Marti wyjaśnił sprawę wysokości.
A Ty powiedz proszę o ulepszeniach kolegi sickboy'a :)
I sprawdź jeszcze proszę, czy w zamontowanym zacisku jest miejsce na dodatkowe 4mm średnicy tarczy.
Printable View
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=183284&stc=1Witam
Dzięki Alces za wyczerpujący tutorial
Też się przymierzam do takiego swapu
Wszystko już mam czyli
1.Zaciski z Alfy 166 2.5 v6 wypiaskowane, pomalowane proszkowo + szystkie gumy i zaworki nowe
2. Nowe tarcze EBC Usr slotted ( przód i tyl)
3. Nowe klocki do Alfy 166 EBC Redstuff
Tylko czasu kurcze nie mam więc dopiero w przyszły weekend ogarnę temat.
Muszę jeszcze tylko zdjąć tylne zapiski i dać do malowania ������
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...v-imag0062.jpg
Witam
Orientuje się ktoś czy te zaciski z 166 podejdą mi do Giulietty na zasadzie Plug&play?
Ori Brembo i tak jest montowane na adapterach do zwrotnicy i to chyba te same zaciski co w 159
Taka ciekawostka.
Dziś miałem wątpliwą przyjemność wymiany klocków w dużych Brembo. Lewy zacisk - wymiana bajeczna, chwila i zmienone. Prawy zacisk wymagał za to zestawu naprawczego, bo dwa metalowe bolce tak się zapiekły, że trzeba było je przeciąć. Cena takiego zetawu w ASO, to 260,00 na koło. Czyli dwa metalowe bolce i blaszka dociskająca klocki (w sumie zbędna). Ich normalnie poj$@#o z tą ceną, no ale nie było wyjścia. Cena normalnie z kosmosu, chyba że to kartka w pudełku z napisem Brembo tyle kosztowała.
Dokładnie, też się zdziwiłem przy wymianie oba bolce są do wyrzucenia. Ale jak kolega wyżej pisze kpl za 50 zł z IC na oba koła załatwia sprawę.
Czy na zaciski duże ze 166 2.5 lub 3.0 V6 wejdą koła ori 16" ze 159?
U mnie nie weszły nawet 18-tki z et35 potrzebny był dystans 3mm żeby weszło na styk ale wymienię na 5mm.
Ale myślę że zależy dużo od kształtu samej felgi u mnie ocierala o zacisk tylko w srodkowo-wewnetrznej części zacisku
Pozdro
U mnie też w końcu... na święta :) wpadły zaciski ze 166...nareszcie
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...223_111157.jpg
teraz misiu może mi dokuczać ... on już wie za co...:)
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...223_111730.jpg
Daj znać jak z piszczeniem klocków.
Prezes, a nie lepiej od razu 330 na czterotloku z 159?
Co wieksza tarcza to większa....
Nikos zmiany na + [emoji106]
Mam wiedzę że Brembo z 159 i Giulietty to ten sam zacisk, przy czym w Julce jest montowany fabrycznie na adapterach
Adaptery używki widziałem na allegro za 600, zaciski conajmniej po 500szt, do tego trzeba kupić tarcze, zaciski - ja nie mam narazie chipa więc jeśli miałbym to robić to tylko dla wyglądu, także ori się nie kalkulują narazie...
a wersja z 166 to jednak atrakcyjna oferta, ostatnio widziałem oferte z klockami i tarczami po 300zł za stronę - jak bym wiedział że podejdą brałbym w ciemno!!!
jeśli chodzi o piszczenie klocków to dopiero będe mógł coś napisać wiosną, bo teraz auto zimuje w garażu , niestety zimówek nie mam , bo alfa to sezonowy weekendowóz :D
Czy przy SWAP-ie hamulców z małych (1.9 8v) na duże Brembo (3.2 lub 2,4 przedlift) potrzebne są "tylko" zaciski i tarcze+klocki czy też jest potrzeba wymiany np. całej zwrotnicy ??
A masz małe Brembo w 1.9 8V? Jeśli nie, to na 100% zwrotnica, jeśli tak, to nie wiem :D
Rozeznałem temat - trzeba też zwrotnice wymieniać :)
Witam. Czy to podejdzie normalnie do 159 przedlift 1.9jtd i czy nie beda piszczec i robic sie ranty? Po prostu plug&play?
Hamulce Alfa Romeo czterotłoczkowe duże Brembo + tarcze i klocki stan bdb SWAP 159 166
Witam
Mam do zaoferowania kompletne hamulce tzw. duże Brembo (4-tłoczkowe) do Alfa Romeo umożliwiające SWAP do 159 (bez wymiany zwrotnic) + tarcze hamulcowe TRW 310mm i klocki hamulcowe w cenie!!!
Pasują również do Alfa Romeo 166 2,4 2,5 3,0
Tarcze wielkości 310mm, grubość 28mm, TRW – jak nowe, praktycznie zerowy przebieg (jedna nowa kosztuje ok. 170zł)
otóż Brembo z Alfy 166 pasuje P&P do Giulietty ze zwykłym zaciskiem - pomiary wykonane dzięki koledze Patryczos-owi
BREMBO 330 z Giulietty to dokładnie ten sam zacisk co w 159 2.4 i 3.2.
BREMBO 330 z 159/Giulietta można zamontować do 159 ze zwykłym zaciskiem tak jak jest montowane jest fabrycznie BREMBO 330 w Giuliettach z silnikami 1.4, 2.0 i 1.6 czyli na fabrycznym/dorabianym adapterze jak poniżej
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...5051784116.jpg
Giulietta QV ma inne zwrotnice jak reszta wersji i tam zacisk montowany jest bezpośrednio do zwrotnicy
także nie trzeba wymieniać zwrotnic
firma kielc dorabia taie adaptery z gwarancją za 600zł - mają już gotowy projekt, nie trzeba im już nic dawać do pomiarów
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz43wUJvJvi
Panowie od której strony zacisku zaczynaliście odpowietrzanie?? Od wewnątrz czy zewnątrz, czy może oba naraz? Pytam bo też mnie to czeka. No i może ktoś się wypowie po dłuższym użytkowaniu jak u was z piszczeniem?
Obojętnie, ze wskazaniem na zewnętrzną stronę ;) A na piszczenie smar miedziany na klocki i ich prowadnice (te stalowe blaszki) oraz czyste bolce. Więcej nie zrobisz i jak piszczy to piszczeć będzie. Nieraz taki urok połączenia tarcza-klocki. Usportowione zestawy lubią piszczeć, np u mnie popiskuje ds2500 na gładkiej brembo, ale mi to "wisi" :) jeśli auto staje dęba :)
Czyli co odpowietrzam najpierw zewnęntrznął strone zacisku na zero i potem wewnętrzna?? Czy na przemian raz zew raz wew
Zajrzyj dobrze do blaszek tam najczesciej lezy wina piszczenie.
Wysłane z iPhone 6s Plus za pomocą Tapatalk
Dzięki slavol. Omen chodzi o blaszki te od góry klocka??
Tak
Wysłane z iPhone 6s Plus za pomocą Tapatalk
Te po bokach klocka, wewnątrz zacisku. Często tak zasyfione że ich nie widać.
A już kumam które, to co wykręcić je i nasmarować tak??
- - - Updated - - -
Te co na tym filmiku?? https://www.youtube.com/watch?v=m1HfJwB2rsY
Dla tych którzy pytali czy heble ze 166 po swapie do 159 piszczą mogę już coś powiedzieć. Tak niestety piszczą. :( Jak hamulce są zimne jest ok ale jak dostaną wysokiej temperatury piszczą głośno.Jest tak : jak chcesz mieć ciszę przy hamowaniu to trzeba delikatnie długo hamować albo robić hamowanie "kosa" wtedy jest ok , ale niestety przy normalnym hamowaniu jak to zwylke się robi na co dzień heble prują "mordę" jak cholera. Jedyne pocieszenie że hamulec po swapie jest zdecydowane lepszy od fabrycznego przedliftowego jednotłoka i sam swap jest nie drogi, a co ciekawe to klocki hamulcowe od 166 brembo to te same klocki co w dużym brembo ze 159.
Moim zdaniem przyczyna leży w tym że klocek wystaje 1mm poza tarczę. Dlaczego tak sądzę ? . Dlatego że te zaciski ze 166-ki miałem wcześniej zamontowane w stilo multiwagonie na adapterach i była cisza , nigdy nawet najmniejszego pisku nie usłyszałem.
Może rozwiązaniem byłyby tarcze 310. Tylko nie wiem skąd takie wziąć.
Nikos a wyciągnięcie klocka i zeszlifowanie tego co wystaje co jakiś czas nie pomaga np??
Nie wiem, czy Ci wspominałem, ale kolega sickboy ma patent na piszczenie klocków w przypadku tego SWAPu.
Trzeba rozwiercić otwory w klockach (te przez które przechodzą bolce), dzięki temu klocek będzie przesunięty bliżej osi obrotu koła i nie będzie wystawał poza obrys. Natomiast za utrzymanie klocka na właściwym miejscu będzie odpowiadała sprężynująca blacha mocowana z "czoła" zacisku. W ten sposób wyeliminujemy piszczenie.
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. montaż tarczy 310mm to też dobry pomysł i ktoś tu gdzieś podawał od czego można je zaadoptować (chyba od jakiegoś Opla), chociaż ja uważam, że możliwy były też montaż tarcz 310 z 166 V6
Niestety nie , bo kumpel mechanik jak mi montował ten zestaw to delikatnie sfazował rant okładziny na klocku.
A zestaw poszedł nówka czyli nowe klocki brembo i nowe tarcze textar.
- - - Updated - - -
tak wspominałeś mi alces o sickboyu ale jeszcze się w to nie bawiłem ale może warto zaryzykować i spróbować powalczyć z tym
żeby klocek bardziej schować , a co tarczy od 166ki to chyba nie podejdzie bo ta tarcza chyba ma inny wymiar tego kielicha co nachodzi na piastę
- - - Updated - - -
najlepiej jakby sickboy wypowiedziałby sie czy ten patent pomaga....
Może ja napiszę, z tego co mi pisał to pomogło ::)
Potwierdzam, u mnie brembo nie piszczy. Klocki są równo z tarczą i nie ma żadnych niepokojących odgłosów. Dodam że zaciski rozebrałem do rosołu i wszystkie elementy dokładnie oczyściłem, czyli blaszki szpilki i reszta.
dzięki za info sick , czyli musze wyciągnąć u siebie klocki i podszlifować , mam nadzieję że pomoże , bo zestaw hamulcowy mam nówke dopiero co dotarte klocki i tarcze
Czy zaciski z przedliftowej i poliftowej 166 są takie same?
I pyt. nr 2, jakim wiertłem rozwiercaliście klocki?