ale chyba tylko jak masz centralkę przód + tył, a na samej tylnej chyba zawsze było że tylko środek pokazuje (dlatego jest wyłączone w licznikach)?
Printable View
żartujesz sobie ze mnie, czy tak na poważnie? czyli można powiedzieć masz tylko tył wg 159, tylko centralka tylna która jest spięta z CANem i stąd komunikuje się z licznikiem i wyświetla jedynie na środkowej strefie. jakbyś miał wersje tył+przód to zamiast takiej centralki, masz inną (a nie osobną).
Nieoryginalne czujniki w ogóle nie są podpięte do CAN, to niezależny obwód jedynie fizycznie zamocoany w zderzaku i podłączony pod zasilanie w aucie. jakbyś chciał żeby coś z niego się wyświetlało na wyświetlaczu w aucie?
Chciałbym lecz wiem, że to niemożliwe :)
co do reszty to już o tym pisałem:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post2127201
Buona sera Alfisti! ;)
Od niedawna jestem posiadaczem Sportwagona 2.4, więc nie powiem więcej niż - pdc nie działa.
FES mówi to co na załączonym obrazku. Nie wiem czy może być powiązane, ale lampy w bagażniku, oraz ta na klapie też nie działają(nie ma napięcia)
Oświetlenie tablicy działa.
Gdzie zacząć ?
Załącznik 262107
bezpieczniki, kable, przekaźnik jakiś? najlepiej ściągnij iso elearna do 159 i sprawdzaj wg schematów gdzie brakuje napięcia - problem wydaje sie banalny do zdiagnozowania bez FESa, wystarczy voltomierz/ohmomierz - może się okazać że w minute znajdziesz problem, może też być tak że spędzisz parę godzin (np uszkodzony kabel)
Witam. Kupilem samochod z niesprawnymi czujnikami. Przyszla na nie pora. Komputer u mechanika pokazal 2 srodkowe przod i 2 lewe tyl. Zamowilem uzywane w kolorze bo slyszalem ze lepsze org. Po zamontowaniu niestety komunikat dalej. I brzeczek z tylu. Jest mozliwosc sprawdzic czujnik bez podlaczenia komputera?
U mnie był problem z tylnym czujnikiem, okazało się, że wiązka była przerwana. Jak włączysz czujniki parkowania to musisz nasłuchać z bliska czy czujnik cyka, jeśli nie to albo nie sprawny albo tak jak u mnie przerwana wiązka.
Tak wlasnie slyszalem ze wydaje odglos ale ja guzik slysze.
Niestety lipa a komputer mechanika nie laczy sie z czujkami.. musialbym jechac do katowic bo tam im sie laczyl wiec wiedzialem jakie czujki daja blad
Panowie, w SW polift mam oryginalne czujniki przód i tył. Do tej pory po włączeniu wstecznego był krótki sygnał potwierdzający działanie PDC. Po awarii czujnika tylnego, wymieniłem na zamiennik z Allegro. Czujniki działają, ale zniknął ten sygnał po włączeniu wstecznego - po prostu cisza. Spotkał się ktoś z takim problemem? Niewłasciwy czujnik, czy zamiannik do konca nie wspolpracuje z cala reszta?
dzis auto sie wypiekło , juz kolejny raz zauważyłem ze jak sie dobrze wygrzeje to czujniki działaja , kiedy jest chlodniej wilgotniej przestaja , sygnał przy wpieciu wstecznego jest zawsze , jeszcze czasem nie dziala otwieranie bagaznika z kabiny ,wiazka ?
Cześć, odgrzewam temat. Posiadam 159 z 2010. Przeczytałem cały temat i niestety nie znam rozwiązania mojego problemu, chociaż była o nim mowa. Auto jest polift, czujniki tylko z tylu. Przy przeszkodzie pokazywał mi się między zegarami tylko jeden pasek najbliższy zderzaka. Ostatnio zapalił się tez drugi. Co może być powodem nie sygnalizowania przeszkody na wszystkich paskach? Żadne błędy się nie wyświetlają. Z góry dzięki
Odgrzeję temat. Wiadomo ze oryginały najlepsze ale szukając czujników trafiłem na firmy hella , blic i valeo (swf). Który z nich byłby najbliższy orginałowi ? Cena jest właściwie podobna 80-100 zł
SWF są spoko, działają tak jak ori.
Kupiłem ten bo mam problem z jednym i chyba wymienię. Mechanik mówił, że jest ok
https://allegro.pl/moje-allegro/zaku...1-fd9f7df8617e
Link nie działa
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie wystarczy Ci "wędka" w postaci nazwy firmy - nie potrafisz jej wpisać w wyszukiwarkę Allegro?
Jestem ciekaw jak będzie u Ciebie działał. Ja zamówiłem swf/ Valeo niestety 4 x droższy
DOkładając do swojej Alfy czujniki do przodu, kupiłem nowe SKV - ODRADZAM. Opóźnienia były tak duże, że przy parkowaniu można byłoby "walnąć" w przeszkodę a one nie reagowały. Dobrze, że sobie sprawdziłem działanie na ściągniętym zderzaku. Kupiłem używki na złomie od Peugeota i teraz jest OK.
Nie mam porównania z oryginałem. Tak wyglada ten SWFhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2b1aa91400.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7f8209d02d.jpg
I nie wiem o co chodzi ale coś mi tył głupieje. Będę musiał coś wymyslic
Po wstawieniu tego zamiennika ?
U mnie wiązka z tyłu była przyczyną a czujniki niby Ok. Teraz trzeba posprawdzać w praktyce. Wyświetlania czujników na liczniku nie ma.
Wiec tak : mam w przednim zderzaku czujniki ale nie działają. Chce sprawdzic czy są wiązki i jaka centralka. W eperze wg VIN mam wykresloną tę z 6 na poczatku nr części czyli powinna być tylko na tył. W lampce jest przycisk od włączania parktronika co może wskazywać na zamontowany system z przodu. Gdzie dokładnie szukać centralki PDC w sportwagonie? Gdzieś przeczytałem ze można uchylić tapicerkę po prawej stronie w bagazniku i zajrzeć ale to jakieś nieporozumienie bo trzeba to rozebrać aby zobaczyć ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Drugi trop to szukanie brzęczyka w skrzynce bezpieczników. Nie widzę ani jego ani wiązki chociaż wg informacji zebranych na forum przedlifty miały wiązki nawet jeśli nie bylo systemu.
Ktoś coś podpowie ? https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d0dd708e7f.jpg
Ja również miałem czujniki tylko z tyłu a przycisk w podsufitce był i jest ( alfa poliftowa). Brzęczyk powinien być na lewym przednim słupku ( do przednich), ja dałem obok skrzynki - nie chciało mi się kombinować z przeciąganiem kabla i demontażem słupka.Co do centralki w sedanie jest w bagażniku z prawej strony, sądzę , że w SW również ale odchylenie to wyciągnięcie parę spinek i dopiero można coś zobaczyć. Co do wiązki z przodu, można wjechać na kanał i od spodu zobaczyć czy obok wtyczki halogenów jest jeszcze 6- pinowa od parktronika - oczywiście strona od pasażera.
Dzięki. Możesz dokładniej określić to miejsce po prawej stronie?
Tu masz zaznaczone strzalkąZałącznik 287114
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
Jednak nie w słupku wg elearna. Nie widziałem tam jednak przewodu a jedynie wtyczkę na dole pod obd https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...625baac1f9.jpg