w którym jest
siateczka głośnika, panel jest na wcisk, delikatnie podważ na końcu cienkim śrubokrętem - wyjdzie
5. wyjmij zaślepkę na górze rączki za którą zamykasz drzwi (do tego celu coś płaskiego bardzo cienkiego), ciężko to wyjąć
bezśladowo, jak wyjmiesz zaślepkę - odkręć śrubę na imbus taki sam jak ten pod panelem sterowania szyb
jeżeli masz tam głośnik nie musisz go odłączać - po zdjęciu boczka cały panel przełożysz przez otwór i może sobie wisieć
na przewodzie głośnika
6. na dolnej krawędzi boczka odkręć wszystkie śrubki (5 albo 6 nie pamiętam), także śrubkę w kloszu lampki na dole drzwi,
klosz zdejmij, po odkręceniu śrubki jest tylko na wcisk
7. złap za dół boczka, w razie potrzeby podważ, ciągnij w kierunku wnętrza, boczek jest montowany na wcisk na 6 kołków,
3 kołki masz w linii pionowej z przodu i 3 z tyłu, w linii poziomej kołków nie ma (trzymają go śruby z punktu 6 na dole a na górze
plastikowa listwa)
8. na górze boczka od strony słupka B zachodzi na niego guma z widocznym od góry sporej średnicy kołkiem (jak 2zł powiedzmy może
ciut mniejszy), wyjmij ten kołek, lekko odchyl gumę aby nie blokowała boczka
9. teraz ciągnij boczek do góry, jest wsunięty, nic już go nie trzyma, łatwiej wysunąć (także założyć później) na opuszczonej szybie
10. nie uciekaj od razu z boczkiem, musisz jeszcze na dole wypiąć oprawkę żarówki lampki na dole drzwi
teraz możesz zdjąć boczek i oprzeć w wygodnym miejscu
montaż - generalnie w odwrotnej kolejności, uwagi do montażu :
- szyba opuszczona
- jak nasuniesz boczek na górną krawędź drzwi nie dobijaj go od razu całego tylko najpierw górne kołki, później
środkowe, na końcu dolne, jeśli kołki wyszły z gniazdami wciskanymi w blachę - pozdejmuj wcześniej gniazda
i powciskaj w blachę drzwi, jeśli kołki są przekrzywione - wyprostuj je
jak będziesz wciskał boczek - zajrzyj z boku, zaświeć, sprawdź czy kołek ustawił się odpowiednio do gniazda,
jeśli nie - przesuń go cienkim śrubokrętem i dopiero dociskaj boczek (czy tam przez uderzenie pięścią) tak aby
wchodził w gniazdo, jeśli będzie przesunięty zbyt mocno nie wejdzie w gniazdo, skrzywi się lub pęknie
pod koniec jak będziesz ponownie montował trójkącik na górze - popatrz jak ma iść uszczelka, podpowiedzą to drugie drzwi
uszczelkę łatwiej ułożysz na opuszczonej szybie
w razie potrzeby - zapamiętaj pozycje szyb czyli przycisk szyba max w dół i trzymamy 15 sekund, podnosimy szybę i ciągniemy przycisk też przez
15 sekund, osobno dla każdych drzwi, czasami zapamięta się nie za pierwszym razem, czasami tylko podczas jazdy
jak się zastanawiasz jak coś wygląda - poszukaj zdjęć danego elementu choćby w częściach na allegro
Opozycjonisto, jesteś nieoceniony:)
Dam znać z placu boju, co zrobiłem dla Belli i czego nie zepsułem, ale dopiero w sobotę zabiorę się za demontaż (przewiduję na pierwszy raz sporo czasu), bo wtedy moja Klaudia użytkująca GT da jej odpocząć na weekend.
Kazikx, rób wszystko na spokojnie, a powinieneś dać radę - choć ja z pewnymi rzeczami się męczyłem, to ostatecznie dałem radę, i o dziwo nic nie połamałem.
Powodzenia!
Niestety, zawias nie dotarł przed weekendem, więc nic jeszcze nie zrobiłem.
Prócz dokładnej lektury instrukcji przygotowanej przez Opozycjonistę.
Bawię się teraz polecanym na forum eLearnem.
Wklejam dwie foty dotyczące ściągania tapicerki i klamki:
Załącznik 201543
Załącznik 201544
Do tego dodać przejrzysty opis ściągnięcia szyby, dodany wyżej przez Opozycjonistę, i wszystko staje się jasne jak dzisiejszy słoneczny dzień:).
Melduję wykonanie zadania. Klamkę naprawiłem i założyłem:).
Zrazu trzęsły mi się łapki - tak zawsze pierwszy raz, ale po ściągnięciu tapicerki trema przeszła:).
W tym wszystkim zrobiłem jeden błąd dokładając sobie niepotrzebnie pracy.
Mianowicie niepotrzebnie wyciągałem lewą stronę klamki (ma to sens, jeśli wymiania się całą klamkę, ale już nie, gdy chce się zreperować czarne cięgno/bolec od uchwytu), wystarczyło zmienić prawą część, czyli zawias.
Całość zajęła mi prawie dobę:).
Przez to tylko, że Poxipol musiał wyschnąć na klamce (swoją drogą fajny klej).
Dla początkującego jest to jednak dosyć trudne zadanie.
Dzięki Wam za porady, zwłaszcza Opozycjoniście:)
druty dałeś pod poxipol?
poxipol fajny, po dobie można go spokojnie obrabiać mechanicznie/pilnikiem/papierem
najważniejsze że masz klamkę i opis się przydał, satysfakcja z własnej pracy na pewno też jest :)
Druty dałem. Wtopiłem je w klej. Lutownicą zrobiłem dziurkę i maleńki kanał pod prowadzenie drutu.
Auto od razu inaczej wygląda.
W takim zwyczajnym można przeżyć uszczerbek na urodzie, ale ładny samochód każdy ubytek szpeci i potwornie razi.
Słuchajcie... klamka u mnie działa ale nie odbija do końca. Gdy jej nie dopcham ręką to jest na wpół otwarta. Do wymiany cała klamka czy wystarczy jakaś ręczna robótka lub zestaw naprawczy ? Sprawa dotyczy klamki kierowcy.
Witam ostatnio wymieniałem klamkę na nowa w jata Świdnica za 215 zł nowka oryginał , jakby co to tez mam zestaw naprawczy
Ciekawa sprawa z tymi klamkami, dzisiaj dzwoniłem w sprawie zakupu alfy GT i sprzedający mi powiedział, ze wlasnie był klient i wyrwał klamkę :-)
2 lata temu podczas przegladu mojej GT klamka zostala w reku diagnoscie.
Potrafisz sobie wyobrazic mine tego czlowieka? [emoji23]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tych klamek się nie ciągnie jak konia za ogon tylko otwiera pod kątem, jak ktoś tego nie wie to takie są efekty
Ostatnio mi również urwał się zawias klamki, u mnie była to prawa klamka. Napiszę jak to u mnie przebiegało, może się komuś przyda. Cała operacja przebiegła bez ściągnięcia szyby. Ale przejdę do konkretów. Po przeczytaniu tego posta poszedłem do salonu fiata w Krakowie i zamówiłem zawias od fiata 500. Czekałem dwa dni, koszt 35 zł. Mam GT z rocznika 08 a więc po lifcie. W ściągnięciu boczku drzwi pomogła dobrze opisana instrukcja z tego forum (kilka stron wcześniej). Po rozebraniu drzwi (ok 15-20 min: robiłem to pierwszy raz) trzeba było oderwać trochę wytłumienia z narożnika drzwi drzwi - tam gdzie klamka. Następnie zamknąłem szybę. Po oderwaniu części wytłumienia uwidzimy drut który służy za cięgno do otwierania drzwi. Przechodzi on przez taki plastikowy element, który trzyma się na trzech śrubach. Wykręcamy je i wyciągamy plastikowy element. Po wyciągnięciu będziemy mieli otwór przez który musimy odkręcić nakrętkę trzymającą zawias klamki. Zawias trzyma nakrętka o ile dobrze pamiętam to pod klucz 10. Trzeba mieć małą rękę żeby się tam zmieścić i jeszcze przekręcić klucz. Ja osobiście musiałem poratować się młodszym bratem bo mam za duże ręce. Przypomnę, że da się odkręcić tylko przy wysuniętej szybie. Aha, trzeba także ściągnąć lub tylko odchylić z dołu gumę znajdującą się w narożniku drzwi, ciężko ją odpiąć bo trzymają ją dobrze kołki. Ściągnięcie jej pozwoli nam na zobaczenie przez mały otwór gdzie znajduje się nakrętka od zawiasu - łatwiej wtedy trafić nakrętką na śrubę. Po ściągnięciu części zawiasu która znajduje się na drzwiach, trzeba także zdemontować drugą część, znajdująca się na klamce. Udało mi się to zrobić bez ściągania klamki. Trochę się trzeba z tym pobawić ale da się. Trzyma się to na jednym wkręcie. Odkręciłem to śrubokrętem z przegubową końcówką, podczas gdy druga osoba trzymała wysunięta klamkę (tak jak by chciała otworzyć drzwi). Trzeba mieć dużo cierpliwości. Dobrze użyć wcześniej czegoś typu wd40 bo pełno tam brudu. Po ściągnięciu nasmarowałem nowy zawias i przykręciłem zawias do klamki. Użyłem do tego końcówki od wkrętarki, dociskałem ją palcem do wkręta bo bardzo tam ciasno i trzeba uważać żeby jeszcze nie urwać przy okazji klamki. Druga osoba za pomocą wąskich kombinerek obracała końcówką od wkrętarki. Założyć jest trudniej bo mamy cały zawias, a nie dwie osobne połówki. Po zakręceniu pozostaje nam dokręcić zawias do drzwi. No właśnie, z zakręceniem nakrętki jest dopiero cyrk:P. Spoko spoko, aż tak źle nie ma, tylko potrzeba osoby o jeszcze mniejszych dłoniach, a także dużo cierpliwości. Najlepiej kobieta - tak jak w moim przypadku. Jak gwint chwyci to płaskim kluczem powoli się dokręci. Mniej więcej tak to wyglądało w moim przypadku. Musiałem także zaklepać końce bolca w nowym zawiasie bo można było rozebrać zawias na dwie części. Mały młotek, imadło, parę razy klepnąć i gotowe. Od razu nasmarowałem w miarę możliwości zawias z prawej strony. Cała operacja wykonywana bez pośpiechu trwała z 2,5 h.
Zawias od fiata 500 pasuje idealnie, z wyglądu jest identyczny.
A powiedz mi czy wymiana zawiasu uratuje mnie w sytuacji jak tylko klamka nie odbija ? Działa normalnie tylko po otwarciu drzwi się nie cofa, pozostaje w pozycji otwartej.